Afbeelding

Hemd van het Lijf

Algemeen

Editie: Week 2, Jaargang 22 |

Ferry de Koning (37) wil in juli volgend jaar de SamenLoop voor Hoop in Delft organiseren.

1. Waarom wilde je hier, in het Wilhelminapark, worden gefotografeerd?
“Ik ben op zoek naar een locatie in Delft waar we de SamenLoop voor Hoop kunnen organiseren. In eerste instantie dacht ik aan de Markt en de Oude- en Nieuwe Langendijk, maar dat werd me afgeraden. Dit park lijkt me ook een prachtige locatie waar je een wandelroute van zo’n halve kilometer kunt uitzetten.”

2. Wat houdt de SamenLoop voor Hoop precies in?
“Het is een 24-uurs wandelevenement, waaraan teams deelnemen die vierentwintig uur lang minstens één iemand in het parcours hebben lopen. Dit symboliseert de onafgebroken strijd tegen kanker. Verder is het evenement vooral een viering voor mensen die de ziekte overleefd hebben, maar tijdens de zogenoemde Kaarsenceremonie wordt ook stilgestaan bij hen die de strijd verloren hebben. Verder halen we zoveel mogelijk geld op dat wordt aangewend in de strijd tegen kanker.”

3. Waarom wil je dit evenement in Delft organiseren?
“Ik wil meer aandacht voor de kankerbestrijding, want voor veel mensen is het toch een ver-van-mijn-bed-show. Daarnaast zijn mijn ex-vrouw en ik in 2012 ons dochtertje na negen dagen verloren. Niet lang daarna kreeg de tante van mijn ex te horen dat ze borstkanker had en ze is er op tweede kerstdag van dat jaar aan overleden. Toen we het jaar afsloten en dachten met een schone lei 2013 in te kunnen, werd al snel borstkanker geconstateerd bij mijn moeder.”

4. Hoe is het nu met haar?
“Inmiddels gaat het goed. Ze kon al snel geopereerd worden. Dit werd een operatie met nogal zware complicaties, maar die heeft ze gelukkig net doorstaan. Erna bleek dat nog niet alles weg was, waardoor ze nog negentien keer bestraald moest worden. Het is heel spannend geweest, maar het blijft afwachten.”

5. Je organiseert het evenement uit dankbaarheid daarvoor?
“Ik zie het meer als een uitdaging om van zoveel ellende toch iets moois te maken. Kanker is een vreselijke ziekte. Mijn moeder is goed behandeld door de artsen, maar er is nog niet met zekerheid te stellen dat het goed genoeg is. Ik zie het evenement als iets terugdoen voor de manier waarop we zijn geholpen. Verder gaat het geld natuurlijk naar onderzoek, waarmee we hopen meer mensen te kunnen genezen.”

6. Heb je ook iets met wandelen zelf?
“Het is inderdaad een tijd een passie geweest. In 2009 begon ik er met mijn ex-vriendin mee en we waren van plan om de Vierdaagse van Nijmegen te lopen. Ruim anderhalve week ervoor, op de dag voor de WK-finale, voelde ik me niet zo lekker en de volgende dag besloot ik naar de dokter te gaan. Vanuit daar ben ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht en bleek ik een hartinfarct te hebben gehad. Inmiddels wandel ik regelmatig een stuk: het is een soort uitlaatklep.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik het sporten meer stimuleren en ook dat clubs en organisaties niet weglopen voor het presteren op hoger niveau. Daarnaast zou ik ook de pijlen richten op de verenigingsfunctie van sportverenigingen. Ik zou wat meer beleving, ook bij de ouders van sportende kinderen, willen zien. Het zou goed zijn als ouders langs de lijn laten zien dat ze trots zijn op hun sportende kinderen en zich niet door hun agenda laten leiden.”

8. Hoe staat het inmiddels met de organisatie van het evenement?
“Ik ben nu een jaar op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen helpen bij de organisatie en dat valt niet mee. Binnen Delft heb ik wel al de nodige contacten gelegd en ik word ook bijgestaan door de afdeling Zuid-Holland West van KWF kankerbestrijding.”

9. Zoek je nog mensen voor de organisatie?
“Zeker weten. Elders in het land wordt de SamenLoop voor Hoop ook georganiseerd en daar wordt met commissies gewerkt. Ik heb voor een aantal van die commissies nog een coördinator nodig. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om iemand die de mensen die kanker hebben overwonnen wil begeleiden, om mensen die teams willen werven, om mensen die de administratie willen doen; noem maar op.”

10. En zijn er daarbuiten nog mensen nodig?
“Ja, alle hulp is natuurlijk welkom. Op de dag zelf zijn er genoeg dingen die gedaan moeten worden, ook voor mensen die niet willen coördineren. Belangstellenden die willen helpen, kunnen zich opgeven via delftsamenloopvoorhoop@gmail.com. Ik hoop daarbij bijvoorbeeld ook op leerlingen die een maatschappelijke stage willen lopen. Het wordt in ieder geval een prachtig evenement voor Delft en de kankerbestrijding.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12