Meerderheid raad besluit twee aanbevelingen Rekenkamer niet over te nemen

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

DELFT - Een meerderheid van de gemeenteraad kan zich niet helemaal vinden in een kritisch rapport dat de Delftse Rekenkamer vorig jaar uitbracht. Een meerderheid stemde donderdagavond in met een amendement, waarin wordt afgesproken twee aanbevelingen niet over te nemen.

Het betreft aanbevelingen 2 en 4, die in het rapport staan vermeld. Voor iedereen die dit 74-pagina’s tellende rapport niet (meer) helder op het netvlies heeft staan, deze 'omstreden' aanbevelingen samengevat in het kader bij dit artikel.

Frank van Vliet van GroenLinks was donderdag kritisch op het ‘bijzondere rapport’ van de Rekenkamer. “Het begint met twee uitstekende onderzoeksvragen. Daarna komt een rapport dat geen antwoord geeft op die vragen en afsluit met pittige conclusies.” Conclusies die dus niet iedere partij deelt. GroenLinks, ChristenUnie, VVD en Stadsbelangen Delft verwoordden dit in hun amendement. Deze werd donderdag door elke partij, op Onafhankelijk Delft en de SP na, gesteund.

Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft vindt het onzin af te zien van aanbeveling 2. “Maar Groenlinks wil dit niet, want dat is een partij die democratie laag in het vaandel heeft”, zei De Wit hierover. “Die zeggen: wij zijn gekozen en mogen nu voor vier jaar de stad besturen, de oppositie zit er voor spek en bonen bij en wij blijven vinden wat we vinden. Als die houding zo blijft, is het voor ons simpel: wat heeft het voor zin te debatteren? Dan is het hakken in het zand en daar is niemand bij gebaat. Dan krijg je slechte besluitvorming. Wij willen dat dit amendement van tafel gaat.” Zijn partij was – samen met de SP – echter de enige.

‘Niet zo zwart-wit’
Milène Junius (CDA) merkte op dat er wat betreft een andere conclusie van de Rekenkamer, namelijk die dat er meer kan worden samengewerkt tussen raad en college, wel ‘ruimte voor verbetering’ is. “Al is het niet zo zwart-wit als in de media wordt gemeld”, voegde Junius eraan toe. “We begrijpen de inbreng van Onafhankelijk Delft. Niet hoe het gebracht wordt, maar wel de essentie. Wij denken ook dat je dit anders kunt interpreteren, als je kijkt hoe je in gezamenlijkheid tot uitgangspunten komt. We handelen allemaal uit eigen afwegingskaders.”

Ernst Damen van de PvdA zei ‘niet de illusie’ te hebben tot een strategisch afwegingskader te komen waaraan alles kan worden getoetst. “Of we moeten er vier jaar over debatteren, of het wordt een grijs kader waar alle scherpe randjes vanaf zijn.” Bart Smals (VVD) zei het lastig te vinden kritiek te leveren op een instrument dat is bedoeld de raad beter te laten functioneren. “We zijn uitermate gelukkig met het bestaan van de Rekenkamer, ook als we ons minder in het rapport herkennen. Maar zonder wrijving geen glans.” Wethouder Lennart Harpe verwees namens het college naar de bestuurlijke reactie die het stadsbestuur eerder al gaf op het rapport. En voegde eraan toe aanbeveling 4 ‘overbodig’ te vinden. “Omdat we dat al doen.”

 


Raad ziet af van twee aanbevelingen

De eerst afgewezen aanbeveling betreft een advies aan de raad een ‘strategisch afwegingskader’ te formuleren. ‘Dat is een (sober) toekomstig doel. Enerzijds om nieuwe mogelijkheden te vinden, anderzijds om constructief aan de slag te kunnen met bezuinigingen’, schreef de Rekenkamer. Aanbeveling 4 was gericht aan het college: ‘Intensiveer de coördinatie, de aansturing en de aandacht voor de uitvoering van de bezuinigingsmaatregelen. Er is centrale sturing op het budget en in toenemende mate op personeel. Meer centrale sturing kan het overzicht doen toenemen.’

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12