Afbeelding

Bezwaar tegen nieuw uitvaartcentrum was en is niet mogelijk

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Een pand waar voorheen de Scouting en een kindercrèche zat, wordt nu verbouwd tot uitvaartcentrum.

DELFT – Aan de Mozartlaan realiseert Schomaker Uitvaart-Rouwbegeleiding een nieuw uitvaartcentrum. Bewoners konden hier echter geen bezwaar tegen aantekenen.


“Het wordt een kleinschalig centrum”, zegt initiatiefneemster Cynthia Schomaker. “Er komt een rouwkamer en we willen proberen om het prijskaartje aan onze diensten te beperken. De kosten voor uitvaarten rijzen de pan uit en we realiseren ons dat de kosten voor heel veel mensen een probleem gaan vormen. Het wordt dus geen uitvaartcentrum waar honderden mensen binnenlopen. Die ruimte hebben we niet eens.”


In het nieuwe centrum, dat in januari wordt geopend, is ook ruimte voor bewassing van overledenen die volgens de Islamitische traditie worden begraven. “Dit is een heel intiem gebeuren waarbij hooguit tien mensen aanwezig zijn. Vervolgens worden de stoffelijke overschotten overgebracht naar het rouwcentrum van waaruit de mensen worden begraven.”


Hoewel Cynthia veel positieve reacties krijgt op haar initiatief, is niet iedereen gelukkig met de komst van het centrum. De heer Van Blankers, die er om de hoek woont, hoorde bij toeval dat het er kwam. “De ruimte, die eerst als scoutingonderkomen en kindercrèche dienst heeft gedaan, wordt nu tot rouwcentrum omgebouwd”, vertelt hij. “Maar dit is door de Gemeente Delft nooit ergens gepubliceerd. Omwonenden hebben dus nooit de gelegenheid gekregen om zich op de hoogte te stellen van de nieuwe ontwikkelingen en om eventueel bezwaar aan te tekenen. Let wel; iedereen maakt ooit in zijn leven een keer gebruik van een uitvaartcentrum. Daarom ligt het niet in mijn bedoeling om bezwaar aan te tekenen, maar ik vind dat de manier waarop alles nu gebeurt ronduit stuitend.”


Het is Schomaker er alles aan gelegen om op goede voet te blijven met de omwonenden. “Ik nodig meneer graag uit om een keer een kop koffie te komen drinken, dan wil ik hem graag laten zien waarom hij niet voor overlast hoeft te vrezen. Ook parkeeroverlast zal zich niet voordoen, omdat we twintig parkeerplaatsen voor ons centrum hebben. Dat aantal is meer dan toereikend.”
De Gemeente Delft laat bij monde van een voorlichter weten dat het initiatief voor een uitvaartcentrum op deze plek volledig past binnen het bestemmingsplan en dat er derhalve geen bezwaar kan worden aangetekend tegen de komst van het centrum.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12