POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 22 |

Handtekeningen tegen bezuiniging DOK


De SP heeft ruim 900 handtekeningen verzameld om hun protest tegen verdere bezuinigingen op de bibliotheken in Delft kracht bij te zetten. De handtekeningen zijn dit weekend, afgelopen zaterdagochtend, in de bibliotheek DOK in het centrum van Delft aangeboden aan de verantwoordelijke wethouder voor cultuur, Ferrie Förster (STIP).
SP-raadsleden Lieke van Rossum en Tom Zonneveld hopen met de petitie een signaal af te geven om de twee resterende bibliotheken in Delft te behouden. Volgens de SP is op straat de verontwaardiging over de bezuinigingen 'goed te merken'.
Tijdens een overleg met raadsleden vorige week onderstreepte Förster dat er in totaal 600 duizend euro aan bezuinigingen op cultuur is ingeboekt. De wethouder noemde dat een 'fors' bedrag, maar het zou volgens Förster niet betekenen dat de Delftse bibliotheken voor dat hele bedrag hoeven op te draaien. Hoe de bezuiniging wordt gespreid over de verschillende cultuurinstellingen, daarover is de wethouder 'nog in gesprek'. Het is wachten op het bestuursprogramma van het nieuwe College van B en W voordat het college verdere duidelijkheid verschaft.
In 2011 leidden bezuinigingen van het college tot het sluiten van de bibliotheek in de wijk Tanthof. Het gebouw in de Tanthof is ondertussen weer in dienst genomen, nu als kerk.

 


Financiën Delftse partijen goedgekeurd


De politieke fracties in de Delftse gemeenteraad hebben hun financiële verantwoording op orde. Alle partijen hebben de geldelijke bijdrages die zij vorig jaar ontvingen naar behoren uitgegeven. Dat concludeert het accountantsrapport van Ernst & Young, het bedrijf dat de bankafschriften van de tien raadspartijen in 2013 tegen het licht hield.
Desondanks zet de accountant toch een aantal opvallende kanttekeningen in de huishoudopgaven van de partijen. Zo gebruikte de PvdA tot vorig jaar de bankrekening waar de bijdragen voor de fracties op werden gestort ook voor 'andere doeleinden'. De partij laat weten dat dit nu is veranderd. Verder valt op dat de balans van Onafhankelijk Delft afgelopen jaar rood kleurde: volgens het accountantsrapport heeft de partij duizenden euro's meer uitgegeven dan dat ze vorig jaar binnenkreeg. De reserve van de partij stond begin 2014 zo'n drieduizend euro in het rood.
Verder blijkt dat aan het begin van het nieuwe jaar de bankrekening van de PvdA-fractie het best gevuld was: meer dan achttien duizend euro. De partij gaf van alle tien raadsfracties in 2013 ook het meeste geld uit, ruim tienduizend euro. PvdA en D66, die in 2013 met het hoogste aantal raadsleden in de raad zaten, ontvingen de hoogste bijdragen voor fractievergoedingen. Van alle partijen hadden ChristenUnie en Onafhankelijk Delft in het nieuwe jaar het minste geld op de rekening staan: slechts rond de honderd euro.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12