Hemd van het lijf

Algemeen

Kosmisch onderwijs, het is een niet-alledaags vak op de basisschool. Toch heeft Delftenaar Wim van Schie (66) het vak ruim 30 jaar onderwezen op de Delftse Montessorischool. Dit weekend neemt hij definitief afscheid als vakleerkracht om van zijn pensioen te gaan genieten. In 2009 is Van Schie al geridderd in de Orde van Oranje Nassau, onder andere vanwege zijn verdiensten als vrijwilliger in verschillende natuurorganisaties.

1. Waarom wilt u graag in de tuin van de Delftse Montessorischool gefotografeerd worden?
Dit is ruim 30 jaar mijn belangrijkste werkplek geweest.

2. Het vak ‘Kosmisch onderwijs’, wat houdt dat in?
Tijdens dit vak leren de kinderen dat niets op zichzelf staat, maar dat alles in de wereld met elkaar verbonden is. Het gaat om de totale samenhang, alles is met elkaar verweven. Neem bijvoorbeeld de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en biologie, die kun je niet los van elkaar zien. En cultuur, dat kun je niet los zien van de natuurlijke omgeving. Een belangrijke visie van het Montessorionderwijs is dat dit de enige manier is waarop je kinderen daadwerkelijk iets kunt bijbrengen.

3. Dat klinkt ook als ‘zinvol voor volwassenen’?
Natuurlijk, als mensen omgevingsbewust zijn worden ze vanzelf ook milieubewust. Bij IVN Natuur- en milieueducatie geef ik ook cursussen voor volwassenen, zoals de ‘Groene cursus’, een milieucursus en cursussen voor natuurouders.

4. Vindt u de kinderen in die dertig jaar erg veranderd?
De kinderen zijn mondiger dan vroeger, wat, voor de goede orde, overigens niet per definitie inhoudt dat ze ook brutaler zijn. En verder willen ze eerder resultaat zien. Ze zijn minder onderzoeksgericht dan vroeger. Als leerkracht moet je je dat goed realiseren en daar in je didactische en pedagogische aanpak op anticiperen.

5. Heeft u nooit overwogen om iets anders te gaan doen?
Ik heb het altijd gecombineerd met een andere baan. Ik werk twee dagen op school en de andere drie dagen werkte ik, tot ongeveer vier jaar geleden, als drukker bij de Van Markens Drukkerij in Delft.

6. Wat vindt u het leukste van ‘leerkracht zijn’?
Het enthousiasme en de spontaniteit van kinderen houden me jong en bij de les. Dat inspireert me enorm.

7. Doet u nog meer dan lesgeven aan kinderen en volwassenen?
Ik verzorg in Delft en omgeving diverse natuurrondleidingen en ik leid gidsen op in de regio Zuid-Holland.

8. Welke tip zou u, na 30 jaar lesgeven, aan de Minister van Onderwijs willen geven?
Ik zou willen dat er rust treedt in onderwijsland. Ik heb de afgelopen jaren erg veel veranderingen meegemaakt en aanpassingen in het lesprogramma moeten doen. Ik wil dat leerkrachten weer gewoon aan het werk kunnen. We moeten ons bijvoorbeeld steeds meer bezig houden met opvoedkundige zaken, die eigenlijk bij de ouders thuis horen. Dat gaat ten koste van de andere vakken. Verder zou ik nooit bezuinigen op het basisonderwijs. Iedere euro is welkom en wordt goed besteed.

9. Wat heeft het meeste indruk op u gemaakt in uw onderwijsloopbaan?
Ik vind het heel bijzonder van deze school dat ze het volhouden om ieder jaar met de groepen 6, 7 en 8 op werkweek te gaan. Alle kinderen gaan een keer naar Limburg, waar ze veel over de plaatselijke geschiedenis leren, en een keer naar Drenthe, waar ze veel te horen krijgen over de ruimte en het planetenstelsel. Het laatste jaar gaan ze naar de Wadden; daar ligt de nadruk op de geschiedenis van de eilanden en de natuur.

10. Als u burgemeester van Delft bent, dan …
… zou ik er in de komende periode van onvermijdelijke bezuinigingen vooral op letten dat ‘mijn’ wethouders een sociaal evenwichtig pakket van maatregelen nemen waarbij de zwaksten in de samenleving worden ontzien. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12