Help! De dokter verzuipt!

Algemeen

Editie: Week 44, Jaargang 22 |

DELFT - In 1968 publiceerde Toon Kortooms de  later verfilmde streekroman “Help! De dokter verzuipt.” Het verhaal dat zich in de Brabantse Peel afspeelde, handelde over een dorpsdokter die met zijn auto het water in reed. Dat veroorzaakte veel consternatie.

Door: Chris Oomen, directeur DSW Zorgverzekeraar


Hoewel in het verhaal sprake is van het letterlijk bijna verdrinken van de dorpsdokter, dat begrijpelijk nogal wat ophef veroorzaakte, is het thema verrassend actueel.  Als we naar de huidige zorgverleners kijken, de dokter, de psycholoog, de verpleegkundige, de fysiotherapeut en meer werkers in de zorg, zal het water bij veel van hen de komende jaren tot boven de lippen stijgen. 

Een huisarts, tandarts, fysiotherapeut of apotheker,  om er maar een paar te noemen,  is vandaag de dag behalve zorgverlener vooral ook ondernemer.  Sommigen van hen willen dat liever niet zijn. Anderen wel.  Ondernemen in de zorg kan voor de consument zeker  ook positieve aspecten hebben. De consument is kritisch. Die gelooft al lang niet meer klakkeloos  alles wat iemand in een witte jas vertelt.  De ‘witte jassen’ van nu moeten daarom  meer dan ooit rekening houden met wat de klant wil. De tevredenheid van de klant is belangrijk. Want de klant kan komen als hij tevreden is, maar ook wegblijven als hij ontevreden is.  De klant mag kiezen en zo hoort dat ook. De zorgverleners  moeten scherp en concurrerend blijven om aan de kwaliteitswensen van de kiezende klanten te kunnen blijven voldoen.  Dit stimuleert het ondernemen in nieuwe initiatieven en innovaties die de zorg vooruit kunnen helpen. Kortom,  een gezonde concurrentie houdt iedereen scherp. De klant is koning, althans nu nog wel. Dat gaat helaas veranderen….

U moét uw zorgpremie betalen. Dat is wettelijk verplicht. In ruil daarvoor heeft u gelukkig het recht om zelf uw zorgverlener te kiezen als u ziek bent. Dit recht gaat u verliezen want de minister heeft besloten het wetsartikel dat  uw keuzevrijheid regelt, te schrappen. Zorgverzekeraars mogen dan voortaan bepalen wie de zorg mag geven en wie niet, en tegen welke prijs. U heeft dan zelf niets meer te kiezen. De zorgverzekeraar, die toch al veel macht heeft, kiest voortaan voor u en dat zal dan veelal voor de goedkoopste aanbieder zijn. Het idee is dat daardoor de zorg goedkoper zal worden.  Wilt u toch zelf kunnen kiezen door wie u zich wilt laten behandelen? Dat mag, maar dan moet u daarvoor wel een extra dure restitutiepolis aanschaffen. Gouden tijden breken aan voor de zorgverzekeraars. Het  nu nog vanzelfsprekende recht van vrije keuze voor iedereen, is straks voor mensen die dat kunnen betalen voor extra geld te koop.

Je kunt van verre zien aankomen dat als zorgverzekeraars nog meer te vertellen krijgen, menige zorgverlener die niet aan de eisen van de zorgverzekeraars wil  of kan voldoen het niet gaat volhouden. De zorgverzekeraar hoeft de rekening immers niet meer te betalen en zo komt menig zorgverlener buiten spel te staan.  Een verschraling van het zorgaanbod zal het gevolg zijn. Welke zorgverlener wil en kan nog ondernemer zijn, en kan zich nog onderscheiden en innoveren in een markt waarin de zorgverzekeraars voornamelijk in de laagste prijs geïnteresseerd zijn?

U begrijpt dat ik er een groot tegenstander van ben om de zorgverzekeraars nog meer macht te geven. Te veel macht leidt tot misbruik. Om die reden heb ik begin dit jaar in een open brief aan minister Schippers mijn zorgen geuit.  Deze open brief is op de website van DSW terug te vinden. DSW gaat in elk geval geen restitutiepolissen aanbieden waarvoor extra moet worden betaald. Net zoals nu behouden onze verzekerden de vrijheid hun eigen zorgverlener te kiezen, zonder bijbetaling.

Ik verbaas me erover dat het rond dit zo belangrijke onderwerp betrekkelijk stil blijft. Toch is het  nu hoog tijd om gebruik te maken van uw recht om te kiezen. Te kiezen voor bijvoorbeeld een zorgverzekeraar die vecht voor uw keuzevrijheid.  Ik vrees dat anders heel wat mensen er de komende jaren achter zullen komen dat hun dokter, fysio of specialist inmiddels verzopen is .

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12