Veel nieuwe studenten vinden Delft te gekke stad en daar zou de studie wel 's onder kunnen lijden…

Algemeen

Op de Markt is studentenvereniging Virgiel prominent aanwezig.

DELFT – Tweeduizend eerstejaars studenten hebben deze week kennis gemaakt met Delft en het studentenleven. Studentenorganisaties hadden een spectaculair programma opgezet waarin onder meer plaats was voor een informatiemarkt, kennismaking met verenigingen, verschillende feesten en concerten.

Onder leiding van een mentor ‘snuffelden’ de eerstejaars voorzichtig rond door de stad. Maandag was de centrale ontvangst van de eerstejaars studenten van de Technische Universiteit Delft en Hogeschool INHOLLAND Delft. De studenten werden in de Aula welkom geheten door de rector-magnificus, wethouder Bolten van de gemeente Delft en een lid van het College van Bestuur van de hogeschool INHOLLAND. Ze werden aangemoedigd vooral actief te zijn in het studentenleven en gebruik te maken van de vele mogelijkheden die Delft aan studenten biedt. In de Aula heerste een georganiseerde chaos, waarbij studentenverenigingen om het hardst zongen om de eer van hun vereniging te verdedigen. 

Na afloop konden de studenten hun rugzak en T-shirt ophalen. Die zijn nodig voor de groepsbinding en de herkenbaarheid. En toen waren ze klaar om zich bij hun mentor te melden en ‘de week’ in te gaan. Het is, dat kan nauwelijks verrassend heten, ook dit jaar niet gelukt om alle studenten in kamers onderdak te bieden. Ruim honderd eerstejaars studenten sliepen deze week noodgedwongen in het Sportcentrum van de TU Delft aan de Mekelweg. 

Roeivereniging Laga heeft de primeur van het eerste stadsstrand van Delft. In navolging van Parijs, Londen en Rotterdam liet Laga een lading zand, vlonders en nep-palmbomen aanrukken, zodat bezoekers kunnen genieten van een echt strand langs het Rijn-Schiekanaal. “We willen graag onze sterke punten laten zien. Dat Laga naast het roeien ook een ideale plek biedt om even te ontspannen. Dat we allerlei activiteiten hebben, zoals een jazzavond en een ‘Full-Moon Party’. Dat is in Thailand één van de bekendste strandfeesten”, zegt Miran Kalis die bij Laga president van de OWee-commissie is. 

Op de Paradijspoort heeft het winkelende publiek nog de overhand, maar de Markt is het domein van de studenten. De Coffee Company, op de hoek van de Oude Langendijk en de Markt, is afgeladen met studenten. Op de Markt is het bonte boel van activiteiten. Een saxofonist van studentenvereniging Virgiel speelt, omgeven door drie dansende Virgielmeisjes, een zwoel deuntje. Een etage hoger is een dj van de studentenvereniging aan het werk. Temidden van het gewoel proberen de eerstejaars hun weg in de Prinsenstad te vinden. Joris (18) uit Rotterdam vertelt dat hij in Delft Technische Bestuurskunde gaat studeren. “Delft is een kleine gezellige stad, het lijkt een beetje op Leiden”, zegt hij. Ook Thierry (18) uit Puttershoek gaat Technische Bestuurskunde studeren. “Ik hoop vijf jaar over mijn studie te doen, maar met al die gezelligheid hier in Delft zullen dat er wel zes worden. Het is hier te gek. Ik weet nog niet of ik lid word van een studentenvereniging”, vertelt hij.

Betere reputatie
Bart van Marwijk is verre familie van Bert van Marwijk, de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Hij staat op de Markt om het Salsadansen te promoten. “SoSalsa is een studentenvereniging. We houden onze feesten vaak bij Speakers op de Burgwal of bij Dansschool Wesseling of op een locatie van de TU Delft. We hebben zelf geen vaste ruimte”, vertelt Van Marwijk. Wouter Siepman uit Den Bosch (18) is in gezelschap van twee Duitse studenten. Alle drie gaan ze Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeren. “Het is hier bijna net zo gezellig als in Brabant”, vertelt Siepman. De Duitse studenten (18 en 19 jaar jong) zijn enthousiast over Delft en hun studie. “Delft is een leuke stad en de studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek heeft een goede reputatie. De TU heeft voor ons kamers in Den Haag geregeld. We beginnen in september met de studie. In Duitsland bestaat geen directe opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Daarnaast is het in Duitsland niet mogelijk om een Engelstalige opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek te volgen. Daarom hebben we voor Delft gekozen. De TU Delft heeft een veel betere reputatie dan de beste Duitse universiteit. Ik denk dat we lid worden van een studievereniging van Lucht- en Ruimtevaart en waarschijnlijk ook van Virgiel”, aldus het tweetal. 

Pauline en haar vriendin Sarah gaan Bouwkunde studeren. “Ik weet nu al dat ik me in Delft snel thuis zal voelen. Ik weet nog niet of ik lid word van een vereniging, maar ik heb wel een heel gezellig studentenhuis”, zegt Pauline. Haar vriendin Sarah heeft nog geen dak boven haar hoofd. “Ik ga eerst heen en weer reizen en als ik weet dat er een instemming is, dan ga ik erop af”, zegt ze. 

Eerstejaars Pieter zit met zijn groepje op een terras. De studenten zijn afkomstig uit Gouda, Leiden, Maarssen en Hilversum. “Het is hier helemaal top. Eén groot feest. We gaan het hier langer dan onze studietijd volhouden. Minstens acht jaar”, zeggen ze enthousiast. Het Corps is de favoriete studentenvereniging. “Daar gaan we de kennismakingstijd lopen. Ze maken je helemaal af, maar daarna zijn het je beste vrienden. Het is even door een taaie tijd heen bijten. Maar dat komt helemaal goed’
Joke Romulus, van de GGD Zuid-Holland West, geeft voorlichting overeen gezonde leefstijl. Dat gaat dus over gezond eten, over alcohol en roken en over seksualiteit. “De belangstelling onder studenten is over het algemeen groot. Ze komen langs om folders mee te nemen, we delen gratis condooms uit. We hebben vragen gehad over waar je soa’s kunt laten testen.” 

De uit de Antillen afkomstige tweedejaars Bouwkundestudent Eurfel Winters leidt zijn negen ‘mentorkindjes’ rond op de Markt. Het groepje heeft zojuist het Legermuseum bezocht en is gearriveerd op de Markt. “We studeren allemaal Bouwkunde. Ik heb vorig jaar niet aan de Ontvangstweek meegedaan. Het is de reden waarom ik nu mentor ben. Ik ben zelf geen lid van een vereniging. Ik heb het wel naar mijn zin in Delft. Ook zonder de verenigingen. Ik laat het aan de eerstejaars over wat ze moeten doen. Wat ze leuk vinden moeten ze doen.” Simone van Tongeren, tweedejaars student Technische Bestuurskunde en lid van het Delftsch Studenten Corps, staat op de Markt haar fietsband te plakken. “De activiteiten zijn tiptop georganiseerd. Het ziet er goed uit. Dat is toch een hele planning.” In Café De Wijnhaven is het nog rustig. “De helft van mijn personeel is mentor en die zijn aan het rondleiden en die nemen hun studenten ook allemaal mee hier naartoe. Dat is handig”, vertelt de eigenaresse. De Postbank heeft een prijsvraag uitgeschreven waarmee een ritje met een limousine kan worden gewonnen. De winnaar kan met de limo medestudenten opzoeken of een ritje door de stad maken en tegelijkertijd naar een film kijken, naar muziek luisteren of van de champagne nippen. (GJB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12