Afbeelding

Diagnose borstkanker: over de uitslag valt niet te corresponderen

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

Chantal Deen: “Kanker leert je relativeren.”

DELFT – Meer dan honderdduizend dames krijgen jaarlijks de boodschap dat zij aan borstkanker lijden. Een mededeling die inslaat als een bom en die vaak levens totaal ontwricht. Ook Chantal Deen kreeg de mededeling dat zij aan borstkanker leed en trok op een bijzondere manier ten strijde tegen haar ongenode metgezel.

“Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd, je hebt dan wel kanker, maar je leeft wel gewoon door”, zegt Chantal strijdvaardig. “Sommige mensen gaan je ontlopen, anderen gaan heel dicht om je heen staan. Toen ik op de sportschool vertelde dat ik borstkanker had, stonden er meteen twintig vrouwen om me heen te knuffelen en te zoenen, maar daar hou ik helemaal niet van. Een boks of een tik op mijn schouder is meer dan genoeg, gelukkig respecteerden ze mijn mening. Iemand adviseerde me te gaan bloggen. Dan kun je, als je geen zin hebt om het verhaal weer te vertellen, zeggen ‘lees mijn blog’. Dat heb ik gedaan. Ik heb de kanker van me af geschreven, ook al weet ik dat ie vanaf de dag dat hij geconstateerd werd, elke dag met me mee loopt.  Ik heb dagelijks een selfie gemaakt, benieuwd hoelang het zou duren voordat ik mijn haren zou verliezen. Na drie chemokuren waren de verkeerde cellen verdwenen maar de kuur moest worden afgemaakt. Dat betekende nog twaalf sessies. Wetend dat je steeds weer ziek wordt gemaakt door die chemicaliën. In de tussentijd gaat het leven wel gewoon door. Oké, de dagindeling verandert, maar mijn kinderen hielden me wel in het hier en nu. Natuurlijk was het een ongewoon en zwaar traject, maar lang zo zwaar niet als de mensen beweren die zelf geen kanker hebben gehad. Ik heb trouwens ook heel veel leuke dingen gedaan.”

Mooi reacties
Chantal slaagde er in haar gevoelens en ervaringen op een pakkende manier te beschrijven en dat leverde veel en mooie reacties op. “Zelfs vanuit België kwamen reacties binnen. Mijn verhaal kwam in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Ik merkte wel dat het verhaal veel bij mensen losmaakte. Met name de positieve benadering van het hele proces. Je leert relativeren en daardoor kon ik alles positief benaderen. Aan alles zit een positieve kant, al moet je soms wel goed zoeken voor je die hebt gevonden. Natuurlijk komt er een moment dat ook ik ga zeuren omdat het regent, maar sinds mijn ziekzijn kijk ik wel anders naar de dingen om me heen en zonder zweverig te willen zijn durf ik te zeggen dat de wereld zo slecht nog niet is.”


Dat merkte Chantal 2 november jongstleden toen er op sportschool Queens een speciale work-out voor Pink Ribbon werd georganiseerd. Simone Konincks, de eigenares van Queens is een bijzonder mens. Ik werk bij haar en zij heeft tijdens mijn ziekzijn niet over mijn hoofd geregeerd. In overleg zei ze kijk jij maar wat je aankunt. Dat vond ik helemaal geweldig. De work-out leverde maarliefst duizend euro op. Dat soort acties van de mensen om je heen geven je zoveel kracht.”
Mensen die benieuwd zijn naar de blogspot van Chantal Deen kunnen die vinden op www.toughdutchcookie.blogspot.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12