Afbeelding

Nieuwe sporthelden excelleren met hun papieren vliegtuigje

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

Tijdens de Red Bull Paper Wings bleek het vouwen en gooien van vliegtuigjes ineens een hele serieuze zaak. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Woensdagmiddag 4 maart werd in de sporthal van de TU de kwalificatiewedstrijd voor de Red Bull Paper Wings gehouden. Een wedstrijdje papieren vliegtuigjes vouwen. Dat klinkt onschuldig, maar kan de winnaar wel tot over de landgrenzen bekend maken.

Door: Marijn Abbenhuijs

In een hoek van de sporthal, een paar meter van de Red Bull- landingsbaan verwijderd, staat André van Dam ijverig naar zijn laptop te kijken. Hij kopieert de vouwlijnen op zijn beeldscherm zo nauwkeurig mogelijk en gebruikt daarbij zijn geodriehoek. Als zijn ogenschijnlijk orthodoxe vouwwerk klaar is en als test de lucht in wordt gesmeten, verandert zijn hoopvolle blik al snel in ééntje waar vooral teleurstelling van afdruipt. Vooruit gaat het ding sowieso niet. Direct na het verlaten van de hand van André maakt zijn vliegtuig eigenwijs rechtsomkeert. Het hangt nog eventjes in de lucht voordat het vervolgens als een ongelukkig hoopje papier op de grond valt. “Het gaat me niet om de afstand”, probeert de architect van het vliegtuig zijn debacle nog te verbloemen. André wilde een gooi doen naar de koppositie in de categorie air time. “Maar het gaat me niet lukken. Mijn vliegtuig blijft hooguit vijf seconde in de lucht en het record staat op ruim negen. Waar het door komt? De zwaartekracht is niet op de juiste manier verdeeld. Als dit een echt vliegtuig was geweest, had ik nog enigszins met het gewicht kunnen schuiven, maar het is papier. Helaas.”

In de baan heeft Anisch Bosch meer succes. Hij smijt zijn papieren vliegtuig overtuigend naar een afstand van 24,2 meter, wat hem op de tweede plaats brengt. “Ik heb dit vliegtuig een paar jaar geleden ontworpen”, spreekt hij en hij maakt met zijn vingers aanhalingstekens in de lucht als hij het woord ‘ontworpen’ uitspreekt. Nee, Anisch neemt de vliegtuigjeswedstrijd niet zo serieus als sommigen van zijn tegenstanders. “Het is leuk voor de flauwe kul. Ik hoorde twee dagen geleden pas dat het was, dus ik kwam even kijken. Ik wist niet dat ik nog mee mocht doen. Ik heb een tijdje terug dus voor het eerst een paar extra vouwlijnen in een papieren vliegtuig gevouwen en dat bleek best veel effect te hebben. Dat zag je net ook. Best lachen, dit.” Het wordt nog serieus voor Anisch ook, want hij houdt zijn tweede plek vast en mag zodoende naar het NK in Amsterdam. Als hij zich daar wèl op voorbereid is Delft binnenkort misschien zelfs een sportkampioen rijker. Dan blijft natuurlijk de vraag of het vouwen van papieren vliegtuigjes als sport gezien moet worden. “Het is voor ons in ieder geval een leuke manier om met hun studie bezig te zijn”, nuanceert Thom van Ostaijen, voorzitter van de vliegtuigbouwkunde studievereniging. “Red Bull heeft ons gevraagd om mee te helpen aan dit evenement en dat was voor ons een mooie kans om ons eigen vliegtuigevenement te promoten. Op 3 mei organiseren wij het DeBaCo, waar studenten vliegtuigen moeten bouwen met een spanwijdte van ongeveer zes meter. Dat is natuurlijk een stuk serieuzer.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12