Afbeelding

'De gondelaffaire is voor mij echt afgesloten'

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 22 |

Volgens Martin Stoelinga zit er in Gemeente Delft nog genoeg niet snor.

DELFT – Met nog enkele dagen tot de gemeenteraadsverkiezingen blikt Delft op Zondag terug met politici. Een bekende stem van het tegengeluid is Martin Stoelinga (70), lijsttrekker van Onafhankelijk Delft, maar hij houdt zich stiller in de gemeenteraad.

- U zit nu twaalf jaar in de raad. Op welke resultaten bent u het meest trots?
"Ik heb veel individuele mensen in de stad kunnen helpen, mensen die in nood of klem zaten. Afgelopen periode is door onze steun het ontwerp van het stadskantoor aangepast, het aantal ambtenaren teruggebracht en door ons heeft de voedselbank extra financiële steun gekregen. Dat betekent niet dat wij achter dit college staan. Vorige week hebben wij nog geprotesteerd omdat wij vinden dat de gemeente burgers van Delft uitkleedt."

- Over uitkleden gesproken, Onafhankelijk Delft is als enige in de bres gesprongen voor het behouden van naaktrecreatie in Delftse Hout. Niet bang dat dat zich tegen u gaat keren?
"Dat het naaktstrand weg moest, dat vind ik niet zo erg. Maar dat strand lag daar goed, het bestond al heel lang. Ik vind verbannen niet nodig, er moet een ander plekje voor komen. Dus niet: bordje verhangen en wegwezen. Het is de manier hoe het door de gemeente wordt weggegooid, daar word ik boos van. Dat vind ik niet eerlijk. Maar ons punt is gemaakt. De rechtszaak tegen raadslid Jan Peter de Wit is gewonnen. Klaar, net als de gondelaffaire."

- VVD-fractievoorzitter Lennart Harpe zei in deze krant recentelijk dat voor de VVD het boek over de gondelaffaire dicht is. Voor u ook?
"Ik ben nog bezig met een boek over die periode, maar ik ben blij dat de affaire na acht jaar is afgerond. Er is een uitnodiging voor een gesprek met voormalig VVD-wethouder Christiaan Baljé. Dat gaat gebeuren, als hij dat wil. Burgemeester Bas Verkerk heeft persoonlijk zijn excuses aan mij gemaakt, dan is het voor mij klaar. De VVD-raadsleden hebben nog nooit een woord met mij gewisseld. Maar ik ben het eens, voor mij is het echt afgelopen."

- Iets anders: jullie verkiezingsprogramma roept op om paspoorten af te pakken van Jihadstrijders die naar Delft terugkeren. Maar een  gemeente kan dat helemaal niet organiseren.
"Ik vind dat ik mee mag praten over wereldse zaken, ik ben een wereldburger. Het probleem mag ik aan de kaak stellen. Als raadslid heb je de macht om wethouders en burgemeester aan te sporen om vragen te stellen in de Tweede Kamer. Wij zijn niet monddood na de grens bij Rijswijk. Je kunt onderwerpen laten behandelen in Den Haag."

- Ik zie u overigens maar nauwelijks het woord voeren in de raad of tijdens commissievergaderingen.
"Ik houd mij op dit moment wat gedeisd, dat klopt. Afgelopen vier jaar heb ik mij geconcentreerd op het afronden van de gondelaffaire en mijn gezondheidsklachten. Ik stuur meer aan achter de schermen en concentreer mij op de campagne. De dagelijkse politiek laat ik over aan de andere raadsleden. Maar ik wil mij in het nieuwe seizoen mondiger opstellen, en draai straks weer volop mee in de vergaderingen en commissies."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12