Afbeelding

Vrienden motiveren Dave Jansen na slecht zwemjaar

sport

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Fotobijschrift: Dave Jansen moet zich op de 100 meter rugslag vier seconde verbeteren. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFGAUW – De 16-jarige Dave Jansen uit Delfgauw haalde vorig seizoen de limieten om zich te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap niet. Het was voor hem reden genoeg om de knop om te zetten.

Als op zaterdagochtend om 8:00 uur de 1,5 uur durende training van de wedstrijdzwemmers van d’ELFT eindigt en in het zwembad Kerkpolder ruimte moet worden gemaakt voor de jongste fanatiekelingen, blijkt er één lege baan over te blijven. Dave Jansen merkt het op, onderhoudt een korte blik van verstandhouding met zijn trainer en loopt naar de map met trainingsschema’s. Hoewel hij al om half zeven ’s ochtends in het water lag, is hij er nog niet klaar mee. Aan de toch al pittige intervaltraining voegt hij nog een uur techniektraining. “Ik heb de knop omgezet na afgelopen seizoen”, geeft de jonge zwemmer aan. “Ik haalde niet de limieten om naar het Nederlands kampioenschap te kunnen en dat wil ik dit jaar wel. Daardoor ben ik nu meer gaan trainen en leef ik fanatieker voor m’n sport. Het belangrijkste doel van elk zwemseizoen is het halen van het NK en dan is het niet leuk als dat niet lukt. Daarnaast zijn de andere zwemmers van mijn leeftijd mijn vrienden. Zij hebben het afgelopen seizoen beter gedaan dan ik. Hoe hoger je komt, hoe meer je in contact bent met de anderen, dus dat is een extra motivatiebron. Mijn vrienden motiveren me om vol voor het zwemmen te blijven gaan en zolang mijn schoolprestaties er niet onder lijden, wil ik dat ook heel graag doen.”

De verlangde limieten moet Dave zwemmen op de 100 meter rugslag en de 200 meter rugslag en daar zit hij nu nog respectievelijk vier en vijf seconde vanaf. Dat lijkt veel, maar Dave heeft er vertrouwen in dat hij dat gat dicht. “Ik heb waardevolle tips gekregen van Egbert Stolk”, vertelt hij. “Ik moet mijn slagfrequentie verhogen en meer krachtige slagen maken in plaats van lange slagen. Dat is inderdaad een stuk zwaarder voor mijn spieren, maar dat is een kwestie van trainen. We trainen nu meer met intervallen. Dus zo min mogelijk in hetzelfde tempo, maar veel tempowisselingen zodat we onze spieren meer belasten. Ook moet ik anders gaan ademen om stabieler in het water te liggen.” Daarnaast heeft Dave samen met zijn trainer Walter Legerstee een andere raceopbouw gemaakt. “Ik moet tijdens mijn eerste baan het tempo opbouwen, dat tempo vervolgens twee banen vasthouden en tijdens de laatste baan opbouwen naar mijn maximale inspanning.” Al die veranderingen en aanscherpingen moeten ervoor zorgen dat hij in februari aan de start staat als het NK voor junioren in Amsterdam plaatsvindt. Aan zijn instelling op dit moment zal het in ieder geval niet liggen. Terwijl iedereen op zaterdagochtend de inspanning in de vroegte uitblaast met een bakje koffie in de kantine ligt Dave Jansen moederziel alleen in baan 2 de achterstand op zijn vrienden in te halen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12