POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Van Koppen uit Onafhankelijk Delft

Raadslid Jos van Koppen (70) heeft zich afgesplitst van Onafhankelijk Delft, de partij van fractievoorzitter Martin Stoelinga. In een brief aan de burgemeester Bas Verkerk laat Van Koppen weten vooralsnog als zelfstandig raadslid in de gemeenteraad te blijven zitten. Ook verzoekt het raadslid om een andere stoel in de raadszaal, verder weg van zijn voormalige fractiegenoten. Er broeide al enige tijd onvrede over Van Koppen binnen de partij. Het werd Van Koppen bijzonder kwalijk genomen dat hij enkele weken geleden aangifte deed van het lekken van geheime stukken over de Sint Sebastiaansbrug die in handen kwamen van deze krant. Na de raadsverkiezingen in maart trad Van Koppen toe tot het dagelijks bestuur van de Delftse gemeenteraad, het presidium, en zit ook commissievergaderingen voor. Bij het lekken van geheime informatie heeft de gemeenteraad afgesproken dat er altijd aangifte wordt gedaan. Onafhankelijk Delft is echter van mening dat burgemeester Verkerk de aangifte had moeten doen – omdat ook Van Koppen als raadslid deze geheime stukken kreeg toegestuurd. Dat maakt ook hem juridisch een mogelijk verdachte, vindt de partij.
Een directe aanleiding voor het opstappen van Van Koppen is het opstootje dat vorige week in de gemeenteraad afspeelde. Tijdens een commissieoverleg, door Van Koppen voorgezeten, werd hij vanaf de publieke tribune voor 'verrader' uitgescholden door partijgenoot Peter Smit, die dit jaar als lijstduwer op de kieslijst van Onafhankelijk Delft stond.
Stoelinga laat in reactie weten dat hij hoopt dat Van Koppen zijn zetel nog teruggeeft aan de partij.  Stoelinga: "Dit hoort niet. Hij is in maart gekozen voor de partij, niet voor zijn populariteit. Het zou eerlijker zijn als hij zijn zetel teruggeeft, zodat wij deze kunnen aanbieden aan de vijfde kandidaat op onze kieslijst."
Tijdens de raadsverkiezingen van afgelopen maart kreeg Van Koppen 120 stemmen, Onafhankelijk Delft kreeg als partij bijna 5000.

 

Gemeente sluit contracten over jeugdzorg en WMO


De Gemeente Delft heeft, samen met gemeenten uit de regio, contracten afgesloten voor zowel de ouderenzorg als de jeugdzorg voor volgend jaar. Deze week maakte de gemeente bekend dat de tien gemeenten in de regio Haaglanden gezamenlijk contractafspraken hebben getekend met verschillende jeugdhulpinstellingen. Volgens deze inkoopcontracten blijven de gemeenten binnen het budget dat zij vanaf volgend jaar krijgen van Den Haag om de jeugdzorg zelf te organiseren.
Eind vorige week zette het college ook een handtekening onder de inkoopcontracten met 33 zorgaanbieders die volgend jaar zorgtaken in de gemeente gaan uitvoeren. Eerder maakte de gemeente al bekend dat in ieder geval de huishoudelijke hulp voor hulpbehoevenden ongewijzigd blijft in 2015.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12