Hemd van het Lijf: Ton Meijknecht

Algemeen

Studentenpastor Ton Meijknecht heeft onlangs officieel afscheid genomen op de TU Delft, al heeft hij nog niet al zijn werkzaamheden afgerond. De 65-jarige Delftenaar blikt terug op 35 jaar MoTiv, het studentenpastoraat van de TU Delft.

1. Waarom wilde u graag in dit pand aan de Voorstraat worden gefotografeerd? 
In dit pand is MoTiv sinds 1992 gevestigd en ik kom hier graag. Op dit plekje zit ik altijd te wachten – studenten zijn namelijk vaak wat verlaat – op mijn afspraken. Ik heb dan een prachtig uitzicht op het water. Dit pand is belangrijk in Delft, omdat dit het laatste Katholieke huis is met een wereldse uitstraling.

2. Wat bedoelt u precies met ‘wereldse uitstraling’?
Dat mensen buiten de officiële diensten om bij ons terecht kunnen. Men kan de hele week binnenlopen voor diverse onderwerpen.

3. Studentenpastoor is wel een heel bijzondere functie. Hoe bent u daartoe gekomen?
Na mijn studie Theologie zag ik dat deze functie vacant was, en heb ik gesolliciteerd. Op dat moment maak je dan een keuze, terwijl je eigenlijk nog van niets weet. Maar ik heb er nooit spijt van gehad. Mijn grote inspiratiebron om te solliciteren was Jan van Kilsdonk, in die tijd een belangrijke en vooruitstrevende studentenpastor in Amsterdam. Verder heb ik grote affiniteit met techniek.

4. Techniek en theologie, dat lijken twee hele aparte werelden.
Maar het heeft ook een grote overeenkomst. Zowel theologen als ingenieurs zijn ontwerpers. Ingenieurs willen niet alleen weten hoe iets werkt of in elkaar zit, maar vooral ook hoe ze het kunnen vertalen naar een product, brug, gebouw of bijvoorbeeld luchtvaartuig. Ze willen iets ontwerpen voor de maatschappij. Deze ontwerpkant en maatschappelijke betrokkenheid vind ik ook terug in mijn eigen werk. Toen ik in dienst kwam stelden mijn collega en ik ons bijvoorbeeld de opdracht een nieuwe vorm van studentenpastoraat te ontwerpen.

5. Is dat gelukt?
Jazeker. In de jaren '60 en '70 veranderde er veel in de relatie tussen kerk en maatschappij. De kerken verloren steeds meer hun grip op de maatschappij. In dit proces van secularisatie was het niet meer vanzelfsprekend dat studenten het initiatief namen om op ons af te stappen. Dus ontwierpen we een format waarin wij de studenten opzochten om thema’s bespreekbaar te maken.

6. Wat voor thema’s zijn dat?
Thema’s met een spirituele component en vaak inhakend op de maatschappelijke betrokkenheid van de studenten en medewerkers van de TU Delft. Studenten zijn over het algemeen erg gemotiveerd en gedreven om hun technische kennis in te zetten om maatschappelijke problemen op te lossen. Denk aan duurzaamheid, de voedselvoorziening, de water- en energiehuishouding. En motivatie is een vorm van spiritualiteit. Vandaar ook de keuze van de naam MoTiv. Dit stukje motivatie en betrokkenheid ontbreekt als geborgd item in de studie en dat proberen wij bij de studenten boven te halen. Verder spreken we ook over andere onderwerpen, zoals dromen en verlangens in de breedste zin van het woord, of over de diverse religies en hoe je daarin met elkaar omgaat.

7. Hoe is het eigenlijk gesteld met het geloof van studenten? 
Dat is maar net hoe je het bekijkt. In de zin van kerkbezoek en Bijbelkennis is het droevig gesteld met het geloof, niet alleen van studenten, maar ook in het algemeen. Maar ik zie dat mensen in de maatschappij wel degelijk bezig zijn met religieuze vraagstukken. Denk maar eens aan het integratiedebat, het organiseren van stille tochten of hoe ze moeten omgaan met hun allochtone buurman. Allemaal thema’s met een religieuze achtergrond.

8. De kerk wordt in Nederland steeds onzichtbaarder. Wat vindt u daarvan?
De kerk is blind voor de uitdagingen van deze tijd. Ze vrezen met name voor hun eigen voortbestaan. De kerk zou veel meer naar buiten moeten treden en minder moeten vertellen wat mensen wel en niet moeten doen.

9. Welke rol speelt het geloof in uw dagelijkse leven, als u niet werkt?
Een hele belangrijke. Ik kom vaak in de kerk. Ik heb daar enkele taken, maar ik hecht er ook aan om met anderen het geloof te beleven en in elkaar te voeden.

10. Als u burgemeester van Delft zou zijn, dan ... 
… zou ik me sterk maken voor de integratie van het Westen en Oosten van de spoorzone in Delft. Enerzijds hebben we daar het ‘oude’ Delft, met de echte Delftenaren die het in de stad voor het zeggen hebben, terwijl aan de andere kant de import-Delftenaren hun eigen problemen hebben. Ik vind de spoorzone en tunnel een geweldig project en een mooie aanleiding iets aan deze scheiding te doen. (MdB)





Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12