Afbeelding

Omwonenden uitvaartcentrum in rouw vanwege recente ontwikkelingen

Algemeen

Editie: Week 48, Jaargang 22 |

Achter het toekomstige uitvaartcentrum ligt een basketbalveldje en een speeltuin. “Onze kinderen spelen daar”, geeft een buurtbewoonster aan.

DELFT – Enkele buurtbewoners zijn niet gelukkig met recente ontwikkelingen aan de Mozartlaan. Ze werden onlangs overvallen door het bericht dat er een uitvaartcentrum bij hen voor de deur komt. In de panden ernaast vinden steeds vaker ’s avonds feesten plaats.

“Overdag krijgen we lijkwagens en uitvaarten en ’s avonds en ’s nachts zijn er feestjes. Het is allebei verkeerd”, zegt Gosia de Winter. Ze woont aan de Elgarlaan, pal tegenover het pand dat momenteel tot uitvaartcentrum wordt verbouwd. Hiernaast bevindt zich het clubhuis van Ardemia, een activiteitenvereniging voor vrouwen, die haar pand steeds vaker verhuurt voor feesten en partijen. Ook in het pand dáárnaast, jongerencentrum The Culture, vinden zo nu en dan feestjes plaats, geeft De Winter aan. “In het weekend staan hier – door die feesten - vaak hele menigtes op straat. Eén keer ontstond een flinke vechtpartij en moest de politie ingrijpen. Een andere keer zijn onze auto’s bekrast. Het hele rijtje is het zat.” Door de komst van het uitvaartcentrum en de extra activiteiten in de twee panden ernaast vreest ze bovendien parkeeroverlast. “Het gebeurt nu al regelmatig dat we hier geen parkeerplek meer kunnen vinden. De activiteiten hier gaan alleen maar toenemen.”


Haar buurman Roeland Aernoudts heeft minder problemen met de feesten, maar des te meer met het feit dat het niet mogelijk was bezwaar aan te tekenen tegen het nieuwe uitvaartcentrum. Dit omdat, zo zei een gemeentewoordvoerder eerder in Delft op Zondag, het uitvaartcentrum past binnen het bestemmingsplan. “Dan nóg zouden burgers moeten worden ingelicht”, vindt Aernoudts. “Anders is sprake van een procedurefout.” Hij heeft, net als z’n buurvrouw, inmiddels beklag gedaan bij de Gemeente Delft. “Want als je het goed bekijkt is dit geen goede oplossing. Deze wijk staat bekend vanwege de criminaliteit en de sfeer is hier niet goed. Vorig jaar waren hier invallen vanwege drugshandel en de Delftse jihadisten zijn in deze buurt geronseld. En dan komt juist hier een uitvaartcentrum; hoe gek kun je het verzinnen?!” Daarbij komt, vult zijn buurvrouw aan, dat achter het uitvaartcentrum een openbare speeltuin en de tuin van Ardemia ligt. “Dan krijg je dat kinderen en hun moeders gezellig buiten spelen terwijl enkele meters verderop een overleden naar binnen wordt gebracht.  Dat wordt wel een hele vreemd situatie.” Aernoudts: “Zulke dingen worden besloten zonder er goed over na te denken en zonder dat burgers worden gehoord. Maar wij zitten ermee. Je hebt hier tegenover onze woningen straks een jongerencentrum, een culturele instelling en een uitvaartonderneming naast elkaar. Wie bedenkt zoiets?”


Vanaf de voordeur van Ardemia bekijken we de bouwwerkzaamheden in en rond het uitvaartcentrum, enkele meters verderop. “Je had ook iets anders kunnen bedenken om hier onder te brengen, maar de ondernemers van het uitvaartcentrum zijn aardige en toegankelijke mensen”, zegt een actief lid van Ardemia, die niet met haar naam in de krant wil. Er waren volgens haar ook wel andere geïnteresseerden voor het voormalig Scoutinggebouw. De huur die een particulier hiervoor vraagt, bleek voor de meesten echter te hoog. “Het is zoals het is”, vervolgt ze. “Het enige wat ik me wel afvraag is hoe het gaat als bij ons een kinderfeestje is en de kinderen springen en juichen terwijl hier vlakbij wordt gerouwd, maar het schijnt goed afgeschermd te gaan worden.” Roeland Aernoudts kan zich niet voorstellen dat het uitvaartcentrum dusdanig wordt afgeschermd dat niemand iets van uitvaarten mee gaat krijgen. “Hoe wil je dat doen? Dat gaat niet. Het is een kansloos verhaal.”


Volgens Cynthia Schomaker van Schomaker Uitvaartbegeleiding is dit wel degelijk mogelijk. “Niemand zal van buiten mee kunnen krijgen wat er binnen in het pand gebeurt”, geeft ze aan. “Dat schermen we af met – bijvoorbeeld – gordijntjes. Het enige dat te zien zal zijn is de wagen die aan komt rijden, verder niets.” Schomaker vreest op haar beurt geen overlast van spelende of luidruchtige kinderen in de buurt. “Dat is geen probleem. Als je in een wijk gaat zitten dan weet je dat je ook geluiden zult horen. Dat hoort bij het leven. Het hoeft niet helemaal stil te zijn.”


Dit weekend gaat een brief de deur uit waarin omwonenden en buurtbewoners worden uitgenodigd voor een informatieavond, die maandag 8 december om 19.30 uur plaatsvindt in Het Buitenhuis aan de Buitenhofdreef. Schomaker vertelt dan graag over de plannen en wat de buurt kan verwachten. Er zal die avond ook iemand namens de Gemeente Delft aanwezig zijn.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12