Afbeelding

Joost van der Burg met medailleaspiraties naar EK baanwielrennen

sport

Editie: Week 28, Jaargang 22 |

Joost van der Burg met medailleaspiraties naar EK baanwielrennen

NOOTDORP - Baanwielrenner Joost van der Burg maakt zich op voor het Europees kampioenschap in Portugal. De 20-jarige Nootdorper werd een jaar geleden nog uit de Nederlandse selectie gezet, maar knokte zich sterk terug.

Door: Marijn Abbenhuijs

“Ik heb in mijn trainingen niet veel veranderd”, geeft Van der Burg aan, die afgelopen december in Delft op Zondag vertelde over zijn terugweg naar de Nederlandse top. “Ik train sinds ik uit de selectie ben volledig voor mezelf en dat is zo gebleven. Sommige jongens hier worden fulltime begeleid door de KNWU, maar ik heb over bepaalde dingen andere ideeën. Met mijn trainer Wouter Been heb ik een schema gemaakt. Daar was het EK wel in opgenomen, maar we hebben dat altijd als een onzekere factor gezien. In maart werd ik gebeld door de KNWU. Ik mocht weer mee in het traject. Ik heb toen meteen uitgesproken dat ik liever mijn eigen trainingsschema volg.” Wel moest Joost zich melden op verschillende intensieve trainingskampen. “Daar ging de zweep erover. Op die kampen werd bepaald wie naar het EK mochten. Ik had snel door dat ik bij beste vier zat. Vervolgens heb ik mijn schema weer aangepast en ben ik echt voor het EK gegaan. In Alkmaar reed ik tijdens een training een persoonlijk record op de 4 kilometer, waarmee ik meteen de limiet haalde voor de topsportselectie. Tot die tijd zat ik in de selectie voor renners jonger dan 23 jaar, maar nu hoor ik dus bij de volwaardige Nederlandse selectie. Dat ik vervolgens werd uitgenodigd voor het EK, na twee jaar waarin niets lukte, had ik nooit verwacht.”

Wonderbaarlijk
Van der Burg ging ervan uit dat hij zijn ambities op het allerhoogste niveau moest laten varen, maar heeft zich wonderbaarlijk herpakt. “Nu begin ik tijden te rijden waarmee ik nog een stap hoger kan komen”, is hij uitgelaten. Deze maand komt Van der Burg uit op het EK voor beloften, waar hij met de Nederlandse Ploegenachtervolgingsploeg medaillekansen heeft. “Ik ben de starter van de ploeg. Iedereen heeft een andere rol die we hebben bepaald op de 4 kilometer individuele achtervolging. De individuele achtervolging is alleen nog een Olympisch nummer binnen het omnium, dus Nederland zet in op de ploegenachtervolging voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom wordt zo secuur naar dat onderdeel gekeken. We hebben voor dit EK ook als doelstelling om één van de snelste vier tijden te rijden. Als we dat kunnen, mogen we tenminste de kleine finale om de bronzen medaille rijden en dan wil je natuurlijk ook een medaille winnen. Dus, ja, een medaille is onze doelstelling.”

De Nootdorper is na zijn terugkeer in de selectie niet rancuneus. “Ik ben niet met ruzie bij de KNWU weggegaan, maar het is wel echt een heerlijk gevoel om na twee jaar in een betere conditie terug te komen. De trainers van de selectie hebben mij ook altijd beter willen maken, maar op de één of andere manier lukte dat niet. Op mijn eigen manier en met de hulp van Wouter Been, ben ik nu fitter dan ooit. Dat betaalt zich uit en dat is een heerlijk gevoel.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12