Afbeelding

Inhoudelijke gesprekken tijdens 16 kilometer hardlopen met DIJC Bertus

sport

Editie: Week 8, Jaargang 23 |

Trainer Gé, Kees, Hanc, Roland en Sjoerd genieten van hun gezamenlijke training bij DIJC Bertus. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Een groot aantal Delftenaren doet over twee weken mee aan de City-Pier-City-loop mee. De halve marathon in de Hofstad is het grootste hardloopevenement van de regio en wordt dus serieus genomen. Delft op Zondag liep mee met enkele fanatiekelingen.

Door: Marijn Abbenhuijs

Het is allang donker als in een klein rommelhokje aan de zijkant van partycentrum Onder Ons een leuk gezelschap hardlopers staat te wachten op het sein van hun trainers om te beginnen. DIJC Bertus zit in de laatste weken van het project ‘Fit aan de start’ waarmee het leden en niet-leden klaarstoomt voor de ‘CPC’. Er wordt in drie verschillende groepen gelopen. In groep 1, de snelste groep, worden Sjoerd, Roland, Hanc en voorzitter Kees begeleid door trainer Gé. Ze zijn van plan de 16 kilometer die op het programma staan in een gemiddelde snelheid van vijf minuten en 45 seconde per kilometer af te leggen. Het is een tempo dat iedereen zou moeten kunnen volhouden, al vindt er tijdens de eerste kilometers wel wat overleg plaats. Voorzitter Kees zou de zwakste van de groep moeten zijn, maar hij heeft er vertrouwen in dat hij het tempo kan bijhouden. Sjoerd en Roland posteren zichzelf op kop waardoor de snelle Hanc lekker uit de wind wordt gehouden. “Nee, we doen geen sociale waaier, hier”, is trainer Gé stellig. “Tijdens de hardlooptrainingen gelden dezelfde wetten als voor wielrenners: eerst het bordje van een ander leeg eten.” En dus verroert ook Hanc zich niet. De heenweg door het Midden-Delfland naar de Kandelaarbrug is immers met wind tegen en achter de brede rug van Sjoerd is dan de beste positie.

Kees vertoont op dat moment nog geen enkele vorm van zwakte. Hij praat zelfs honderduit over de medische keuring die hij een week eerder onderging en lijkt zich meer dan ooit bewust van zijn mogelijkheden. “Ik ben hartstikke fit”, pocht hij. “Ik haalde bijna vierhonderd watt tijdens de fietstest en ik blijk een behoorlijk grote longinhoud te hebben.” De 16 kilometer duren lang genoeg om erachter te komen dat niet alle testresultaten van Kees hosanna waren. “Ik had wel een beetje een hoog vetpercentage”, geeft hij toe. “Althans hoog… het zit allemaal rond mijn middel.”

Als de terugweg wordt ingezet, kijkt Roland op zijn horloge. Tot dat moment liep de groep gemiddeld 5 minuut 39 per kilometer, zes seconde te snel. Als de wind dan ook nog eens in de rug komt te staan, wordt het tempo nog verder opgeschroefd. Tot afhakers leidt het geenszins. De gesprekken blijven zelfs inhoudelijk. Kees neemt de tijd om Hanc van alles uit te leggen over zijn werk terwijl Roland en Sjoerd discussiëren over het wapenbezit in Amerika. Als de velden van Vitesse Delft zijn gepasseerd en de laatste drie kilometers zijn aangebroken, valt de eerste stilte. Die wordt veelzeggend genoeg doorbroken door een opmerking van Hanc over het ritme van de hardloopschoenen op het asfalt. Na de laatste bocht versnelt Sjoerd. Hij traint ook voor de marathon van Rotterdam en voelt zich goed. “Wat een heerlijke avond om te lopen”, is hij enthousiast. “Het is super om in een groep te lopen. Dat houdt het leuk en is bovendien een extra stimulans. Ik heb op deze manier vaste hardloopavonden, daar hou ik me aan en daar geniet ik van.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12