Maarten Boek weet het zeker: het begint met inzet en dan komt de rest vanzelf

Algemeen

Handen en voeten waren nodig om Maarten Boek van al te ondeugende acties in het duel met RVVH af te houden.(foto: Roel van Dorsten)

DELFT – "Ik heb nu wel het idee dat ik erbij hoor", is Vitesse Delft-speler Maarten Boek tamelijk bescheiden. Maar hij kent zichzelf dan ook goed: "Ik moet wèl honderd procent inzet blijven tonen, anders wordt het lastig".

Boek (21) speelde nooit ergens anders dan bij Vitesse Delft. Dit seizoen schopte de clubman het tot nu toe tot drie wedstrijden in de basis. Hij zat ook een paar keer op de bank, maar hij speelde ook in het tweede, wat hij niet echt erg vindt, want hij wil het liefst hele wedstrijden voetballen. Op de bank zitten kan altijd nog, later. Dat hij nu min of meer een vaste kracht is, verbaast hem overigens wel. "Dat had ik helemaal niet verwacht, nee. De trainer haalde me erbij en ik stond gelijk in de basis". Vitesse Delft doet het niet onverdienstelijk in die pittige Eerste Klas, waarin de onderlinge verschillen niet echt groot lijken. Dát Boek weer uitverkoren is heeft, denkt hij, te maken met wat zo mooi 'de balans in het elftal' heet. Om maar 's flauw te doen: de stap van Boek naar Boekhouder naar Balans is niet zó opzienbarend. "Ik zie nu een stijgende lijn, al ging het in het begin ook niet echt slecht, vind ik. Maar er is nu inderdaad een betere balans in het team". Wat niet alleen ligt aan het feit dat hij nu weer in één staat, benadrukt hij. "We knokken nu voor elkaar, het is leuk om in dit team te voetballen. Dat merk je aan de groep, op de trainingen en in de wedstrijden". 

Wat aanvankelijk meelevende clublieden nogal zorgen baarde, was dat Vitesse Delft een minuut of twintig, hooguit dertig heel acceptabel voetbalde en dat de handel dan instortte, omdat de organisatie en de discipline overboord gingen en vrolijk werd overgeschakeld op het kip-zonder-kop-systeem. "Als er iets gebeurde, waren we de kluts kwijt", weet ook Boek. Maar waar dat nou aan lag, hij zou het ook niet precies weten. Hoewel: "Het is een combinatie van factoren, denk ik. Een nieuwe trainer, een hoop nieuwe spelers, het was wennen aan elkaar. Misschien vier of vijf spelers die vorig seizoen in het eerste speelden, staan er nu ook nog in. Het gaat nu pas een beetje lopen". Hijzelf moest ook wennen, bekent hij. Bijvoorbeeld aan z'n nieuwe trainer Chris Treling. Dat is intussen wel gelukt. "Dat mag ook wel langzamerhand". 

Toch is hij niet het type dat zich vooral voor de trainer, wie dat ook is, het vuur uit de sloffen loopt. "Ik voetbal voor mezelf. Maar ik vind het natuurlijk wel leuk als de trainer laat merken dat ik het goed doe. Ja, ik merk op de trainingen wel dat hij het in me ziet zitten. Hij geeft je 's een oppepper als je er even doorheen zit, hij geeft af en toe een complimentje". Voetballers, het zijn net mensen, gaan dan echt wel een stapje harder lopen. Boek vindt het overigens moeilijk te zeggen of het Vitesse Delft van dit seizoen beter is dan dat van het vorige seizoen. "Toen hadden we ook een goed team". Toch : "Zoals ik er nu over denk, heb ik er nu toch wat meer vertrouwen in dan vorig seizoen. Het gaat nu lekker. En de krachtsverschillen in deze klasse zijn klein. Strijen en Spirit zullen het wel moeilijk krijgen, voor de rest kan iedereen van iedereen winnen". Maar al te wild zijn z'n verwachtingen nou ook weer niet. "Als je een nieuw team hebt en een nieuwe trainer, dan moet je niet gelijk aan promotie naar de Hoofdklas gaan denken. Een periodetitel, dat zou leuk zijn". Aan de andere kant: "Ik heb een jaar in de Hoofdklas gespeeld, dat was, óók voor de club, toch wel heel mooi". 

In de jeugd speelde hij het liefst 'achter de spitsen'. Nu draaft hij rechts op het middenveld z'n partijtjes mee. "Vanaf rechts komen mijn kwaliteiten ook wel goed uit". Gevraagd naar wat hij nou toch zo geinig vindt aan dat voetballen, zegt hij, bijna zonder nadenken: "Als ik met honderd procent inzet met het team voor een goed resultaat kan knokken, dat vind ik mooi. Ja, voor mij komt inzet op de eerste plaats. Dan komt de rest vanzelf. Ik kan niet op tachtig procent spelen, dan kom ik niet aan voetballen toe". Hij wil niet beweren dat hij, als voetballer die graag met z'n krachten smijt, na een wedstrijd 'dus' total loss is, maar goed moe is hij dan wèl. Gelukkig: "Maar een avondje stappen, dat lukt dan nog wel". 

En, wil hij ook nog wel even kwijt, hij voetbalt heus niet puur op kracht. "Ik heb best ook wel een aardige techniek". Dat bleek, bijvoorbeeld, afgelopen zaterdag, tegen koploper RVVH. Zijn directe tegenstander had heel wat overtredingen nodig om Boek een klein beetje in toom te houden. "Ik heb wel veel op de grond gelegen, ja", is hij daar tamelijk laconiek onder. "Al dacht ik op een gegeven moment wel: Laten we nou maar normaal gaan doen. Maar ja, ik kreeg steeds vrije trappen mee, dat was wel lekker". Agressief werd hij er in elk geval niet van. "Als een tegenstander zo veel overtredingen nodig heeft, weet je dat je aardig bezig bent. En zo erg is het nou ook weer niet. Als je maar geen pijn hebt". 

Hij is bovendien 'helemaal niet blessuregevoelig'. "Als ik sommige jongens zo om me heen hoor en zie, dan ben ik blij dat ik bijna nooit geblesseerd ben". Kwaad worden zit er bij hem ook al niet zo in. Of beter: niet meer. "In de jeugd had ik dat wèl. Dan trok ik gelijk m'n mond open". Lacht: "Ik word ouder. En wijzer". Toch kan hij zich nog wel 's opwinden. "Als mij of m'n team onrecht wordt aangedaan. Daar kan ik hélemaal niet tegen. Het moet gewoon eerlijk gaan". Onrecht, dat is in zijn ogen bijvoorbeeld dit: "Het staat 1-1. We scoren 2-1. Absoluut geen buitenspel. Maar de grensrechter vlagt tóch. En die goal wordt afgekeurd. Daar word ik dan echt pissig van en dan wil ik nog wel 's wat zeggen. Maar meestal tel ik wel tot tien". 

Maarten Boek, hij is nog jong en dus zal hij vast wel wat willen. "Ik ben best wel ambitieus", zegt hij. Wat er voor hem, als voetballer, nog inzit, hij houdt het diplomatiek op 'het hoogst haalbare'. Dan toch: "Met Vitesse Delft de Hoofdklas in. Ik ben een echt clubmens, ja". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12