Afbeelding

Haaije Schreuder heeft Alzheimer maar doet gewoon mee aan de Golden Tenloop

sport

Haaije Schreuder kan het iedereen aanraden om hard te lopen, zelfs als je een ziekte als Alzheimer hebt.

DELFT – Het leven Haaije Schreuder (59) liep op rolletjes, totdat drie jaar geleden de ziekte van Alzheimer bij hem werd geconstateerd. Desondanks doet hij volgende maand mee aan de Trompper Optiek Golden Tenloop. Want hardlopen helpt en werkt helend, weet hij.

 

Haaije Schreuder studeerde diergeneeskunde en werkte daarna dertig jaar op het Ministerie van Landbouw, dat later overging in het Ministerie van Economische Zaken. Totdat het in september vorig jaar – vanwege zijn ziekte – niet meer ging. Hij was altijd al sportief bezig. Haaije schaatste in 1985, 1986 en 1997 de Elfstedentocht – en reed ‘m uit. Ook fietste hij regelmatig. Met hardlopen begon hij pas nadat Alzheimer bij hem werd geconstateerd. “Hier is nog geen geneesmiddel voor”, legt z’n vrouw Victoria uit. “Ter preventie werd geadviseerd te gaan bewegen. Dat verbetert niet alleen je conditie; ook het sociale aspect is belangrijk. Door hard te lopen blijft hij onder de mensen. Sporten vermindert stress, verbetert je stemming en verhoogt je energie.” Haaije knikt instemmend. “Ik beleef plezier aan sporten in z’n algemeenheid. Het geeft me echt een gelukzalig gevoel.”
De 59-jarige Delftenaar kijkt daarom ook al uit naar de Golden Tenloop. “Ik ben daar nu al een dikke maand voor aan het trainen. Twee keer per week train ik met De Koplopers, op zondag loop ik voor mezelf in Delft en omgeving. De Golden Tenloop is voor mij echt het summum. Ik heb er al drie keer eerder aan meegedaan en vind het een leuke wedstrijd. Vorige keer deed ik 52 minuten over de 10 kilometer. Dat is best een goede tijd. Ik betwijfel of ik zo’n tijd dit jaar weer kan halen. Ik heb het idee dat ik toen meer heb getraind. Maar het belangrijkste is het plezier dat ik eraan beleef.”

Veranderingen
Volgens zijn vrouw Victoria zijn de afgelopen jaren veranderingen in Haaijes karakter en persoonlijkheid opgetreden. Zijn geheugen wordt steeds minder. “En hij heeft problemen met abstract denken en z’n waarnemingsvermogen. Ik kan niet honderd procent op hem rekenen, want je weet nooit of het goed overkomt wat je zegt. Het kan zijn dat hij over tien minuten is vergeten dat je langs bent geweest. Alzheimer gaat gepaard met veel gevoelens van verdriet en eenzaamheid voor beiden. Het is alsof je een rouwperiode meemaakt, een afscheid van iemand die er nog is.”


Dagelijks gaat Haaije naar zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw, waar lotgenoten komen die eveneens kampen met Alzheimer.
Victoria vindt het goed dat de organisatie van de Golden Tenloop een deel van de opbrengst doneert aan de Alzheimerstichting. Die hebben volgens haar ook oog voor mantelzorgers. “Want die worden in Nederland aan hun lot overgelaten”, vindt ze. “Ik zit nu ook in therapie, want je kunt niet iedereen met je zorgen belasten. Je merkt dat mensen afstand nemen, want ze zitten niet te wachten op geklaag. Dus ga je hiermee naar een psychotherapeut of bijeenkomsten voor mantelzorgers.”
Wat voor Haaije de vooruitzichten zijn, valt volgens hem niet te voorspellen. Hij is meer bezig met de Golden Tenloop. Daar wordt hij vrolijker van dan van piekeren over z’n ziekte. “Want sport geeft me een goed gevoel.” Tijdens z’n deelname aan de marathon van Rotterdam, inmiddels twee jaar geleden, ervoer hij een minder prettig gevoel. “Dat is me slecht bevallen. Het ging erg moeizaam en ik kwam de man met de hamer tegen. Vijf kilometer voor de finish heb ik opgegeven.”
Haaije Schreuder hoopt dat de Golden Tenloop op 29 mei weer op veel deelnemers kan rekenen. En dat er de nodige euro’s voor de Alzheimerstichting worden ingezameld. “Doe daarom mee en help jezelf en anderen”, besluit hij.
Voor de 5 en 10 kilometer is het maximum aantal deelnemers bereikt en kan niet meer worden ingeschreven, inschrijven voor de 1 kilometer voor kinderen en 2,5 kilometer is nog wel mogelijk.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12