Afbeelding

Weinig slaap en veel kilometers voor een heel goed doel

Algemeen

Editie: Week 20, Jaargang 23 |

Jack van Roon collecteerde donderdag tijdens de Golden Tenloop in een vogelpak voor zijn Roparun-team ‘Vrienden met vrienden’. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – De Roparun is jaarlijks terugkerende hardloopestafette waar dit jaar maar liefst 320 teams aan meedoen, waaronder het deels Delftse team ‘Vrienden met vrienden’.

Hun teamcaptain Jack van Roon, bekend van de gelijknamige bakkerij in de Van Bossestraat, kijkt er naar uit. Het wordt zijn vierde Roparun en alle vier de keren liep hij niet zelf mee, maar zette hij zich op allerlei manieren in voor de mannen en vrouwen die wèl samen van Hamburg of Parijs naar Rotterdam renden. Hun doel: geld in te zamelen voor ruim 150 goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker.

De laatste keer deed Van Roon dat met het team Vrienden van vrienden, dat hij samen met Xandrina Barendrecht oprichtte. Hun team bestaat niet louter uit boezemvrienden van elkaar, bekent hij. “Maar het klikt wèl. Anders heb je ergens tijdens deze 522 lange loop ook wel een probleem. Dat kan je niet gebruiken.” En ruzie ligt altijd op de loer, weten ervaren deelnemers van de Roparun. De combinatie van weinig slaap en een zware fysieke inspanning kan voor irritaties zorgen. “Vorig jaar heb ik in 48 uur tijd bijvoorbeeld maar drie uur geslapen”, weet de 43-jarige Delftenaar nog. Hij was niet de enige. “Je merkt dan wel dat mensen meer geprikkeld zijn, maar de adrenaline die je krijgt als je door al die dorpen komt is zo hoog dat je het volhoudt.” Vele dorpen en steden op de route pakken namelijk flink uit als de Roparun voorbij trekt. Daarnaast gaat de route langs enkele klinieken waar mensen met kanker worden behandeld. “Bij mooi weer staan de bedden met patiënten dan buiten. Als je dat ziet, weet je waar je het voor doet. Zoiets raakt je wel emotioneel, omdat ik zelf ook mensen heb verloren aan kanker.” De opbrengst van de Roparun wordt besteed om het leven van kankerpatiënten draaglijker te maken als ze uitbehandeld zijn. Of, zoals de organisatie het zegt: Leven toevoegen aan de dagen waar geen dagen meer toe te voegen zijn aan het leven.

Noodweer
Toen het team Vrienden met vrienden vorig jaar door Antwerpen rende, barstte het noodweer los. Hagelbuien daalden neer over de lopers en hun begeleiders. “Met hagelstenen zo groot als duiveneieren”, weet Jack van Roon nog. “Dan denk je heel even: Waar zijn we mee bezig? Maar als je dan weer twee tellen denkt aan de mensen die vechten voor hun leven, waar maken we ons dan druk om?”

Om diezelfde reden spannen de teamcaptains en de anderen zich maandenlang in zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dat deden ze onder meer door oud papier in te zamelen en oliebollen te verkopen. Afgelopen donderdag collecteerden ze tijdens de Golden Tenloop. Van Roon deed dat in een vogelpak. “Voor dit goede doel is dat niet erg om te doen.”

Momenteel hebben de Vrienden met vrienden 4000 euro ingezameld. Ze hopen dat dit bedrag, als ze 23 mei aan de start verschijnen, is opgelopen tot 7500 euro. Doneren kan via de donatiemodule van Team 243 op de website www.roparun.nl of via de collectebus bij Bakker Van Roon. Eventueel kan contact worden opgenomen met Van Roon via 06-55563588. Hij staat tot nu toe te kijken van ieders bereidwilligheid om te helpen. Van sponsorgelden tot busjes tot vrachtwagens; vele particulieren en bedrijven hebben zijn team al geholpen. “Geweldig om te zien”, vindt Jack van Roon. “Dat geeft nog meer extra kracht. Ik heb er enorm veel zin in. Als het aa

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12