Voormalig GGD-gebouw als nieuwe locatie voor Serpo? Als het aan Onafhankelijk Delft ligt wel

Algemeen

Walter Getreur: “Wat voor gebouw we in de toekomst krijgen is me om het even. De ligging ervan is belangrijker dan hoe het eruit ziet.”

DELFT – Reptielenzoo Serpo moet in Delft blijven, vinden Martin Stoelinga en Walter Getreuer. De fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft en de directeur van Serpo stelden daarom samen een motie op om met het verzoek aan het College van B en W om te onderzoeken of het niet mogelijk is om Serpo in het voormalige GGD-gebouw te huisvesten.

Dit gebouw staat nu nog leeg en zou volgens beide mannen een goede nieuwe locatie voor Serpo zijn. Het gebouw ligt op loopafstand van het station, slechts een paar honderd meter verwijderd van de huidige locatie die de reptielenzoo moet verlaten vanwege de komst van de Spoortunnel. Een ander voordeel is volgens Stoelinga en Getreuer dat Serpo behouden blijft voor Delft en dus niet hoeft te verhuizen naar een nieuwbouwlocatie in Lansingerland. 

Getreuer zegt zijn geld echter niet op één paard te wedden en is daarom nog altijd met de Gemeente Lansingerland in gesprek. “Het is nog geen gelopen race”, zegt de directeur van Serpo. “We zouden daar weer helemaal op nul moeten beginnen. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Voor de bouw van het pand moeten we meer procedures doorlopen en de bezoekers weten ons daar minder goed te vinden dan in Delft.” Hij vindt het moeilijk om te zeggen welke locatie zijn voorkeur geniet. “Ik heb altijd gezegd dat we in Delft willen blijven, want Serpo is een onderdeel van Delft en Serpo hoort bij Delft. Maar als ons allerlei hindernissen worden opgeworpen, dan doen we het niet. We willen gewoon elke reële kans op een serieuze locatie onderzoeken.” 

De motie om te onderzoeken of Serpo het voormalige GGD-gebouw mag betrekken, moet –na het zomerreces- in de Gemeenteraad met een meerderheid worden aangenomen. Zo niet, dan was het opstellen ervan voor zowel Stoelinga als Getreuer verspeelde moeite. “Het is de vraag hoe graag de Delftse politiek ons in Delft wil houden”, merkt Getreuer op. Als het aan Martin Stoelinga en zijn partij Onafhankelijk Delft ligt, gaat Serpo nooit meer weg uit Delft. “Ik ben er laatst nog met mijn kleinkinderen geweest”, vertelt Stoelinga. “Het is écht heel leuk daar, dat mag niet uit Delft verdwijnen. Er komen daar zóveel kinderen die zóveel plezier beleven.” 

Stoelinga is daarom, zegt hij, al lange tijd op zoek naar een nieuwe plek voor Serpo. “Dit pand stond leeg en de Gemeente heeft als optie om de kunstenaars van het Bacinol-gebouw hier te huisvesten, maar ik ga honderd procent voor Serpo.” Volgens Stoelinga, die in het bezig is van de bouwtekeningen, is het pand overigens groot genoeg om er zowel de kunstenaars als Serpo in onder te brengen.

Getreuer vindt het moeilijk om de kansen in te schatten dat de motie wordt aangenomen en Serpo ook daadwerkelijk het pand mag betrekken. “We zien wel waar het schip strandt”, zegt hij. “Ik begreep van Martin dat de VVD er wel een voorstander van is. Maar ja, vlak voor de verkiezingen hadden we met elke politieke partij contact en ze vonden allemaal dat we moesten blijven. Na de verkiezingen heeft alleen Stoelinga zich nog hard voor ons gemaakt.” Getreuer vindt het niet verrassend dat Serpo na de verkiezingen niet zo hoog meer op de prioriteitenlijst stond bij de verschillende partijen. “Dat schijnt de politiek te zijn”, besluit hij. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12