Afbeelding

Delftse dames met rugbyselectie richting wereldtop

sport

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

(v.l.n.r.) Rosanne, Marit en Irith hebben het naar hun zin bij de Nederlandse rugbyploeg. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Drie Delftse dames hebben twee weken geleden met de Nederlandse rugbyploeg de European Trophy gewonnen. Irith Lely, Marit Bakker en Rosanne Verbeek speelden als Delftenaren het toernooi dat geldt als het EK voor B-landen.

Door: Marijn Abbenhuijs

“Ik zit sinds dit jaar pas bij de Nederlandse selectie” vertelt Marit Bakker. “Ik rugby sinds kort, maar viel op tijdens mijn wedstrijd tegen RUS, de beste club van Nederland.” “Dat klopt”, licht Irith Lely, de meest ervaren speelster van de drie, toe. “Ik heb die wedstrijd van Marit tegen RUS gezien. Ze was heel fel en toonde aan dat ze veel potentie heeft.” “Sindsdien is het heel snel gegaan”, geeft Marit aan. “Eerst begin je met rugby, dan gaat dat op een gegeven moment zo goed dat je bij de selectie komt. De Nederlandse selectie bestaat uit 40 dames en daaruit worden speelsters geselecteerd voor de toernooien. Ik werd eerst nog niet geselecteerd. Pas bij de European Trophy voor de eerste keer. Vervolgens kreeg ik daar zelfs speeltijd en als klap op de vuurpijl wonnen we het toernooi. Dat is echt ontzettend tof.” Nederland werd van tevoren getipt als zwakste ploeg van de vier deelnemers aan het toernooi, maar we overstegen alle verwachtingen ruimschoots. “We wonnen de eerste wedstrijd tegen Zwitserland met 27-0”, blikt Rosanne Verbeek terug. “Dat was heel erg leuk. In de eerste helft was het nog best moeilijk, maar uiteindelijk waren we veel beter. We speelden tegen Zwitserland expres in een hele andere tactiek om onze tegenstander in de finale op het verkeerde been te zetten. Of dat niet gevaarlijk is? Nee, onze trainer heeft gewoon veel vertrouwen in ons en als het niet zou lopen, konden we altijd nog terugvallen op ons vertrouwde spelletje.”

Het gemak waarmee de Nederlanders de finale haalden illustreert het groeiende niveau bij de Nederlandse vrouwen. “Het was maar net niet gelukt om ons te kwalificeren voor het WK”, bevestigt Irith. “Dat we in de finale tegen België, die we met 12-3 wonnen, zo goed in staat waren om hun snelle speelsters onder druk te zetten, geeft aan hoe snel we groeien.” Die groei komt volgens de dames grotendeels door de sfeer in de groep. “Je doet alles met elkaar als je als selectie op pad bent”, geeft Marit aan. “Daardoor leer je elkaar ontzettend goed kennen.” “We kunnen het ook allemaal heel goed met elkaar vinden”, vindt Rosanne. “Dat geeft je ook een hoop zekerheid in het spel. Wrijving in de groep, zorgt ervoor dat je je onzeker voelt in het veld en dat is bij ons dus niet het geval.” “Daardoor heb ik ook niet het gevoel dat ik concurrenten heb”, vult Marit aan. “De concurrentie binnen de Nederlandse selectie is sterk, maar dat voelt niet zo. We vullen elkaar allemaal goed aan en als je jouw eigen talent ontwikkelt, is er plaats voor je in het team.” “Iedereen weet van elkaar wat haar rol is”, vervolgt Irith. “Bepaalde combinaties binnen de ploeg lopen goed. Bovendien hebben we ook een grote selectie nodig, want rugby is een fysieke sport. Veel speelsters krijgen dus speeltijd.” Die groeiende klik binnen de Nederlandse ploeg moet ervoor zorgen dat ze zich plaatsen voor het WK 2017. “Daar moeten we inderdaad bij zijn”, is Irith zelfverzekerd. “Daar zijn we goed genoeg voor.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12