De goudprijs is hoog, dus we willen wel van onze bling-bling af

Algemeen

DELFT – Zelden was de goudprijs zo hoog als op dit moment. Door de zwakkere dollar steeg de prijs van goud sinds het begin van dit jaar met 36 procent. Daarom leveren steeds meer Nederlanders hun goud in bij de juwelier om het te laten omsmelten.

Jacob Friedmand, directeur van Goud is Geld, vertelde deze week in het AD dat er dagelijks mensen komen die hun gouden tanden en kiezen weg laten halen of dat zelf doen. Zo’n gouden tand of kies kan – afhankelijk van de grootte – nu tussen de 20 en 200 euro opleveren. In Delft laat iedereen z’n gouden tanden en kiezen echter zitten waar ze zitten, zo blijkt uit een rondgang langs de juweliers. 

Bij Juwelier Warnaar hebben in elk geval nog geen mensen aan de balie gestaan die hun gouden tanden om wilden laten smelten. “Maar we merken door de stijgende prijs van goud wel dat er de laatste twee, drie weken meer mensen komen om hun goud om te laten smelten”, zegt Dennis van Schie van Juwelier Warnaar. Dat komt, denkt hij, door zowel de hoge goudprijs als door de economische recessie. “Ik denk dat mensen hier nu twee keer zo veel goud inleveren als vorig jaar om deze tijd.” Dat mensen met hun gouden tanden en kiezen naar de juwelier op de Brabanste Turfmarkt gaan, dat komt volgens Van Schie ‘eigenlijk niet voor’. “Echt gekke dingen zien we niet. Het gaat vooral om sieraden, zoals armbanden, ringen en colliers. Ik denk dat men de komende maanden nog veel goud zal blijven inleveren.”
Ook bij Juwelier Woudenberg merken de medewerkers dat er meer goud wordt ingeleverd. “Maar het loopt nog geen storm”, zegt een medewerker. “Maar wat niet is kan nog komen.” 

Gouden tanden en kiezen hebben ze nog niet voorbij zien komen.
Dat is bij Potma Edelmetaal wel anders. De afgelopen weken stonden de mensen in rijen voor de deur van de winkel in de Papestraat 28 in Den Haag. Er moesten letterlijk nummertjes worden getrokken. “We kopen nu per week gemiddeld een kilo goud in dat van tanden en kiezen komt”, vertelt eigenaar René Potma. Dat is echter maar een klein deel van de totale goudinkoop, benadrukt hij. “Zo’n twee tot drie procent.” De goudprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu, en dat lijkt tot heel Nederland te zijn doorgedrongen. Ook uit Delft krijgt hij wekelijks tientallen mensen over de vloer die hun goud komen inleveren. “Een kilo goud levert nu bijna 24.000 euro op”, vertelt Potma over de redenen dat het zo druk is bij hem in de zaak. “Iedere vrouw heeft in haar huis wel een kistje of een doosje met armbanden, ringen of gouden knopen.” Veel vrouwen zijn hun doosjes met sieraden nu zorgvuldig aan het doorspitten, zo lijkt het. “Een ring van twintig jaar geleden draag je niet meer”, zegt Potma. “Behalve als het een trouwring is. Die worden nu trouwens ook veel ingeleverd, omdat er veel scheidingen zijn.” 

Hij heeft overigens niet het idee dat het geld dat mensen voor hun goud krijgen meteen wordt ingezet om er, bijvoorbeeld, de energierekening mee te betalen. “Maar zodra bekend is dat de goudprijs zo hoog is krijg je met een enorme verwerking van goud te maken. Ze sturen het zelfs op. Ik denk dat we nu zo’n 40 procent meer goud binnen krijgen dan vorig jaar om deze tijd.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12