Afbeelding

Marlies Swart (PvdA): 'Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid'

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Marlies Swart: 'Menselijk onrecht raakt mij het diepst.'

DELFT – Als PvdA-raadslid wil Marlies Swart (28) zich storten op de bereikbaarheid en infrastructuur van Delft, maar maatschappelijke problemen in de stad liggen haar nauw aan het hart.

- Wanneer ben je in de politiek begonnen?
"De interesse was er waarschijnlijk al van jongs af aan, een familielid van mij was bijvoorbeeld wethouder. Echt actief raakte ik pas na mijn afstuderen in Delft, in 2009. Eerder lukte niet: naast de studie was ik al betrokken bij verschillende verenigingen. Als ik mij ergens voor wil inzetten, dan wil ik er ook actief mee bezig zijn."

- Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb bouwkunde gestudeerd en werk als coördinator grondverwerving bij Provincie Noord-Holland. In de raad zal ik mij niet te veel bemoeien met een soortgelijk onderwerp, ik wil de trajecten gescheiden houden. Ik wil me gaan richten op de bereikbaarheid van de stad en lopende infrastructurele projecten, zoals de Spoorzone. Dat zijn belangrijke onderwerpen, al ligt mijn hart meer bij de maatschappelijke, menselijke problemen. Zulke onderwerpen raken mij dieper."

- Wat voor onderwerpen zoal?
"Neem nou de Delftse jongeren die naar Syrië vertrekken om daar te gaan vechten. Ik vraag mij af wat wij, als gemeente, niet goed hebben gedaan waarom zij die keuze maken. De jongeren zijn geïsoleerd geraakt van de maatschappij, daar kiezen ze misschien bewust voor. Maar ik vind dat we onszelf ook moeten afvragen of wij nog iets hadden kunnen doen om hen opnieuw aan te laten haken."

- Er zijn maar weinig politici die over dit onderwerp spontaan beginnen.
"Misschien omdat ik nog nieuw ben? Maar ik heb in de Verenigde Staten de verschillen tussen arm en rijk gezien, heb ervaren hoe kinderen uit arme wijken geen kansen meer krijgen om zich verder te kunnen ontwikkelen. Ik kan slecht tegen zulke onrechtvaardigheid, dat is mij met de paplepel ingegoten."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12