Afbeelding

CDA niet meer aan tafel voor overleg nieuwe coalitie

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

De gekozen Delftse raadsleden werden afgelopen donderdagavond geïnstalleerd in het stadhuis.

DELFT – De eerste contouren van een nieuw college van B en W worden geleidelijk zichtbaar. D66 nodigt vier partijen uit voor een vervolgoverleg. Opvallend: het CDA is niet meer welkom, VVD en PvdA schuiven wel aan.

Het eerste piketpaaltje voor een nieuwe coalitie is geslagen: D66, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen vorige week, heeft na een eerste ronde van gesprekken met alle partijen, vier partijen uitgenodigd voor een vervolggesprek. Dit zijn STIP, de partij die ook een grote verkiezingswinst boekte, GroenLinks, PvdA en VVD.


Opvallend is de afwezigheid van het CDA, die wel deelneemt aan de huidige coalitie met D66. In plaats van het CDA schuift, verrassend genoeg, de nieuwe VVD-fractievoorzitter Bart Smals aan tafel. Het CDA is door D66 niet meer uitgenodigd, bevestigt D66-fractievoorzitter Huub Halsema die de gesprekken leidt.


"Het was ook een luxepositie", zegt Halsema. "We hebben iedereen gesproken, hebben bekeken hoe verkiezingsprogramma's op elkaar aansluiten. Ook de verkiezingsuitslag is meegewogen. Wij kunnen ons goed aansluiten bij de plannen van de VVD, de samenwerking is in orde en VVD had ook meer stemmers getrokken."


Het CDA verloor vorige week, net als VVD, een raadszetel en werd de achtste partij van de stad. In vergelijking met het CDA kreeg de VVD slechts zo'n 200 meer stemmen.
Ook Martin Stoelinga, die met Onafhankelijk Delft de derde grootste partij werd, is niet meer door D66 uitgenodigd. Stoelinga had het al zien aankomen, vertelt hij: "We hebben een constructief verkenningsgesprek gehad, we willen graag meedenken aan oplossingen voor de stad. Maar afgelopen maandag voelde ik al dat het er niet in zou zitten."


Het verbaast Stoelinga dat de PvdA alsnog aanschuift. "Als je als partij drie keer achter elkaar verliest, zou ik mijn conclusies hebben getrokken." Fractievoorzitter Ernst Damen had na de verkiezingsuitslag uitdrukkelijk laten weten zich 'bescheiden' op te stellen. "Daar is ook niks aan veranderd", benadrukt hij. "Ik heb gezegd tegen D66: jullie houden de leiding, jullie bepalen de nieuwe koers voor de stad. Als daar plaats voor ons is, dan hoor ik het graag. Ik blijf terughoudend, maar als zij ons erbij willen hebben, dan kan dat."


Maar deelname van PvdA komt ook niet zonder voorwaarden, zegt Damen. "Er moet wel ruimte voor ons zijn om bij te kunnen dragen aan een vraagstuk dat recht doet aan de idealen en prioriteiten van onze partij."
De vijf partijen die verder gaan praten vertegenwoordigen samen 23 raadsleden, een ruimte meerderheid van de 37 raadszetels.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12