Afbeelding

Rob van Bavel is al weken aan het bewijzen dat hij toch echt in Delft woont

Algemeen

Editie: Week 22, Jaargang 30 |

Rob van Bavel was al vanaf 2011 domweg gelukkig aan de Mozartlaan, totdat hij noodgedwongen wekenlang druk in de weer was om te bewijzen dat hij hier toch ècht woont…

DELFT – Rob van Bavel probeert de Gemeente Delft al bijna twee maanden op allerlei manieren duidelijk te maken dat hij wèl aan de Mozartlaan 636 woont. Hij stuurt talloze brieven en bewijzen maar krijgt steeds nul op het rekest. “Het is te gek om los te lopen”, zegt hij meerdere keren.

Als we met Van Bavel in gesprek gaan, legt hij zijn inmiddels vuistdikke dossier vol brieven en verklaringen voor onze neus neer. De ellende begint daags voor de Europese verkiezingen, op 22 mei van dit jaar. Van Bavel stuurt om principiële redenen zijn stemformulier plus uitleg retour naar de Gemeente Delft. Die denkt daardoor op haar beurt, zo schrijft de gemeente hem later, dat hij niet meer aan de Mozartlaan woont.
Van Bavel krijgt daarom op 28 mei post van de Gemeente Delft. “Daarin stond dat ze onderzoek hadden gedaan en hadden geconstateerd dat ik niet meer aan de Mozartlaan woonde. Dan schrik je. Om dit te corrigeren èn te voorkomen dat ik uit de gemeentelijke basisadministratie en het bevolkingsregister werd geschreven, moest ik een adreswijziging doorgeven. Maar ik was helemaal niet van adres gewijzigd! Dat is toch van de gekke!? Hoe komen ze erbij dat ik daar niet meer woon? Als je daar al aan twijfelt, dan stuur je toch iemand langs om te kijken of ik er ben? Ik ben vrijwel altijd thuis. Maar er is hier niemand geweest.”

In verweer
De welbespraakte Van Bavel klom in de pen en ging in verweer. Hij ging naar het Stadskantoor om zijn GBA-gegevens in te zien, maar dat mocht niet. Als we hem spreken passeert de ene na de andere brief de revue. Steeds weer komt het erop neer dat Van Bavel zegt, stelt en bewijst dat hij wèl in Delft woont. “Alles is zo raadselachtig dat ik ga denken: Zit hier iets achter?” Hij stuurde de Gemeente Delft een verklaring van Woonbron dat hij al sinds 2011 en zonder problemen in de flat woont. Zo’n 25 buren verklaarden eveneens dat Van Bavel ècht bij hen in de flat woont. De Gemeente Delft schrijft op haar beurt de nodige brieven terug, maar niet één met de strekking dat er fouten zijn gemaakt.
Dan, op 7 juli, lijkt het eventjes dat alles goed komt. “Dan komt de Gemeente Delft er eindelijk achter dat ik al vanaf 2011 aan de Mozartlaan woon, maar dan is al het nodige gebeurd en in gang gezet. De gemeente wil nu dat ik m’n bezwaar intrek. Dan blijft het heroverwegingsbesluit staan en dan moet ik dáár weer bezwaar tegen maken. Maar als ik mijn bezwaar intrek, dan hang ik mezelf op. Ik voorzie dat de echte problemen – met bijvoorbeeld m’n zorgverzekeraar en AOW - nu nog gaan komen.”
Van Bavel vraagt om een gesprek met Bas Verkerk. “Maar die wil niet met me praten. Nergens over.” Ook de Nationale Ombudsman en de lokale SP-fractie kunnen hem niet helpen. “Ik krijg dit probleem maar niet opgelost. Ik vecht tegen windmolens en vraag me af wie dit nou precies in werking heeft gezet en waarom. Veel mensen zien me als slim en intelligent, maar tegen een situatie als deze ben ik niet opgewassen. Hier doe je niks tegen. Het is te gek om los te lopen.”

‘Niet helemaal correct’
We vragen de Gemeente Delft onder meer hoe het kan dat ze ‘uit het niets’ denken dat iemand niet meer op z’n adres zou wonen. En waarom een Delftenaar die vervolgens vele brieven en bewijzen stuurt alsnog wordt uitgeschreven. Daar komt geen concreet antwoord op. Wel wordt uitgelegd hoe de ‘procedure adresonderzoek’ precies werkt. Die procedure is in het geval van Van Bavel echter ‘niet helemaal correct verlopen’, geeft een gemeentewoordvoerster toe. “Hiervoor hebben wij hem onze excuses aangeboden. In inmiddels zijn z’n gegevens correct opgenomen in de BRP.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12