Hemd van het lijf

Algemeen

‘ADHD – Hoe haal je het uit je hoofd?’ is de titel van het boek van Cathelijne Wildervanck, oprichter en directeur van het ADHD Centrum Zuid-Holland. Vorige week vrijdag reikte de 38-jarige Pijnackerse het eerste exemplaar op officiële en feestelijke wijze uit.

‘ADHD – Hoe haal je het uit je hoofd?’ is de titel van het boek van Cathelijne Wildervanck, oprichter en directeur van het ADHD Centrum Zuid-Holland. Vorige week vrijdag reikte de 38-jarige Pijnackerse het eerste exemplaar op officiële en feestelijke wijze uit.

1. Waarom wilde je graag op het Achterom gefotografeerd worden?
Sinds een jaar is hier ons hoofdkantoor gevestigd. In het vorige pand groeiden we uit ons jasje en toen ik dit pand te koop zag, was het liefde op het eerste gezicht. Hier in Delft zit onze administratie en hebben we ons opleidingscentrum in een prachtige ruimte op de eerste verdieping. We geven hier onder andere cursussen over ADHD en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).

2. Waar gaat je boek over?
Het gaat over ADHD bij volwassenen. Uitgangspunt van het boek is dat het etiket ADHD niet zo levenslang is als het lijkt. In het boek ga ik vooral uit van de mogelijkheden. Wat kan er wèl? Ik hoop dat het boek zal inspireren en mensen prikkelt om buiten hun denkraam te denken.

3. Waarom heb je het boek geschreven?
In eerste instantie omdat ik het heel leuk vind om te schrijven, dat is echt wel mijn ding. Verder omdat ik het jammer vind dat veel mensen ongelukkig zijn, terwijl ik weet dat het niet nodig is. Ik gun meer mensen hun geluk.

4. Waar lopen volwassenen met ADHD met name tegenaan?
Ze zijn voortdurend bezig om zich aan te passen, omdat ze niet zichzelf durven of kunnen zijn. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. De één door in zijn schulp te kruipen, terwijl de ander juist de grapjas uithangt. Iedereen is hierin uniek. Wel ondervinden ze allemaal, vroeg of laat, schade van het zich voortdurend moeten aanpassen.

5. En hoe zit het met de positieve eigenschappen?
Ook hier geldt dat iedereen een eigen verhaal en individuele eigenschappen heeft. Ik houd er niet zo van om er een etiket op te plakken of ze in hokjes te stoppen. Dat vind ik discriminatie. Vaak wordt gezegd dat ADHD’ers heel creatief en energiek zijn. Maar ook dat is lang niet altijd waar. Mensen met ADHD kunnen juist ook heel vermoeid zijn. Het gedrag is slechts de buitenkant van wat je ziet.

6. Heb je zelf ADHD?
Nee, maar dat belemmert me niet in de begeleiding. Ik ben ook geen juf die vertelt hoe het precies moet. Ik probeer mensen te prikkelen en te inspireren om anders te denken en naar oplossingen te zoeken.

7. Ben je trots op je boek?
Ja, heel trots. Ik heb altijd gezegd dat ik een boek zou schrijven als ik 50 ben, maar ik lig dus 12 jaar voor op schema.

8. Hoe zijn de reacties tot nu toe?
Erg positief, ook vanuit het werkveld. Ik merk dat sommige professionals me niet meer als een vreemde eend in de bijt zien, maar als een volwaardige gesprekspartner beschouwen.

9. Al plannen voor een volgend boek?
Ja, ik heb ook al een werktitel in mijn hoofd: ‘Je weet niet wat je mist’. Dat boek gaat niet specifiek over ADHD, maar meer over hoe je je eigen gedrag kunt beïnvloeden om gelukkiger te worden. Je kunt je hersenen namelijk trainen op geluk en in balans komen.

10. Als je burgemeester van Delft was, dan …
… zou ik investeren in gelukslessen op school. Geluk is echt veel meer leerbaar dan we denken. Je leert op school van alles, maar niet hoe je je eigen geluk kunt beïnvloeden. Dat moet je in je latere leven zelf maar allemaal uitzoeken. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12