Afbeelding

Coalitiepartijen breken eigen voorstel: geen bezuinigingen op wethouders

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 22 |

Ferrie Förster van STIP, een nieuw gezicht in het stadsbestuur.

DELFT – De coalitiepartijen presenteerden vorige week hun vijf beoogde wethouderskandidaten. Dezelfde partijen hadden begin dit jaar nog voorgesteld om het aantal wethouders tot vier te beperken.

Door: Bjinse Dankert

Ze werden eind vorige week met zekere trots bekendgemaakt: de vijf wethouderskandidaten die de komende vier jaar Delft hopen te gaan besturen. De beoogde vijf coalitiepartijen D66, STIP, PvdA, GroenLinks en VVD krijgen zo ieder een eigen wethouder.

Echter, nog geen vier maanden geleden presenteerde het huidige college van B en W juist het voorstel om het aantal wethouders de komende jaren terug te dringen. Dit is opmerkelijk, want alle in overleg zijnde coalitiepartijen, met uitzondering van VVD, nemen ook deel aan het huidige college.

In de definitieve programmabegroting, die afgelopen januari aan de gemeenteraad werd gepresenteerd, wordt uitdrukkelijk 'vermindering wethouders en ondersteuning' als bezuiniging opgevoerd. De gemeente bevestigt per woordvoerder dat het specifiek gaat om een voorstel om het aantal wethouders te verminderen van vijf tot vier.

Het voorstel was onderdeel van een pakket aan bezuinigingen, bedoeld om uitgaven binnen de eigen gemeenteorganisatie te drukken de komende jaren. Een vermindering van het aantal wethouders zou de gemeente tot 2017 ieder jaar 275.000 euro opleveren, berekende het college. Er staat voor datzelfde jaar nog bijna 4,3 miljoen euro open aan bezuinigingen binnen de gemeenteorganisatie.

Wat de exacte reden is van de coalitiepartijen om alsnog af te wijken van hun eigen voorstel is niet duidelijk. D66-fractievoorzitter Huub Halsema laat in reactie weten dat de coalitiepartijen kiezen 'voor een gelijkwaardige bestuurlijke rol voor alle partijen, dus voor zitting van alle vijf partijen in het college'.

De gemeente benadrukte verder dat het nieuwe college 'een alternatieve invulling' voor de bezuinigingen zal moeten voorstellen als het niet op wethouders wil bezuinigen. Deze is echter nog niet door de partijen ingevuld. Halsema: "Hoe de resterende bezuiniging voor 2015 gevonden gaat worden bespreken we in de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling dit najaar."

Van de vijf beoogde wethouders zijn twee bekende gezichten voor Delftenaren: de wethouders Raimond de Prez (PvdA) en Stephan Brandligt (GroenLinks) behouden hun vertrouwde portefeuilles. De opvolger van vertrekkend wethouder Pieter Guldemond (STIP), voormalig raadslid Ferrie Förster, zal zich buigen over toerisme, cultuur en ruimtelijke ordening. Aletta Hekker, nu nog D66-wethouder in het Noord-Hollandse Bergen, zal de financiën van de stad voor haar rekening gaan nemen. Voormalig VVD-fractievoorzitter Lennart Harpe kiest ook voor het pluche en wordt onder meer verantwoordelijk voor verkeer, grondzaken en de spoortunnel.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12