Afbeelding

Politie en familie blijven zoeken naar al twee maanden vermiste 77-jarige Delftse 'tante Riet'

Algemeen

Editie: Week 25, Jaargang 21 |

Herman van Velzen (links), Jacqueline van Velzen en Anne-Marie Wegh (rechts) zijn dagelijks bezig met de vreemde vermissing van Riet van Velthoven-van Velzen. Ze vermoeden dat haar lichaam zich ergens in de Schie bevindt. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De 77-jarige ‘Tante’ Riet van Veldhoven-van Velzen wordt nog altijd vermist. Haar familie heeft nauwelijks hoop dat ze nog leeft, maar rust niet voordat ze haar hebben gevonden. Ook de politie blijft haar zoeken.
Op de ochtend van maandag 22 april vertrekt Tante Riet om kwart over 9 vanaf haar huis aan het Jan Joostenplein, in de Delft wijk het Heilige Land. Het was die ochtend erg mistig. Ze heeft geen insuline en portemonnee bij zich, want ze gaat alleen even een recept halen bij de dokter aan de Van der Lelijstraat. Haar man zwaait haar uit als ze wegfietst. Een overbuurvrouw ziet de twee nog naar elkaar zien zwaaien. Dat zwaaimoment is het allerlaatste wat van de 77-jarige Delftse is vernomen. Nu, bijna twee maanden later, heeft de familie weinig hoop dat ze nog leeft. Ze zijn maar bezig met één vraag: Waar is onze Tante Riet gebleven?
Haar nichtje Jacqueline van Velzen kan aan bijna niets anders meer denken. “Elke ochtend als ik opsta denk ik: Misschien vinden ze haar vandaag. En elke avond als ik weer naar bed ga denk ik: Weer niet…”, vertelt ze. “De jongste van ons is net elf geworden. Elk jaar kreeg hij op z’n verjaardag een kaartje van haar. Dit jaar niet. Hij vraagt me hoe het kan dat Tante Riet weg is.” Maar op die vraag heeft niemand een antwoord. Ook haar neef Herman van Velzen niet. “We zijn hier elke minuut van de dag mee bezig. We vragen iedereen om hulp via onze speciale website en Facebook-pagina, maar wij zijn ook maar mensen. We kunnen alle mogelijke routes die ze heeft gefietst wel blíjven lopen, we moeten afwachten. Frustrerend.”

Met man en macht
Ook de politie heeft met man en macht, een helikopter en met speurhonden naar Tante Riet gezocht. “We hebben veel personeel ingezet om alle mogelijke sporen vast te leggen en uit te lopen”, zegt recherchechef René ten Kroode van de politiebureau Delft. Daarbij is volgens hem ook hulp van (externe) deskundigen ingeroepen. “Met alle mogelijke scenario’s werd rekening gehouden.” Duikers van de brandweer hebben stukken van de Schie en het water aan de Tweemolentjeskade afgespeurd. Op die laatste plek had een speurhond aangeslagen. Alle zoektochten van de familie en de hulpdiensten zijn tot nu toe zonder resultaat, maar inmiddels kan wèl het één en ander worden uitgesloten.
Zo is ze niet op haar fiets over één van de bruggen van de Schie gereden. Alle beelden van de camera’s op die bruggen zijn gecheckt en daarop is geen Tante Riet te zien. Er is dus iets met haar gebeurd vóórdat de 1 meter 55 lange Delftse op haar fiets de Oostpoortbrug, de Koepoortbrug, de Plantagebrug of de Reineveldbrug (trambrug) over kon steken. De familie denkt niet dat Riet, een gelovige vrouw die vrijwilligerswerk deed voor de katholieke kerk, zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt. Daarvoor was ze te plichtsgetrouw. Bovendien zou ze dit dan wel aan iemand hebben laten weten. Ze doet nog geen vlieg kwaad, dus ze is niet bepaald omringd met vijanden. De vermiste Delftse is suikerpatiënt, dus werd ook even gedacht dat ze onderweg misschien onwel is geworden en het water in is gefietst. Suikerpatiënten die een te lage suikerspiegel hebben voelen dit echter meestal wel aankomen, leert Annemarie Penders van het team kennis & onderzoek van het Diabetes Fonds ons. “Er zijn ook gevallen van patiënten die dit niet voelen aankomen. Bij zo’n hypo-unawareness kan je plotseling flauwvallen en buiten bewustzijn raken. Dit komt echter niet vaak voor”, aldus Penders. Wie de route vanaf het Jan Joostenplein langs de vier bruggen fietst, ziet dat er maar één plek is waar het mogelijk is om vanaf de weg zo het water in te fietsen. De kans dat ze precies dáár onwel werd en – terwijl ze al buiten bewustzijn was – nog in één rechte lijn het water in fietste en verdronk, is verwaarloosbaar.
De familie, die in hun zoektocht wordt gesteund door de Delftse Anne-Marie Wegh, vreest daarom dat sprake is geweest van een misdrijf. “Want als je alles uitsluit wat in elk geval niet is gebeurd”, begint Wegh, “dan is de kans het grootste dat iemand haar onderweg – op het stuk langs de Schie – wat heeft aangedaan.” En dat diegene Tante Riet, die niet kon zwemmen, daarna het water in heeft gegooid. “Maar dan had ze sowieso een keer boven moeten komen drijven. Dat gebeurt, afhankelijk van diverse factoren, binnen twee dagen tot twee weken.” Ook Herman en Jacqueline vrezen dat hun tante door een misdrijf om het leven is gekomen. “Of ze heeft een ongeluk gehad en waar ze ligt daar ligt ze, óf het was een roofmoord of een lustmoord”, zegt Herman van Velzen, die daar liever niet te lang bij stilstaat. “Het is een kleine 77-jarige vrouw van 1 meter 55”, zegt Anne-Marie Wegh. “Dus een makkelijk slachtoffer. Niet iemand die flink tegenstand biedt. Misschien dacht iemand: Hé, het is mistig, ik overval haar en gooi haar daarna in het water. Het is te brutaal voor woorden dat je iemand zoiets aan doet, maar wat kan het anders zijn?”

