Afbeelding

Zorgboerderij Buitengewoon levert al tien jaar buitengewoon goed werk

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Marinel en Arjo Buijs zijn dagelijks druk in de weer op hun Zorgboerderij Buitengewoon – en ze zouden niets anders meer willen.

DELFGAUW – Arjo (51) en Marinel (49) Buijs zaten veertien jaar geleden te mijmeren op een kleine boerencamping – met zorgboerderij - in de Achterhoek. Zouden wij, aangezien we beide al in de ouderenzorg werken, ook niet zoiets op kunnen zetten? En dat deden ze.

In mei 2005 was Zorgboerderij Buitengewoon in Delfgauw officieel een feit. Het echtpaar ging hier voortaan ‘mensen met geheugenproblemen’ een zinvolle dagbesteding geven. “Want ik zag tijdens mijn werk in de ouderenzorg hoe moeilijk het voor veel mensen is naar buiten te gaan”, zegt Marinel. Terwijl buiten, met de neus in de wind aan de slag, juist zoveel beter is dan thuis achter die geraniums plaats te nemen. “Als je houdt van Libelles lezen, sjoelen en kaarten, dan zit je prima in zorginstellingen. Maar als je liever dieren verzorgt, het erf schoonmaakt en de seizoen beleeft dan ben je hier aan het juiste adres. Cliënten hebben hier meer beweging en uitdaging. Je hebt hier bovendien niet het idee dat je in een zorginstelling zit.”

Dat blijkt wel als we er een kijkje nemen. De cliënten zijn in de keuken druk met de volgende maaltijd, de dieren scharrelen overal rond en de groente in de moestuin groeit gestaag verder. Soms is een gewas opeens helemaal verdwenen. “Dan heeft een cliënt alles weg geschoffeld”, lacht Arjo Buijs. “Ook zulke dingen gebeuren hier.”

Het leven op een zorgboerderij doet de bezoekers goed, weten Arjo en Marinel Buijs. Dat bleek ook uit een onderzoek dat iemand deed naar zorgboerderijen. “Het bleek dat de mensen op zorgboerderijen minder slaap- en onrustmedicatie nodig hadden”, zegt Arjo. Belangrijkste graadmeter voor het echtpaar is echter wat familieleden ervan vinden. “Die zijn altijd heel tevreden”, zegt Marinel. “Als iemand één dag per week komt, krijgen we vaak al gauw het verzoek voor meer dagen.” Zorgboerderij Buitengewoon werd afgelopen tien jaar groter en groter. Er werd een tweede zorgboerderij geopend in Pijnacker, maar desondanks is er een wachtlijst. Momenteel zijn ze aan de Zuideindeweg in Delfgauw druk met de realisatie van een derde zorgboerderij, waar vanaf volgend jaar 24 uurs zorg zal worden geleverd aan maximaal veertien mensen.

Donkere wolken
Alles loopt dus volop op rolletjes voor iedereen die met Zorgboerderij Buitengewoon te maken heeft, zou je denken. Toch hangen er, vanwege de overgang van ABWZ naar WMO donkere wolken boven de boerderijen. “Door de veranderingen in de zorg zijn we niet beter van geworden”, zegt Arjo. Ze krijgen daardoor niet meer uit landelijke, maar uit gemeentelijke potjes vergoedingen voor de hulp aan hun cliënten. “Concreet betekent het dat we 25 procent minder vergoeding krijgen, dat hakt er wel in. Het is nog een zoektocht hoe we dat op kunnen lossen. Gelukkig hebben we nog wel een buffertje.”

Voldoening
Verder heerst vooral veel voldoening op Zorgboerderij Buitengewoon. Bij de cliënten, die lekker buiten bezig zijn, de vrijwilligers en medewerkers, maar ook bij Arjo en Marinel. Arjo pakt, als we hem vragen waar hij het meest trots op is, een beeldje van een mantel erbij. “Hebben we gekregen van een aantal familieleden. ‘De mantel symboliseert warme zorg, de mantel geeft warme en bescherming’, staat erop.  In de zorg wordt veel gekeken naar grafieken en keurmerken, daar ben ik ook in m’n vorige functie als manager altijd wat allergisch voor geweest. Als je als dank van familie zo’n beeldje krijgt, dan is dat mij veel meer waard dan een keurmerk...”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12