Afbeelding

Het vak economie komt tot leven tijdens beleggingscompetitie op het CLD

Algemeen

Editie: Week 2, Jaargang 23 |

Coert Waaijer (linksonder, met poster) en zijn leerlingen gaan zich komende tijd weer bezighouden met de beleggingscompetitie. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Op het CLD Molenhuispad barst komende maand de strijd om de beleggingscompetitie weer los. Groepjes van vijf leerlingen proberen dan een maand lang op de aandelenmarkt zoveel mogelijk uit hun fictieve kapitaal van 100.000 euro te halen.

Economiedocent Coert Waaijer en zijn collega’s organiseren de competitie voor de leerlingen van Havo 4 en VWO 5 met Management en Organisatie in het profiel. “Door zo’n belegginscompetitie komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met allerlei aspecten van de financiële markten. De afgelopen jaren is wel gebleken dat ze dit leuk vinden”, vertelt Waaijer.

Leerlingen leren tijdens zo’n competitie van alles en op een andere manier dan uit schoolboeken. “Ze gaan balansen lezen, hopelijk houden ze het financiële nieuws bij en kijken ze naar de koers-winstverhoudingen. Dagelijks kunnen ze aan- of verkooporders plaatsen. Aandelen en obligaties zijn bovendien een onderdeel van de examenstof. ” Daarnaast worden leerlingen zich bewust van de risico’s van beleggen. “Als het om echt geld zou gaan en je gaat in zes weken van 100.000 euro naar 90.000 euro, dan heb je toch 10.000 euro verloren.” De competitie begon afgelopen donderdag met een lezing van C. Smit van Today’s Beheer en Brokers, een grote naam in de beleggingswereld. De leerlingen van Havo 4 gaan op 3 februari naar de Rabobank Delft om een beleggingsquiz te doen.

Mooie prijzen
Deze bedrijven zijn niet de enige die de beleggingscompetitie steunen. Dankzij de support van meerdere ondernemingen kunnen leerlingen mooie prijzen zoals tablets en all-in-one-printers winnen. “Want buiten het leeraspect is er ook een winaspect. En voor een slagroomtaart steken ze tegenwoordig hun nek niet meer uit”, weet de 54-jarige docent economie.  “De sponsors zien dat jongeren de beleggers van morgen zijn. Dat maakt zo’n competitie ook voor hen interessant.”

Beleggen is weer in, geeft Waaijer aan. “Omdat rentes op spaarrekeningen laag zijn, stoppen meer mensen hun geld in aandelen.” In de strijd naar zoveel mogelijk winst geven de docenten hun leerlingen hier en daar wat tips waar ze op moeten letten, bijvoorbeeld als bedrijven met cijfers komen. Leerlingen moeten het echter vooral zelf doen. “Voor ons als docenten is het mooi hun enthousiasme te zien. Ze gaan het vak hierdoor leuker vinden. Het is plots geen theoretisch verhaal meer, maar het komt echt tot leven. Ik organiseer dit samen met de docenten Wim Vis, Kim Heijstek en Jo Pol. Ook voor hen is de beleggingscompetitie elk jaar iets om naar uit te kijken…”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12