Dubbel Delft: zondag 30 november

Algemeen

‘Huidenopkopersgebouw met visbank’, zette een toerist op een ansichtkaart waarop hetzelfde beeld te zien was als op de linkerfoto. Iets met een klok en klepel, zullen we maar zeggen. We kennen het pand links op de foto’s als de ‘Visbanken’, de plek waar sinds jaar en dag familiebedrijf Van der Eijk is gevestigd.

Geen zitmeubilair of een bedrijf waar je vis kunt lenen, maar een plek waar visverkopers, beschut tegen weer en wind, hun waren op stenen visbanken konden uitstallen. Vroeger dus. Tegenwoordig vind je er een groot assortiment aan verse vis – gerookt, gestoomd, schoongemaakt, met of zonder ui, met of zonder broodje – en andere vormen van zeebanket die de liefhebber doen watertanden. 

Bijna dagelijks zijn de mensen van de Visbanken al zeer vroeg in de ochtend – zeg maar nacht – onderweg van en naar de visafslag in Scheveningen om daar de mooiste vis en andere spartelaars voor Delft op te kopen. Al in een vroeg verleden was er vis te vinden aan de Hippolytusbuurt. In de vijftiende eeuw wordt de oostzijde ‘Vischmarct’ genoemd, omdat er allerlei handelaren aan die kant van het water hun vis verkochten. Op deze locatie in Delft was er dus sprake van ‘vlees èn vis’, gezien het feit dat om de hoek – aan de Camaretten – de plaatselijke vleeshal was gevestigd. 

Later (na 1872) moest het vlees plaats maken voor allerlei graanproducten en kreeg het pand de naam ‘Korenbeurs’. Weer later werd de naam Camaretten vooral in verband gebracht met het beroemde ‘Camaretten Festival’, een podium waar beginnende cabaretgroepen de aansluiting met het grote publiek kregen. Mensen als Paul de Leeuw begonnen aan de Camaretten – in de Korenbeurs – hun carrière. Wie anno 2008 op dezelfde plaats gaat staan waar begin zestiger jaren de linkerfoto werd gemaakt, ziet dat er gelukkig niet al te veel veranderd is. Hoewel: zowel paard als auto is niet meer écht onderdeel van het straatbeeld…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12