Afbeelding

Jos van Koppen wil zetel houden, Onafhankelijk Delft wil geld zien

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

De mannen van Onafhankelijk Delft in betere tijden, met links Jan Peter de Wit, centraal Martin Stoelinga en rechts Jos van Koppen, die nu een eenmansfractie vormt. (foto: archief)

DELFT – Onafhankelijk Delft (OD) eist de raadszetel terug van Jos van Koppen, die onlangs uit de partij stapte en nu alleen verder gaat. Van Koppen is niet van plan z’n plekje in de raad terug te geven. OD wil nu geld van hem zien en desnoods de deurwaarder op hem afsturen.


Een korte samenvatting: Jos van Koppen deed aangifte tegen het lekken van geheime informatie omtrent de Sebastiaansbrug. Partijgenoot Peter Smit maakte hem vervolgens tijdens een commissievergadering vanaf de publieke tribune uit voor ‘verrader’. “Toen dat gebeurde dacht ik: ik heb geen zin meer om nog drie jaar lang dit soort dingen te horen”, reageert Van Koppen. “Het was een optelsom. Dit was niet de druppel die de emmer deed overlopen, maar een behoorlijke slok.” Dus stapte hij uit de partij. “Gezien de eerdere voorvallen heb ik er niet eens over nagedacht om de zetel terug aan de partij te geven. Ik heb me jarenlang voor Onafhankelijk Delft en de Delftenaren ingezet en dacht: Ik ga gewoon alleen verder.”

‘Zeteldiefstal’
Tot groot ongenoegen van Martin Stoelinga. “Dit is zeteldiefstal”, vindt de fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft. Volgens ‘De Snor’ is binnen Onafhankelijk Delft, omdat al drie keer eerder een raadslid zijn partij verliet en als eenmansfractie verder ging, afgesproken dat een voortijdig vertrek niet meer zonder gevolgen zou zijn. Wie uit de partij zou stappen en voor zichzelf zou beginnen, zo spraken partijgenoten en bestuur volgens Stoelinga af, moest voortaan een deel van de kosten van de verkiezingscampagne betalen. “Jos was hier een groot voorstander van.” Concreet betekent dit dat Stoelinga nu zo’n 7500 euro van Van Koppen overgemaakt wil zien. “Hij heeft tot woensdag de tijd te betalen, daarna schakelen we een deurwaarder in. We gaan hier werk van maken, want ik ben het zat. We investeren veel in personen en hebben keihard gevochten voor onze vier zetels, waarmee we de derde partij van de stad werden. Nu hebben we nog drie zetels over.” Levert Van Koppen zijn plekje in de raad in, dan laat Stoelinga de zaak rusten en hoeft z’n voormalig fractiegenoot niet te betalen.


Jos van Koppen kan zich niets herinneren van de door Stoelinga genoemde mondeling overeengekomen afspraken. “Ik krijg dit opeens op m’n dak. We hebben hier volgens mij nooit overleg over gehad. Ik herinner me dat er afgesproken is dat gekozen raadsleden 2500 euro bij  zouden dragen aan de campagne. Daar was ik het volkomen mee eens. Een extra bijdrage voor het verlaten van de fractie staat niet in mijn herinnering. Om hierover zekerheid te krijgen moet ik goed terug gaan kijken in verslagen van de vergaderingen.” Van Koppen kan zich niet herinneren dat hij groot voorstander was van een soort geldboete voor wie de partij voortijdig verliet en voor zichzelf zou beginnen. “Met m’n hand op m’n hart: Ik zou niet weten aan wie dit is gevraagd en wie heeft ingestemd.” Bovendien: “Ik zou zo’n verklaring vastleggen om de afspraak duidelijk te hebben.” Volgens Stoelinga is een mondelinge afspraak ook rechtsgeldig. “We hebben vijf verklaringen dat Jos het hiermee eens was”, aldus Stoelinga.


Al vier keer
Politici die elkaar de tent uitvechten gebeurt al zolang politiek wordt bedreven en niet zelden behoren de kemphanen tot dezelfde partij. Alleen Martin Stoelinga maakte afgelopen jaren al vier keer mee dat partijgenoten als eenmansfractie verder gingen. Jan Peter de Wit, Bram Stoop en Bianca van der Werf gingen Van Koppen voor. Bianca van der Werf koestert weinig mooie herinneringen aan haar twee jaar als eenmansfractie. “Het is zwaar. Je moet alles in je eentje doen en hebt volstrekt geen ondersteuning. Het is ondoenlijk en eigenlijk moet je het niet willen. Maar ik neem aan dat Van Koppen zijn besluit goed heeft overwogen.” Van der Werf is, zegt ze, niet verbaasd over zijn vertrek uit OD. “Hij is niet de persoon die ik in het plaatje van de partij vind passen. Ik hoop dat ze hem nu verder met rust laten, maar dat verwacht ik niet. Ik wens hem veel succes.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12