Afbeelding

HTM en Spoorzone komen met oplossingen voor piepende trams, buurtbewoner houdt vinger aan de decibelmeter

Algemeen

Gerrit van Straalen laat zich niet makkelijk in de maling nemen. Hier is hij – op een archieffoto - met een decibelmeter in de weer om aan te tonen dat de trams die voorbij z’n huis rijden teveel lawaai maken. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Bewoners van de Westvest en delen van Tanthof worden al maanden gek van het gepiep van voorbijrijdende trams. Maandag overlegden HTM en Spoorzone Delft over mogelijke oplossingen voor dit voortdurende probleem.

Uit dat overleg kwamen vier oplossingen, waarvan twee op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. De maximumsnelheid van de trams wordt beperkt tot 15 kilometer per uur. Daarnaast worden de tramsporen ‘met ballast aangevuld tot aan de rand van spoorstaven’, wat een dempende werking zou hebben. Beide partijen onderzoeken nu of het helpt om de rails nat te houden met water. Dit wordt momenteel al getest tussen de halte Station en de Prinses Irenetunnel. De vierde oplossing is het aanbrengen van een smeerinstallatie.

HTM heeft hier goede ervaringen mee. “De installatie heeft al op diverse plaatsen tot positieve resultaten geleid. Deze oplossing kan echter niet direct worden geïnstalleerd. Hier moet eerst door de leverancier een plan van aanpak, specifiek voor de situatie in Delft, voor worden gemaakt”, laten HTM en Spoorzone Delft in een bericht op de website Spoorzonedelft.nl weten.

Westvestbewoner Gerrit van Straalen juicht nog niet te vroeg. Hij wordt al sinds 15 december horendol van het gepiep en constateerde met eigen oren én een decibelmeter dat eerder aangekondigde oplossingen niet hielpen. “Ik ben wèl blij dat ze probleem nu in elk geval onderkennen en er wat aan willen doen.” Volgens Van Straalen zou een simpele tuinsproeier ook volstaan. “Want als het regent piepen de trams niet. Het is ongelofelijk. Met zo’n oplossing zou je voor 500 euro voor altijd van het probleem af zijn, al is in Tanthof wellicht een andere oplossing nodig.”

Gerrit van Straalen schat dat in de afgelopen vijf maanden zeker negentig procent van de trams luid piepend z’n woning voorbij reed. Sommige rijtuigen maken volgens hem helemaal géén lawaai. “Maar waar dat aan ligt mag Joost weten.” De trams gaan ter hoogte van de Westvest nu langzamer rijden. Volgens Van Straalen deden sommige bestuurders dat al. “Want ook zij schrikken zich rot van de herrie en ze reden hier daarom al langzamer. Ook voor hen is het geen lolletje. Toen we vorige keer met de decibelmeter langs de route stonden, hadden we op het hoogtepunt 96 decibel gemeten. Dáár ligt de pijngrens en dat zal in de cabine niet anders zijn.”

Van Straalen heeft dus nog niet heel veel vertrouwen in de goede afloop, zonder luid piepende trams. Hij weet zeker, zegt hij, dat HTM fouten heeft gemaakt toen ze – in de tijd dat er geen trams naar Tanthof reden – aan het spoor heeft gewerkt. “Ik blijf boos en overweeg een schadeclaim.” De Westvestbewoner zit al vijf maanden, met uitzondering van de regenachtige dagen, midden in de herrie die de trams veroorzaken. “Dat zijn vijf maanden te veel.” (JN)

Volgens HTM en Spoorzone Delft zijn er drie oorzaken aan te wijzen die er ‘naar alle waarschijnlijk’ voor zorgen dat de trams op sommige plekken zoveel herrie maken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12