Vreemde vermissing
Recherchechef Ten Kroode van de Politie Haaglanden spreekt van een ‘vreemde vermissing’. “Het komt niet heel vaak voor dat iemand letterlijk van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn, zonder ook maar een enkel herkenbaar spoor achter te laten. Iedere vermissing, zeker ook deze, laat bij de achterblijvende familie en vrienden enorm veel vrees en ongerustheid achter.” De familie en de politie hebben daarom veel contact met elkaar. “Dat helpt niet alleen in het opsporingsonderzoek, maar geeft ook het vertrouwen dat werkelijk alles wordt gedaan om haar terug te vinden. De familie maakt zich heel veel zorgen en onderneemt alles wat in haar vermogen ligt en wat kansen lijkt te bieden.”
De familie en Anne-Marie Wegh blijven inderdaad zoeken, ook naar de nog altijd vermiste aubergine-mat-kleurige damesfiets met blauwe zijtassen. Jacqueline hoopt dat alle Delftenaren willen helpen met zoeken naar haar tante en de fiets. “Want het is niet alleen maar onze tante, ze is een tante voor heel Delft geworden. Als Delft moeten we dit dus oplossen.” Wegh hoopt dat Delftenaren goed willen uitkijken naar de vermiste fiets, want wellicht is de dader hiermee weggefietst. “Kijk bijvoorbeeld eens over de schutting. Die fiets moét ergens zijn. Als je ‘m denkt dat je ‘m hebt gevonden komt de politie, die het framenummer heeft, meteen kijken. Dat gebeurde vorige keer ook.”

Bizar
Herman vindt het ‘bizar’ om als familie zoiets mee te maken. “Je ziet het wel eens op tv. Je kan je vinger er niet opleggen.” Hij heeft weinig hoop op een goede afloop. “Of ze nog leeft? Dat denk ik niet. Die hoop hebben we niet meer, maar we willen haar wel vinden en daarvoor alle mogelijkheden benutten. En het klinkt lullig, maar je hebt eigenlijk geen haast meer. Het is afwachten wanneer ze wordt gevonden en wanneer we dit af sluiten.” Zolang ze niet wordt gevonden, blijft de vermissing een ‘open wond’, weet ook de politie. “Het is niet eerlijk dat zó goed iemand als Tante Riet, die altijd iedereen zou helpen, dat zo iemand geen waardige laatste rustplaats krijgt”, vindt Jacqueline. Recherchechef René ten Kroode zegt dat de politie en de familie door blijven zoeken totdat de vermiste Delftse is gevonden. “De komende dagen gaan wij wederom op twee locaties zoeken,” kondigt hij aan. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12