Afbeelding

Niet elke woning in Haaglanden kan per brancard worden bereikt

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

Omdat de brancard de bocht niet kan maken, komt deze in de Debussyflat niet verder dan de voordeur…

DELFT – Enkele Delftse flats zijn slecht toegankelijk voor ambulancebroeders met brancards. Dat leidt soms tot lastige situaties.


Een 58-jarige Delftenaar, die niet met z’n naam in de krant wil, maakte al twee keer mee dat de brancard niet bij zijn moeder in de Debussyflat naar binnen kon. Met veel gedoe en gestuntel en met behulp van een rollator werd ze uiteindelijk buiten naar de brancard gebracht. “Dat gebeurde in januari, toen overal sneeuw lag”, vertelt hij. Laatst gebeurde het weer. Hij ging erover in gesprek met de ambulancebroeders. “Zij vertelden dat dit probleem vaker speelt. Het wordt veroorzaakt door nieuwe brancards, die sinds vorig jaar worden gebruikt. Ze worden er schijtziek van, maar zoiets wordt er door managers doorgedrukt. Ze hadden er, zeiden ze, tegen geprotesteerd.” Daar moesten ze van hun werkgever mee ophouden, anders zou dit gevolgen hebben, vertelt de 58-jarige Delftenaar. “Ik werd woest toen ik dit hoorde.”
De 58-jarige Delftenaar hoopt juist dat er wat met hun kritiek wordt gedaan. “Want dit is te triest voor woorden. De Debussyflat telt veertien verdiepingen en er staan vier van zulke flats op een rij. In Den Haag heb je bovendien veel vergelijkbare flats, daar zullen ze hetzelfde probleem hebben.”


De Gemeente Den Haag, die de woordvoering over ambulances voert, laat bij monde van woordvoerder Martin van de Velde weten bekend te zijn met het probleem. “Het is al vijftien jaar bij ons bekend dat er in Delft flats zijn die niet of slecht bereikbaar zijn. Het gaat om een zeer klein aantal flats en wordt veroorzaakt doordat de liften hier niet diep genoeg zijn. Heel incidenteel moeten we dan hulp vragen van de brandweer.” Een EVAC-chair kan dan uitkomst bieden.
Volgens Van de Velde hebben de vorig jaar ingevoerde nieuwe brancards ‘om en nabij’ dezelfde afmetingen als de vorige variant. Veel korter kunnen ze niet worden. “De Nederlandse bevolking is lang, dus heb je langere brancards nodig. De nieuwe brancards hebben de situatie niet veranderend. Hetzelfde probleem speelt nog in dezelfde flats. We kennen de probleemgebieden en daar hebben we oplossingen op maat voor bedacht. We zijn er permanent alert op.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12