Afbeelding

'Iedereen zou raadsleden moeten kennen'

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 22 |

DELFT – Lijsttrekker van GroenLinks, Fleur Norbruis (47), is ambitieus over haar plannen voor Delft en hoopt op zes zetels na 19 maart. Wethouder hoeft ze niet te worden, ook na acht jaar als raadslid blijft ze liever in de gemeenteraad.

- Wat maakt het raadslidschap leuker?
"De schaal van Delft is erg prettig. Als je iets wilt weten, kun je er zo naar toe fietsen. En een volksvertegenwoordiger heeft een totaal andere rol dan een bestuurder. Wethouders moeten andere afwegingen maken en volgens mij staat een wethouder verder van de burger. Het bevalt mij juist heel goed om inwoners te vertegenwoordigen, je moet als raadslid erg zichtbaar blijven. Eigenlijk zouden burgers alle raadsleden moeten kennen, niet alleen wethouders. Want uiteindelijk besluit de raad."

- Wat wil je anders in Delft?
"De nieuwe zorgtaken, die willen wij wel. Er is nog veel onduidelijk, maar zorg die dichter bij huis, kleinschaliger en met minder tussenlagen wordt georganiseerd, ja graag. We zijn het echter niet eens met wat Den Haag nu voorstelt. Er wordt draconisch bezuinigd: de gemeente mag het gaan doen, maar met een kwart minder geld en een eis dat ouderen langer thuis moeten wonen. Dan moet dus de zorg aan huis goed geregeld worden, maar dat wordt nu ook de nek omgedraaid."

- Hoe moet de stad er over vier jaar uitzien?
"Ik hoop dat we in de spoorzone beginnen met het aanleggen van een park. Eerst het park en bomen, dan pas de woningen – dat vermeerdert hun waarde. Het is veel aantrekkelijker om in een groene omgeving te gaan wonen dan middenin een kleibende. Kijk maar naar de Harnaschpolder,  dat verkoopt niet."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12