Panfluitist Mihai behoort tot de wereldtop, maar een uur lang alleen panfluitmuziek is ook niet alles

Algemeen

DELFT – Mihai Puscoiu is een virtuoos op de panfluit. Het kostte de 25-jarige Delftenaar bloed, zweet en tranen om te komen waar hij nu is, maar dat had hij er graag voor over. Mihai trad al op voor grote en goedgevulde zalen en dat deed hij soms alleen en soms met grote en minder grote artiesten. Het spreekwoord ‘jong geleerd is oud gedaan’ lijkt hem op het lijf geschreven.

“Ik speelde toen ik vier jaar oud was voor het eerst panfluit en sindsdien ben ik blijven spelen”, vertelt hij. Mihai’s vader gaf panfluitles en dus waren er in huize Puscoiu genoeg panfluiten voor handen. Mihai was daarom al op jonge leeftijd muzikaal. “Toen ik 3 was zong ik de liedjes van de radio na.” Dus wist hij al vroeg dat hij iets in de muziek wilde doen. 

Goed, er waren wel eens periodes dat hij minder zin in de panfluit had. Zoals in de puberteit. Vanaf zijn vijftiende zat hij op de havo voor Muziek en Dans en hij maakte daar kennis met andere instrumenten. “Veel vrienden van me daar drumden en rockten, dat leek me toen veel toffer, maar ik heb de panfluit niet helemaal laten liggen. Ik heb me wel gefocust op de pop-rock-kant en op het liedjes maken, dat vind ik interessanter. Daardoor heb ik misschien wat minder opgetreden, maar ik heb me wel kunnen ontwikkelen met produceren.” 

- Waarom kun je eigenlijk zo goed panfluit spelen?
Mihai: “Ik heb altijd gemakkelijk instrumenten leren bespelen. Toen ik 18 was leerde ik nog viool te spelen, dat ging ook goed. De panfluit is van alle instrumenten die ik speel de interessantste, vind ik. Ik ben één van de weinigen die het goed kan bespelen, terwijl er duizenden mensen zijn die bijvoorbeeld goed viool of goed basgitaar kunnen spelen.” 

- Wat speel je nog meer?
“Een aantal instrumenten speel ik redelijk, zoals piano, viool, basgitaar en het drumstel. De gitaar is eigenlijk m’n enige minpunt, misschien ben ik daar te laat mee begonnen.” 

- Heb je veel geoefend om zo panfluit te spelen?
“Als je opgroeit met een sportende vader, dan heb je meer met sport. Je opvoeding kan je levensloop bepalen. Bij ons thuis ging het altijd over muziek. Ik heb trouwens wel dagen gehad dat m’n vriendjes lekker buiten voetbalden en ik binnen uren zat te oefenen voor een concert. Ik kan echter niet zeggen dat ik geen jeugd heb gehad. Ik heb ook kunnen voetballen en ik heb m’n vrienden gehad, maar ik moest soms wèl oefenen. Dat was soms tegen m’n zin, maar het heeft me gebracht tot het niveau waarop ik nu sta.” 

- Welk niveau is dat?
“Ik zie mezelf nog als aanstormend talent. Niet heel Nederland kent me nog. Ik heb wel een aantal keer iets gedaan dat in heel het land te zien was, zoals Holland’s Got Talent, maar dat was niet regelmatig. Verder speel ik met de top van Nederland, zoals Trijntje Oosterhuis, Jan Vayne, Di-rect en Alain Clark vroeg me voor z’n laatste album. In China en Taiwan heb ik met de plaatselijke wereldsterren opgetreden. In panfluitland ben ik, denk ik, wel de top. Niet alleen in Nederland, maar ik behoor zeker weten tot de top van de wereld.” Dat komt volgens Mihai ook doordat niet heel veel lieden zich op de panfluit toeleggen. “Ga maar eens proberen om met een rockbandje de wereldtop te bereiken, dan kom je er niet zo snel.” Met de panfluit dus wel.

‘IK HEB ALS PANFLUITIST EEN MONOPOLIEPOSITIE, MAAR DAT ZIT ME SOMS OOK IN DE WEG’
De impopulariteit van het instrument heeft echter ook nadelen, weet Mihai maar al te goed. “Je wordt hierdoor tegengewerkt. De panfluit is niet zó gewild dat je regelmatig wordt gebeld met de vraag of je effe een uur panfluit komt spelen. Vaak word ik erbij gevraagd om één of enkele nummers mee te spelen. Ik heb als panfluitist een monopoliepositie, maar dat zit me soms ook in de weg omdat het een panfluit is en je beperkt bent.” 

- Snap je dat?
“Dat snap ik ja. Het is vervelend, maar ik snap het. Met teksten kun je emoties doorgeven. Als je mij met niemand om me heen op een podium zet dan is dat na tien minuten niet meer interessant. Ik kan trucjes laten zien, maar dat houdt op een gegeven moment ook op. Mensen hebben een korte spanningsboog. Ze gaan niet een uur naar panfluitmuziek luisteren. Op m’n laatste album heb ik daarom veel met rappers en zangers samengewerkt, anders wordt het een saaie panfluit-cd. Als je de panfluit combineert met een stem of muziek dan word je wakker gehouden.”

‘TOEN IK AAN HOLLAND’S GOT TALENT MEEDEED WAREN ER NOG GEEN 500 TALENTENSHOWS OP TV’
- Wanneer kreeg je het idee dat je bekend werd?
“De eerste keer was tijdens een tour door Azië, toen ik 15 was. Ik gaf daar concerten met enorm veel mensen in de zaal. Na afloop waren er signeersessies en kreeg ik het idee van: Dit is een supersterrenleven. Ik werd ook opgehaald bij m’n hotel, ik had het idee dat er iets aan zat te komen. Toen kwam het tv-programma Holland’s Got Talent, dat heeft me tijdelijke bekendheid gegeven. Ik werd een jaar lang op straat herkend en soms vroegen ze handtekeningen. Toen ik hieraan meedeed waren er nog geen vijfhonderd talentenshows op tv, dus mensen keken doelgericht naar dit programma. Dat heeft me veel bekendheid gegeven, ook bij de jeugd. Zij vonden het top wat ik deed. Ik speelde het liedje van Super Mario op de panfluit, dat beviel goed.” 

- Waar ben je momenteel zoals mee bezig?
“Ik heb laatst een nummer met de rapper Yes-R gemaakt, dat is de soundtrack van de bioscoopfilm Zombibi geworden. Daarin hoor je op een gegeven moment een fluitje. Dat is van mij. Verder heb ik bijna wekelijks optredens. Ik kan er goed van eten. Eind maart ga ik weer twee weken naar China, waar ik ga toeren met een symfonieorkest. Daarbij word ik gevolgd door een Chinese tv-zender die te vergelijken is met Nederland 1.” 

- Kan een panfluitliedje een nummer 1-hit worden?
“Ik ben met een biersong bezig, dat kan een hit worden. M’n Kerstconcerten-cd is goud geworden, want daar zijn er 11.000 van verkocht. Dat zijn er duizend meer dan nodig is voor een gouden plaat. Dat komt het meest in de buurt van een hit.” 

- Is Nederland al klaar voor de panfluit?
“Nee, nog niet, maar ik blijf verder zoeken totdat het hele land er klaar voor is. In vergelijking met andere landen is de panfluit in Nederland overigens nog wel populair, zeker in christelijke kringen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12