Afbeelding

De overtreffende trap van lol op een glijbaan is een trapglijbaan

Algemeen

Editie: Week 19, Jaargang 22 |

Zico (linksboven), Pilar, Petterson (rechtsboven) en Livius Winkels doen voor hoe je met een matras van de trap afglijdt.

DEN HOORN – Terwijl de ene na de andere wetenschapper of uitvinder iets ‘duurzaams’ of technologisch uitvindt, hebben de 14-jarige Zico Winkels, zijn broertjes, zusje en hun vader iets bedacht dat vooral erg leuk is: een trapglijbaan.

In het gezin Winkels uit Den Hoorn is de trap al sinds de peuterjaren van Zico meer dan een manier om naar boven en beneden te lopen. De kinderen vinden het geweldig om met matrassen naar beneden te glijden. Dat was lachen gieren brullen, alleen had dit vermaak enkele nadelen. De matrassen gingen stuk, de kinderen bezeerden zich en moeders mocht meerdere keren per week de bedden opnieuw opmaken. “We hebben heel wat matrassen versleten”, vertelt Zico lachend. “We doen dit met alle broertjes en zusjes.” Z’n 12-jarige broertje Petterson, die al jaren ervaring heeft met trapglijden, weet: “Het blijft leuk.”


Trapglijden kan, weer of geen weer, altijd, noemen de gebroeders als groot voordeel. “En je gaat sneller naar beneden dan van de glijbaan in de speeltuin”, zegt Zico. Eerst gebruikten ze alleen matrassen. Toen deze iets te vaak stuk gingen, werden hier opblaasbare luchtbedden aan toegevoegd. Deze worden door de kinderen op en rond de trap geplakt. Ze gaan bovendien minder gauw kapot, op die ene keer na dat de vader van hun vrienden het ook eens wilde proberen. Die luchtbedden brachten Zico en zijn vader op het idee om een trapglijbaan te maken, wat in feite één groot luchtbed is dat over de trap gelegd kan worden. Ze kregen hulp van een professioneel ontwerper, maakte een gelikt filmpje en plaatsten dit op de website Kickstarter. Hier kan iedereen ter wereld geld doneren voor de uitvoering van het project. In totaal is 50.000 euro nodig om 500 trapglijbanen te maken. Wie 100 euro of meer doneert, krijgt zo’n glijbaan – als alle plannen doorgaan – cadeau. Inmiddels is bijna 1000 euro gedoneerd. “Maar we moeten opschieten, want we moeten het bedrag voor 29 mei bij elkaar hebben”, zegt Zico. “Er heeft laatst zelfs een vrouw uit Nieuw-Zeeland geld gegeven. De meeste donaties zijn van onbekenden.” Hij roept op om de Kickstarter-pagina te bezoeken en een duit in het zakje te doen. “Komt het product niet op de markt, dan krijg je je geld terug”, garandeert hij.


De 8-jarige Livius hoopt vurig dat het project slaagt. “Dan kan ik, als het regent of slecht weer is, toch altijd spelen.” Zico denkt dat ze het gaan redden. Petterson ook. Zico hoopt dat  andere kinderen straks net zoveel lol hebben als dat zij nu al wekelijks beleven op hun geïmproviseerde trapglijbaan. De 10-jarige Pilar denkt dat dit gaat lukken. “Want iedereen met wie ik tot nu toe van de trapglijbaan ben gegleden, vond het leuk.” Hun moeder ziet ook voordelen voor andere ouders. “Als zij een trapglijbaan hebben, hebben ze minder hyperactieve kinderen in huis”, weet ze uit ervaring. Wie wil doneren, kan dit doen via de volgende link: http://kck.st/1rCCjZx.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12