Afbeelding

Twee Delftenaren zijn woensdag verkiesbaar, ook al staan ze op een onverkiesbare plek

Algemeen

Editie: Week 37, Jaargang 20 |

Lieke van Rossum (SP) en Huub Halsema (D66) zijn de enige twee Delftse gemeenteraadsleden op wie we aanstaande woensdag kunnen stemmen. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Twee Delftse gemeenteraadsleden zijn aanstaande woensdag verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze staan op een vrijwel onverkiesbare plek, maar dat weerhoudt ze er niet van om fanatiek campagne te voeren.

Huub Halsema staat op de 44ste plek op de kieslijst van D66, Lieke van Rossum heeft de veertigste plek op de lijst van de SP toebedeeld gekregen.

Ze zijn, vertellen ze aan de vooravond van de verkiezingen, druk met campagne voeren. “Dat doe ik bijvoorbeeld door debatten te voeren, flyers uit te delen en bij mensen thuis aan te bellen”, vertelt Van Rossum. Halsema heeft eenzelfde aanpak. “Het lijkt wat dat betreft op campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt hij. Zodoende heeft hij, vertelt hij, ‘erg leuke gesprekken’ met de mensen op straat.

- Hoe reageren ze op jullie benadering?
Van Rossum: “De meesten zijn heel positief en ze waarderen het dat je open staat voor vragen en opmerkingen.”

Halsema: “Bijna iedereen is ook wel bereid om onze flyer even te lezen, ook al zeggen sommigen erbij dat het hun kleur niet is. Het leukste is als ze zeggen: ‘Ik heb geen flyer nodig, ik stem sowieso op jullie’. Dat hoor ik het liefste.” Van Rossum: “Toen we met het campagneteam van de SP in de stad stonden werden we benaderd door een vrouw. Ze was net lid geworden van de SP en vroeg of ze ons kon helpen met flyeren. Iedereen vindt politiek opeens interessant, dus dit is best een mooie periode.”

- Wat is deze campagne jullie belangrijkste boodschap?
Van Rossum: “De sociale weg uit de crisis; dat vat alles samen waar we voor staan. Er is weinig geld, maar je kunt wel blijven investeren in basisvoorzieningen als sociale zekerheid, zorg en milieu en het toch betaalbaar houden. Dat blijkt ook uit doorberekeningen van het Centraal Plan Bureau. Sommigen denken dat de SP alleen geld wil uitgeven, maar dat is niet waar. We bezuinigen ook.”

Halsema: “Onze partijslogan ‘En nu vooruit’ vat ons programma goed samen. In Nederland wordt nu heel veel geaarzeld. Wij zeggen: Hervorm en zorg voor een stevige gezamenlijke munt. Beslis op het juiste niveau. In Brussel over bankentoezicht en defensie, in Den Haag over onderwijs en pensioenen en in gemeenten over thuiszorg. We willen dat er niet langer wordt getreuzeld met onderwerpen als de woningmarkt en de Eurocrisis.”

De SP kan tot nu toe – in de peilingen – op veel sympathisanten rekenen. Lieke van Rossum kan het succes van haar partij wel verklaren. “Ik denk dat het een tegenreactie op de VVD is. Zij hebben zoveel bezuinigingen doorgevoerd; daardoor zijn er nu minder banen en hebben we een mindere economie. Mensen denken daardoor: Laten we het eens over links proberen.” Toch hecht de fractievoorzitter van de Delftse SP niet al teveel waarde aan peilingen. “Het is natuurlijk leuk als het goed gaat, maar het is ook niet álles.” Ze noemt de aanhoudende ophef over peilingen ‘een soort overdreven circus’. “Ik hoor van veel mensen dat ze zich daaraan ergeren.”

Als we Halsema spreken, heeft zijn partij vijftien zetels. In de peilingen. Dat zijn er vijf meer dan momenteel in de Kamer. “We hebben dus virtueel vijftig procent erbij, daar is niks mis mee”, reageert hij. Ook Halsema heeft wel een verklaring voor die toename. “Ik denk dat veel mensen het gevoel hebben van: Leuk en aardig, al die ruzies, maar er moet nu wel wat gebeuren. Er moet een stabiele club mensen in de regering komen. Nederland is nog net geen Italië, maar we hebben tegenwoordig wel erg vaak verkiezingen. Als inwoner heb je daar niks aan. D66 kan als middenpartij stabiliteit brengen.”

- Hebben jullie zelf aangegeven op een onverkiesbare plek te willen staan?
Van Rossum: “De leden van de partij stellen de lijst vast. Het is logischer om meer ervaren mensen bovenaan de lijst te plaatsen. Daarna komen de lokale politici.”

Halsema: “Dat gaat bij ons ook zo. De leden kiezen en de meer ervaren politici komen hoger op de lijst.”

Van Rossum: “Maar alle plekken zijn verkiesbaar. Als het toevallig echt heel goed gaat dan worden we wel gekozen.”

Halsema: “We staan op de lijst omdat we in de Tweede Kamer willen komen.”

- Vinden jullie die onverkiesbare plek niet jammer?
Halsema: “Niks is onverkiesbaar, maar ik had het niet erg gevonden om hoger te staan.”

Van Rossum: “Ik vind niet dat er een verschil is tussen verkiesbaar en onverkiesbaar. Het gaat ons om de partij en het allerbelangrijkste is dat er namens de SP goede mensen in de Kamer komen.”

- Als ik in de Kamer kom, dan…
Halsema: “… ga ik ons ijzersterke programma uitvoeren. Ik heb veel kennis van energie, dus dat zou ik mee willen nemen. Verder heb ik lokale ervaring. Ik weet dus dat je dingen aan gemeentes over kan laten. Zoiets neem je dan mee als Kamerlid.”

Van Rossum: “…ga ik met veel plezier opkomen voor onze achterban. Het is een onwijze eer om de spreekbuis voor hen te zijn, dus dat wil ik zo goed mogelijk doen. Ook buiten de Kamer zou ik me dan verdiepen in de mensen waar je in de Tweede Kamer over praat.”

- Wat is het grootste misverstand dat over jullie partij bestaat?
Halsema: “Sommigen denken dat wij alles door Europa willen laten beslissen. We vinden juist dat je onderwerpen als thuiszorg en onderwijshuisvesting lokaal moet laten.”

Van Rossum: “Het belangrijkste misverstand is dat onze plannen niet realistisch zouden zijn en teveel geld kosten. En dat we tegen Europa zijn, terwijl we juist voor Europese samenwerking zijn.”

- Wat raden jullie de stemgerechtigde lezers van deze krant aan om te doen?
Halsema: “Besteed wat tijd om je standpunt te bepalen, bijvoorbeeld met kieskompas of de stemwijzer. En als je wilt dat er wat gaat gebeuren, met een stabiele regering die vier jaar zit, stem dan D66.”

Van Rossum: “Ik raad iedereen aan SP te stemmen, want de SP is voor bijna iedereen de beste keus. Dat geloof ik echt.” (JN)

DELFT – Meerdere Delftenaren staan op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een overzicht:

Ronald Vuijk, 46 bij de VVD
Bart Smals, 62 bij de VVD
Lieke van Rossum, 40 bij de SP
Huub Halsema, 44 bij D66
Anne Koning, 56 bij de PvdA
Rik Grashof, 6 bij Groenlinks
Anna van der Heijden, 17 bij de Partij voor Mens en Spirit
Peter Pont, 22 bij 50PLUS
Menno Rosenboom, 46 bij SOPN

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12