Afbeelding

Darts is ook in Delft ontzettend populair

sport

Editie: Week 52, Jaargang 22 |

Darts is volgens De Vos (rechts) voor 90 procent talent. (foto: Marijn Abbenhuijs)

Elk jaar rond de feestdagen is darts even één van de meest populaire sporten in Nederland. Met name tussen kerst en oud en nieuw mobiliseren Van Gerwen en Van Barneveld heel veel mensen met hun prestaties op het WK.

Door: Marijn Abbenhuijs

“Sinds Raymond van Barneveld in 1998 de finale van de Lakeside verloor, hebben we gemerkt dat de dartsport erg populair werd”, geeft Aad Bezemer, bestuurslid van Darts in Delft aan. “Vooral het aantal jeugdleden steeg toen enorm en op de toernooien was de opkomst groot.” Aad Bezemer en Richard de Vos waren toen al lang bij het darts betrokken. Bezemer zit inmiddels al 27 jaar in het bestuur van Darts in Delft en De Vos is nu dertien jaar voorzitter. “De populariteit van darts is een golfbeweging die meegaat met de prestaties van de Nederlandse toppers”, beaamt De Vos. Hoewel het voor de televisiekijker vooral een wintersport is, is er in Delft het hele jaar door activiteit. “We hebben een competitie in teamverband”, vertelt De Vos. “Daarnaast hebben we een individuele competitie, een zomercompetitie en verschillende toernooien die soms door ons en soms door de locaties zelf worden georganiseerd.” “Maar de nadruk ligt wel op de winter”, vult Bezemer aan. “De teamcompetitie is van september tot mei. Elk team kiest zijn eigen thuisspeelavond en zijn eigen locatie. Er wordt op zo’n twintig locaties competitie gespeeld. In een competitieteam zitten vier darters. Die spelen allemaal een singel, twee dubbels en een 4-tegen-4- wedstrijd. In die wedstrijden gooien de spelers om de beurt.”

De populariteit van darts zit hem grotendeels ook in het feit dat er voor iedereen mogelijkheden lijken te liggen om een groot sportman te worden. Sinds postbode Van Barneveld de Lakeside won, is menig midlifecrisis aanleiding voor het beoefenden van de sport waarin van houdbaarheidsdata bij de spelers geen sprake lijkt. “Maar het is wel 90 procent talent”, bagatelliseert De Vos. “Als je een topper wordt, is het 90 procent mentaal en 10 procent talent. Phil Taylor is vooral zo goed geworden door te trainen als een machine. Van Barneveld daarentegen probeert zoveel mogelijk wedstrijden na te bootsen door te sparren tegen talentvolle spelers.” Darts is niet een kwestie van techniek, maar vooral van heel veel oefenen. “Er zijn geen trucs die je kunt leren om een betere darter te worden”, vertelt De Vos. “Je moet stil staan en eigenlijk alleen je onderarm bewegen, maar er staan spelers in de top- 8 van de wereld die aan al die wetten maling hebben.” “Je kunt bij jeugdspelers vaak al meteen zien of ze het in zich hebben om een topper te worden”, vult Bezemer aan. “Je moet automatisch met je goede been voor gaan staan. Als dat niet zo is, weet je dat het echte gevoel er nooit zal komen.” En dan is er nog dat hoofdrekenen, dat op televisie met ongekende snelheid foutloos gebeurt. “Dat is een heel belangrijk onderdeel van het spel”, zegt Bezemer. “Goed rekenen geeft je gewoon veel meer kansen om te winnen, omdat je moet zorgen dat je goed uitkomt.” “Goed hoofdrekenen wordt een gewoonte als je het veel doet”, meent De Vos. “We stimuleren de jeugd ook om zelf hun wedstrijden mee te schrijven zodat ze het goed leren. Hoofdrekenen is bij jongeren toch achteruit gegaan de laatste jaren. Het is leuk om te zien dat darts wordt ingezet om dat weer beter onder de knie te krijgen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12