Afbeelding

Vogels van vergrijzende vogelvereniging hebben alle kleuren van de regenboog

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

De mooiste vogels van de leden van Vogelvreugd worden dit weekend weer met trots tentoongesteld.

DELFT – De Delftse vogelvereniging Vogelvreugd organiseert dit weekend een vogeltentoonstelling in Wijkcentrum De Parel. Voorzitter Aad Krijgsman heeft er zin in.

Vogelvreugd organiseert al sinds de oprichting in 1954 elk jaar zo’n tentoonstelling. Dit jaar zijn de 186 mooiste en beste kanaries, parkieten en tropische vogels van de dertig leden van de Delftse vogelvereniging te bewonderen.
Het houden van vogeltjes was ooit een populaire hobby, maar Krijgsman zag de interesse in de loop der jaren afnemen. “De vereniging vergrijst”, vertelt de 71-jarige Delftenaar. “Jeugd zie je niet meer, die hebben andere dingen te doen. Het wordt daarnaast een steeds duurdere hobby. Je betaalt voor zo’n tentoonstelling natuurlijk zaalhuur en ook de keurmeesters moeten worden betaald. Dat geld moet door dertig leden worden opgebracht. Het valt allemaal niet mee, maar we houden de moed erin.” Met de tentoonstelling hopen de leden van Vogelvreugd anderen te enthousiasmeren voor hun mooie hobby. Want, benadrukt voorzitter Krijgsman, het houden van vogels ís een prachtige bezigheid. “Vooral het kweken. Je begint met een klein eitje, daar komt een piepklein vogeltje uit. Schitterend om dit vogeltje vervolgens door z’n ouders grootgebracht te zien worden.”


De leden van Vogelvreugd kweken op kleur en niet op zangkwaliteiten. De tentoonstelling is zodoende meer een schoonheids- dan een zangwedstrijd. “Het is een hele sport om een bepaalde kleur te krijgen; daar komt veel bij kijken”, weet de voorzitter. De kritische keurmeesters keuren de vogels op meerdere punten. “Als ze 93 punten krijgen dan ben je een hele goede. Keurmeesters kijken of de kleuren en vorm goed zijn, of het snaveltje er goed uit ziet, of de pootjes niet vuil zijn en of ze in de kooi een goede houding hebben.”


Aad Krijgsman beoefent z’n vogelhobby alweer dertig jaar en zag heel wat vogels komen en gaan. “Ik heb in de tuin een grote volière met tropische vogels. Erg leuk. Dan hoor je ze in de zomer fluiten en zie je ze nestjes bouwen. Een schitterend gezicht.”


De tentoonstelling van Vogelvreugd is op zaterdag 8 november van 10.00 uur tot 18.00 uur en op zondag 9 november van 10.00 uur tot 16.00 uur en vindt plaats in De Parel aan de Van Beresteynstraat 99 in Delft. De toegang is gratis. Verder komt de vereniging elke eerste dinsdagavond van de maand bij elkaar in het clubgebouw in De Parel. Zie voor meer informatie de website www.vogelvreugddelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12