Afbeelding

Hoe de eerste noot van de nieuwe raad vals klonk

Algemeen

Een nieuwe raad, nieuwe kansen. Het duurde echter niet lang voordat er onenigheid was.

DELFT – De eerste actie van de nieuwe gemeenteraad, bedoeld om eensgezindheid uit te stralen, ontaardde onmiddellijk in frictie tussen partijen. Verkeerd geadresseerde e-mails lagen ten grondslag aan de verwarring.

Het was zo mooi bedacht, de eerste daad van een fonkelnieuwe Delftse gemeenteraad. Onmiddellijk na het inzweren van de nieuwe raadsleden op 27 maart zouden alle partijen een verklaring tegen racisme ondertekenen, gebaseerd op een recente oproep van Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Aanleiding voor het initiatief vormden de omstreden uitspraken van PVV-partijleider Geert Wilders over 'minder Marokkanen'.

Maar uiteindelijk stonden er niet tien, maar negen handtekeningen onder de antiracisme verklaring. De krabbel van Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, ontbrak. Stoelinga zette geen handtekening - maar niet omdat hij het oneens was met de woorden van Ki-Moon. Door miscommunicatie startten de nieuwe gemeenteraadsleden direct met een valse noot.

Drie dagen eerder. PvdA-fractievoorzitter Ernst Damen stelt aan de raadspartijen voor om 'een gezamenlijke verklaring af te leggen waarin we afstand nemen van de uitspraken van Wilders'. Zijn initiatief wordt besproken in overleg met alle tien fractievoorzitters. Stoelinga ziet geen reden om afstand te nemen van Wilders en keert zich fel tegen het voorstel. Andere partijen steunen een gezamenlijke verklaring, maar vragen om een positievere benadering. "Dat werd beter gevonden dan een anti-Wilders boodschap", bevestigt een fractievoorzitter.

Twee dagen later stuurt Damen per e-mail een eerste tekstvoorstel. Wilders wordt hierin niet meer genoemd, wel wordt artikel 1 van de Grondwet benadrukt. Joëlle Gooijer, fractievoorzitter van ChristenUnie, reageert kritisch op de tekst. Ze stelt voor om de tekst van Damen te vervangen door de algemenere oproep van Ki-Moon aan politici om racisme te veroordelen. Damen en andere fractievoorzitters stemmen in. Stoelinga reageert gedurende de uitwisseling van e-mails helemaal niet.

Dat kan hij ook niet direct, want Damen heeft zijn tekstvoorstel namelijk niet naar Stoelinga gestuurd, maar naar Onafhankelijk Delft-raadslid Jos van Koppen. Het vormt het startpunt van de verdere miscommunicatie. Van Koppen, die Stoelinga afgelopen periode tijdelijk verving als fractievoorzitter, stuurt de mailuitwisseling niet door en reageert zelf ook niet.

Begin donderdagavond, een uur voor de installatieceremonie, stuurt Damen de definitieve tekst rond. Van Koppen krijgt deze e-mail niet, Stoelinga wel. Stoelinga zegt dat hij zijn mailbox pas vrijdagochtend weer bekijkt en dus op donderdagavond niet wist dat de verklaring ondertussen drastisch was aangepast. Boos stuurt hij op vrijdagochtend een mail rond: 'Er zou toch een reactie over Wilders komen!! Ik weet nergens van.'

Damen erkent achteraf dat hij een fout heeft gemaakt door zijn tekstvoorstel naar de oude fractievoorzitters te sturen. Hierdoor bleef Stoelinga buitengesloten van de mailuitwisseling die tot de uiteindelijke tekst leidde. Damen: "Ik had mijn adreslijstje nog niet vernieuwd, dat heb ik niet handig gedaan. Maar het is ook mijn oordeel dat de interne communicatie bij Onafhankelijk Delft niet goed verloopt."

Van Koppen krijgt inderdaad een veeg uit de pan van Stoelinga hierover: "Ik sta voor paal zo."

Damen biedt Stoelinga aan om de verklaring alsnog ceremonieel te ondertekenen, maar de voorman van Onafhankelijk Delft laat niet meer van zich horen.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12