Afbeelding

Eigen weg of in andermans sporen: de middelbare schoolkeuze

Algemeen

Editie: Week 2, Jaargang 23 |

Kedwin en zijn moeder Nelly kijken alvast op internet naar het scholenaanbod. (Foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Ouders verwachten veel van het middelbaar onderwijs voor hun kinderen. Twee moeders aan het woord over hun eigen ervaringen.

De dochter van Nelly Bernadina uit Delft, Kaylee, gaat naar het tweede jaar van de havo van het Christelijk Lyceum Delft (CLD). Zoon Kedwin zit nog in groep zeven van de Bernadette Mariaschool, maar de keuze voor een middelbare school komt steeds dichterbij. “Kedwin voetbalt bij DHC. Ik zie voor hem mogelijkheden om zich verder te ontplooien op sportgebied. Dat speelt dan ook zeker mee bij de keuze van een middelbare school. Als er bijvoorbeeld een talentenklas is op het gebied van sport, heeft zo’n school bij mij een streepje voor.”
Nelly hecht veel waarde aan een goede opleiding. “Het CLD heeft op mij een positieve indruk achtergelaten. Mijn dochter kreeg in groep acht van de basisschool een mavo-advies, terwijl ze haar in de jaren daarvoor op havoniveau hadden ingeschat. In de brugklas mocht ze een half jaar de mavo/havo schakelklas doen: nu zit ze in havo 2 en haalt prachtige cijfers. Daar ben ik het CLD dankbaar voor.”

Dezelfde school
Steijn, de oudste zoon van Priscilla van Paasen uit Schipluiden, volgt vwo-onderwijs op het Stanislascollege in Delft. Zijn jongere broer Jikke zit nu nog in groep acht en wil wel naar dezelfde school. “Maar we willen ook bij het Grotius College en het CLD gaan kijken, om hem zo wat meer keuzemogelijkheden te geven.” De uiteindelijke beslissing welke school het wordt ligt bij het kind zelf. “Toen Steijn voor een school mocht kiezen, hadden mijn man en ik zelf een voorkeur voor het CLD, dat meer oog lijkt te hebben voor de ontwikkeling van de kinderen”, bekent Priscilla. “Maar Steijn koos voor het Stanislas, onder meer omdat een aantal van zijn klasgenootjes van de basisschool daar ook naartoe gingen.”


Desondanks is Priscilla lovend over het Stanislas: “Wij hadden verwacht dat het een nogal prestatiegerichte school zou zijn. Dat klopt ook wel, maar er hangt ook een heel goede sfeer in de school. Zo krijgen we te horen van onze zoon, dat er nauwelijks op elkaar wordt gescholden in de gangen van de school.” Vanwege de capaciteit en omdat de school de goede sfeer wil waarborgen, start het Stanislas volgend schooljaar met maximaal tien brugklassen. De inschrijving hiervoor start al vóór de open dagen van de andere scholen. “Ik zet m’n vraagtekens bij deze werkwijze”, aldus Priscilla.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12