Hardloopvereniging Bertus motiveert met Fit aan de Start voor halve marathon

  sport

Editie: Week 39, Jaargang 22 |

DELFT – Hardloopvereniging Bertus begint vrijdag 3 oktober met Fit aan de Start. Het trainingsprogramma duurt de hele winter, is een goede voorbereiding op de Bruggenloop in Rotterdam en de City-Pier-City- loop in Den Haag en is er ook voor niet-leden.

“Het is niet voor beginners”, legt Bertus- voorzitter Kees Arkesteijn uit. “Je moet tien kilometer kunnen hardlopen om aan dit programma te beginnen. We willen met iedereen die zich voor Fit aan de Start inschrijft, meedoen aan de halve marathon bij de City-Pier-City- loop. Dat kan ook heel goed. Met ons in een groep trainen op basis van het schema van ervaren hardlooptrainers, werkt goed. Veel beter dan in je eentje trainen, want dan loop je vaak op één tempo en daar word je niet beter van.” Eén van die hardlooptrainers is Sander van Driel. Hij heeft het trainingsprogramma samengesteld met de andere trainers. “Alle trainers hebben een GPS- horloge”, geeft hij aan. “Het beoogde tempo wordt dus goed aangehouden. Dat is ook belangrijk, want veel mensen hebben de neiging om te snel te trainen. De lopers hebben overigens wel de mogelijkheid om op hun eigen tempo te lopen. We gaan niet met z’n allen hetzelfde tempo lopen, maar delen iedereen op in vier groepen. We beginnen komende week met wat kortere afstanden en werken vervolgens in verschillende pieken naar de halve marathon toe. We lopen op dinsdag en op vrijdagavond samen en we adviseren iedereen daarnaast nog één keer in de week voor zichzelf te trainen. De maximale afstand die we in een training afleggen, is achttien kilometer.”

Meedoen aan Fit aan de Start maakt de voorbereiding op de halve marathon volgens Kees Arkesteijn en Sander van Driel een stuk leuker en motiverend. “Je leeft met z’n allen naar de loop toe”, is de voorzitter enthousiast. “Dat is leuk en je hebt een extra stimulans. Sommigen vinden het lopen van zo’n grote afstand ook spannend. Door in een groep te lopen, kun je die spanning voor elkaar verminderen. Dat we dit jaar eerst toewerken naar de Bruggenloop is ook leuk. Op die manier hebben we een tussendoel. Omdat de inschrijving van de Bruggenloop vaak snel vol zit, hebben we als vereniging een aantal startbewijzen gekocht. We hebben met de organisatie afgesproken dat we de namen van de lopers later doorgeven. Op die manier kunnen mensen die graag willen meedoen in Rotterdam, maar te laat waren met inschrijven via ons alsnog lopen.” De vijftien kilometer door de havenstad zal op 7 december zijn. Daarna gaat de focus volledig op de halve marathon in Den Haag, die plaatsvindt op 8 maart. “Wat de lopers nodig hebben?”, herhaalt Arkesteijn de vraag. “Hardloopschoenen… Haha. Nee, je hebt ook een beetje karakter nodig. Het is de bedoeling dat je een basis hebt en graag een halve marathon wilt lopen.” “Sommige mensen kijken tegen de afstand op”, vult Van Driel aan. “Maar als we straks aan het trainen zijn, zal je merken dat je de afstand heel makkelijk wegloopt. Met een beetje aanleg en de juiste motivatie groei je er vanzelf in. Je zal af en toe je grenzen een beetje moeten verleggen, maar dat geeft juist een heel goed gevoel.” Hardlopers die geen lid zijn van Bertus, kunnen voor 80 euro meedoen aan Fit aan de Start en krijgen dan gratis een lidmaatschap voor de rest van het jaar.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1