Afbeelding

Team Oostland blijft de Alpe d'Huzes trouw en probeert kanker de wereld uit te fietsen

Algemeen

Editie: Week 23, Jaargang 22 |

Ferry van Winden zag af tijdens zijn zes beklimmingen van de Alpe d'Huzes, maar is uiteindelijk blij dat hij het heeft gedaan.

ALLEMONT, FRANKRIJK – De Alpe d'Huez was afgelopen week weer even oranje gekleurd. Duizenden Nederlandse fietsers beklommen de Franse berg donderdag verschillende malen om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Onder hen waren zesendertig fietsers van Team Oostland.

Ondanks alle ophef die vorig jaar ontstond, toen naar buiten werd gebracht dat organisator Coen Veenendaal drie ton van het opgehaalde geld als zijn salaris zou hebben gedeclareerd, is Team Oostland weer 'gewoon' van de partij. Net als zo'n vijfduizend andere fietsers. “Volgens mij is hier namelijk niets van waar en is er gewoon sprake van onhandige communicatie. Op de berg zelf merk je dan ook niets van alle commotie, maar dat komt natuurlijk ook doordat je met alleen maar gelijkgestemden bent”, stelt Ferry van Winden, mede-eigenaar van het Stads-Koffyhuis, die voor de derde keer aan het evenement deelneemt.
Van Winden maakt deel uit van Team Oostland, een groep sportievelingen van wie de wortels vooral in Pijnacker liggen. “De eersten zijn afgelopen zaterdag aangekomen; de laatsten op maandag. Sommigen hebben zich op de donderdag voorbereid door eerder in de week clinics te volgen die speciaal voor ons werden georganiseerd, anderen hebben hun eigen pad getrokken. We zitten met zesendertig fietsers in één hotel en in de aanloop naar de dag van de beklimmingen hebben zich nog een heel aantal supporters bij ons gevoegd. Daarbij is er op woensdag ook een groep mensen die op donderdag ondersteunen de berg een keer lopend opgeklommen voor het goede doel.”
Voor Van Winden was het afgelopen week de derde keer dat hij de beruchte berg zes keer op één dag beklom. “Het blijft een bijzondere ervaring. Iedereen beleeft het op zijn eigen manier en toch ben je met zijn allen bezig met hetzelfde doel; die verschrikkelijke ziekte de wereld uittrappen. Je begint 's morgens om half vijf met je eerste beklimming. Daarna blijf je maar doorgaan tot je niet meer kan. Daarbij heeft iedereen zijn eigen verhaal. Ik fiets vooral voor mijn moeder die twee jaar geleden is overleden. Je ziet ook vaders met een foto van hun zieke of overleden kind op het shirt. Dat zet je wel even aan het denken als je thuis een kleine jongen hebt zitten. Wat dat aangaat is het echt een evenement met een lach en een traan.”
Uiteindelijk gaat het geld dat de ongeveer vijfduizend deelnemers bij elkaar fietsen naar het onderzoek naar kanker. “Gelukkig zie je dat er op dat gebied ook vorderingen worden geboekt. Als je hier fietst hoor je van verschillende deelnemende dames dat ze borstkanker hebben overleefd. Een aantal jaar geleden betekende een dergelijke diagnose dat je er een jaar later waarschijnlijk niet meer zou zijn. Inmiddels zijn er zoveel vorderingen geboekt, waardoor je er nog zoveel langer op een goede manier mee kunt doorleven of waarmee het zelfs helemaal geneest. Het is mooi om daar een steentje aan bij te mogen dragen.”
Het steentje waar Van Winden het over heeft mag best een behoorlijke kei genoemd worden. Voorafgaand aan de reis had het team namelijk al 110.000 euro bij elkaar gehaald. “Daarbij hebben we de laatste jaren ook gezien dat het sponsorgeld in de week van het evenement nog wat oploopt. Uiteindelijk hopen we zo rond de 150.000 euro op te halen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12