Afbeelding

De volleybaldames van Kratos '08 blijven groeien

sport

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

Ruud van Zandwijk (uiterst rechts) ziet nog genoeg progressie bij zijn dames.

DELFT - Twee jaar geleden spraken spelverdeelster Abke van Zandwijk en aanvoerdster Martine Geleijnse in Delft op Zondag uit dat ze naar de derde divisie wilden promoveren. Afgelopen seizoen lukte dat en nu draait volleybalvereniging Kratos’08 ook op een niveau hoger bovenin mee.

Door: Marijn Abbenhuijs

“We zijn blij dat het gelukt is om te promoveren”, vertelt trainer Ruud van Zandwijk. Hij speelt nu tijdens zijn vijfde jaar als trainer van Kratos ’08 eindelijk in de derde divisie. “In april zijn we kampioen geworden in de promotieklasse en sindsdien zijn er een paar spelers weggegaan en zijn er daarvoor nieuwe in de plaats gekomen. Daardoor moesten we aan het begin van het seizoen extra wennen aan het niveauverschil. We speelden al vroeg tegen de topteams en kwamen in die wedstrijden iets tekort. Inmiddels doen we het goed, staan we keurig zesde en geef ik ons een goede kans om in de tweede helft van het seizoen meer tegenstand te bieden aan de topteams in de competitie en ze zelfs te verslaan.”

Het grootste verschil met de promotieklasse zit hem volgens Van Zandwijk in de service en de serviceontvangst. “Op dat gebied moeten wij stappen maken en dat gaat goed. Dat komt door de continuïteit binnen de vereniging. Er is nooit een leegloop geweest bij ons team. Als er spelers vertrekken, kan dat makkelijk worden opgevangen met speelsters van buitenaf, maar het merendeel van het team waar ik vijf jaar geleden mee begon, maakt nog steeds deel uit van de groep. Dat zorgt ervoor dat je met elkaar kan bouwen. Daarnaast hebben we Francien Huurman er nu sinds twee seizoen bij. Zij heeft een respectabel interlands gespeeld. Ze is nu 39, maar die leeftijd maakt niet zoveel uit. Ze heeft altijd fanatiek gesport, is fit en maakt bij momenten het verschil voor ons. Bovendien assisteert ze mij fantastisch in de coaching. Ze is actief met de andere speelsters bezig.”

Nog hoger
Van Zandwijk ziet dan ook mogelijkheden voor Kratos ’08 om door te groeien. “Het team is wat ouder geworden en we hebben zeker de mogelijkheden om nog hoger te gaan spelen. De vraag is alleen of dat op korte termijn ook wenselijk is. Dames 2 zal dit seizoen moeten knokken om niet naar de tweede klasse te degraderen en als wij dan naar de tweede divisie zouden promoveren, wordt het gat wel heel groot. Dan drijf je van de vereniging af. Het is de bedoeling dat we dames 2 en dames 3 in ons kielzog meenemen zodat jonge speelsters vanuit de jeugd door kunnen groeien naar dames 1. Als het gat te groot wordt, ben je verplicht om van buitenaf te versterken en we willen bovenal de waarde van de vereniging handhaven.”

Die verenigingswaarde zorgde ervoor dat Kratos ’08 dit jaar werd uitgeroepen tot leukste sportvereniging van Delft. Dat zorgde voor meer jeugdleden en daardoor weer meer mogelijkheden in de toekomst. “We zijn nu al bezig om de voorbeeldfunctie van dames 1 zichtbaar te maken in de rest van de vereniging”, zegt de trainer. “Speelsters van ons geven training aan de meisjes B en Francien en ik trainen de meisjes A. Maar op korte termijn zullen er geen speelsters van binnen de vereniging bij dames 1 aan kunnen sluiten. Dat hoeft nu ook nog niet, want als onze groep bij elkaar blijft, kunnen wij zelf nog genoeg progressie boeken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12