Je huis verkopen op Ypenburg is vooral een kwestie van veel geduld

Algemeen

YPENBURG - Op Ypenburg staan meer dan 300 huizen te koop. Het duurt vaak lang voordat een koper is gevonden. 'Eerst verkopen, dan pas kopen' luidt daarom het advies van de makelaar.

De krantenkoppen buitelen over elkaar heen: 'Lagere huizenprijzen door kredietcrisis' of zelfs: 'Huizenmarkt staat stil'. Wie door Ypenburg fietst bekruipt datzelfde gevoel: er staan wel héél veel te koop-bordjes in de voortuinen. Volgens de zelfverklaarde marktleider op Ypenburg, makelaar Freek Fontein, klopt dat beeld maar half. “Er staan inderdaad meer huizen te koop hier, maar dat geldt ook voor Nootdorp, Delft en Delfgauw. De oorzaak ligt erin dat de huizen veel langer te koop staan dan een twee jaar terug, de omloopsnelheid is verdubbeld.” 

Ondertussen is de bouw van een aantal deelplannen nog in volle gang. Dat maakt het extra lastig om je bestaande huis op Ypenburg te verkopen. “Door dit alles gaat er onderhand wel wat lucht uit de prijzen” constateert Fontein. “Kijk, als het wat langer duurt en de verkoper op een gegeven moment tegen dubbele maandlasten aankijkt, dan wil de makelaar nogal eens adviseren om de prijs te laten zakken. En ja, als de buurman zakt en jij hebt een soortgelijk huis te koop staan, dan moet je wel mee.” Dat betekent overigens niet dat een huis in Ypenburg goedkoop is. Voor een appartement betaal je tussen de 1,8 tot 4,5 ton. Eéngezinswoningen beginnen bij twee ton, terwijl het duurste huis in de wijk, een villa met rieten dak in de wijk Bosweide, zelfs ruim anderhalf miljoen euro moet opleveren. De vraagprijs van de meeste woonhuizen ligt tussen de drie en vijf ton.

Geen haast
In die categorie valt ook de hoekwoning in de wijk Singels. Het Te koop-bord prijkt er sinds drie weken in de voortuin. Het ruime huis aan de Bleriotlaan is volgens de verkoper absoluut value for money: een soortgelijke woning elders kost zo maar het dubbele. Die relatief lage prijs heeft te maken met de directe omgeving van de woning. 'Een wijk met uitdaging' noemt de verkoper het, doelend op de problemen met jeugd en diverse relletjes die zich in deze buurt afspeelden. De verkoper zelf heeft al getekend voor een luxe woning aan de westkant van Den Haag. Blijkbaar is de kredietcrisis voor dit gezin geen enkel beletsel om nu te verkassen. “We gaan verhuizen omdat we ons dat nu kunnen permitteren. In het rekensommetje hebben we ook meegenomen dat het even kan duren voordat we ons huis kwijt zijn.” Dat hoeft overigens helemaal niet zo te gaan. Makelaar Fontein maakt nog regelmatig mee dat voor een gangbaar, scherp geprijsd huis, dat nieuw in de verkoop komt, binnen twee weken een koper wordt gevonden. 

Dat was helaas niet het geval bij de ruime twee-onder-een-kapper aan de Zomereik in De Bras. De bewoners willen verhuizen omdat de woning, nu de kinderen grotendeels de deur uit zijn, net iets tè ruim is. De verkoopster, die ook niet met haar naam in de krant wil, en de kijkers waren het roerend met elkaar eens: het is een heerlijk ruim huis in een fijne, rustige wijk, net om de hoek van de Delftse Hout en de Bieslandse Polder. Toch staat het huis nu al twintig maanden te koop. Hoe kan dat? Ze heeft geen idee. “Gelukkig hebben we geen haast. Ik wil op termijn graag terug naar Delft, maar ik heb geen haast hoor, ik woon hier zolang prima.” 

Eerst verkopen, dan pas kopen. Die volgorde is in de huidige huizenmarkt inderdaad het beste. Freek Fontein: “Dan weet je zeker dat je niet voor dubbele lasten komt te staan. En je weet wat straks je financiële ruimte is.” Voor wie toch haast heeft staan op internet tal van adviezen hoe je de kijker tot kopen kan verleiden. Zo legt de website huisverkopen.biz de nadruk op ruimte en licht, dat maakt een huis aantrekkelijk. Maar ouderwetse trucjes als verse bloemen op tafel, frisse buitenlucht en de geur van versgebakken appeltaart schijnen het ook nog altijd goed te doen. (IK)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12