Bij Concordia weten ze al meer dan twee seizoenen nauwelijks wat winnen is

Algemeen

Frank Kuyl en zijn geplaagde spelersgroep, tijdens de training afgelopen donderdagavond: Goh, wat zou een serietje overwinningen welkom zijn. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het gaat niet echt goed met Concordia. Ook in de derde klas blijkt het winnen van wedstrijden nou niet bepaald een eenvoudige opgave. "De resultaten zijn heel matig", kan trainer Frank Kuyl alleen maar beamen. Maar, houdt hij de moed erin: "Er is wel een bepaalde kentering in de groep ontstaan".

Hij bedoelt: "In het begin zag ik bij de groep niet de echte wil om te winnen. Dat is nu wel verbeterd". Al zegt hij er wel bij: "Echte winnaars kan ik er ook niet van maken". Niet dat hij nu al de handdoek in de ring gooit. Verre van dat zelfs. Maar hij loopt al een jaartje of vijfentwintig als trainer mee bij deze en gene club, dus hij weet wel een beetje waarover hij praat. Daarnaast zijn er heel wat Concordia-spelers die nauwelijks nog weten wat het is om een wedstrijd te winnen. "De overwinning op DHL was de enige in heel 2008, als ik het goed begrepen heb", hoopt Kuyl dat hij het goed begrepen heeft. "Ze hebben twee dramatische jaren achter de rug. En als je al zó vaak verloren hebt, dan gaat dat in de koppies zitten". 

Dat de resultaten ook dit seizoen niet om te juichen zijn, heeft vanzelfsprekend te maken met de kwaliteit van de spelersgroep. Maar dus ook met de mentaliteit. "Toch zeg ik dat we kwalitatief voor geen enkele tegenstander hoeven onder te doen. Met uitzondering van de eerste wedstrijd tegen dvv Delft, want dat speelde toen wel erg goed. Alleen: op het niveau van de derde klas komt er ook een stukje karakter bij. Is werklust belangrijk. Dat mis ik nog wel 's bij deze groep". 

Hij weet uit ervaring dat het ook anders kan. "Bij die volkse Haagse clubs heb je wat meer ratjes rondlopen. Bij ons zijn ze te lief. Niet scherp genoeg in de duels". Hij werkt daar wel degelijk aan. Op de trainingen. In gesprekken. "Iedereen wil ook graag. Het is vooral een mentale kwestie. In elke wedstrijd heb je wel met tegenslag te maken. De vraag is hoe je daarmee omgaat. Nogmaals: ze willen heel graag. Maar tussen zeggen en doen, daar zit nog wel verschil in. Er is dus wel een kentering zichtbaar, maar tóch zijn ze niet altijd zo scherp als ik graag zou willen zien". 

Kuyl zegt niet echt verrast te zijn over hoe hij nu met zijn spelersgroep reilt en zeilt. Maar: "Dat ze twee dramatische seizoenen achter de rug hebben, dat zit bij veel spelers toch wel diep. Dat had ik niet verwacht, dat ze mentale weerbaarheid tekort zouden komen". Op de vraag of hij, die toch een naam heeft als rustige, beschaafde oefenmeester, wel de geschikte man is om dit Concordia uit het wak omhoog te helpen, volgt een lach. "Ik begrijp wat je bedoelt. Laat ik eerst dit zeggen: er bestaat nog steeds een verkeerd beeld van deze club. De organisatie, de mensen die er actief zijn, dat is allemaal goed geregeld bij Concordia. Dat is me erg meegevallen. Maar het gaat om de resultaten. Als ik zou gaan lopen schreeuwen en tieren, ik denk dat dat averechts zou werken bij deze groep. Ik heb wel 's bij een club gewerkt, ik noem geen naam, daar zeiden ze: Je moet er 's wat meer kankers uitgooien. Zo werk ik dus niet. En als ik heel eerlijk ben, dan zeg ik dat deze groep geen trainer moet hebben die de zweep eroverheen gooit. Daar zou deze groep niet bij gebaat zijn". 

Nee, zegt hij, echt last heeft hij er niet van dat er nauwelijks punten worden gehaald. "Ik kan daar wel vrij goed mee omgaan. Maar je werkt natuurlijk lekkerder als je wint en er op de ranglijst goed voorstaat". En nee, hij merkt nog niet dat de sfeer te lijden heeft onder het uitblijven van resultaten. "Ik vind zelfs dat ze in het veld best wat scherper naar elkaar toe mogen zijn. Maar ja, voor sommigen is het al het derde seizoen dat het zo slecht gaat". Bekent dan: "Ik had toch wel verwacht dat we in de derde klas in de middenmoot mee zouden kunnen komen". 

Over zijn eigen toekomst gaat hij in de winterstop diepzinnig nadenken. Niet in de eerste plaats over een al dan niet langer dienstverband met Concordia, maar: "Ik ga voor mezelf afwegen of ik nog wel wil doorgaan met het veldwerk. Daar ben ik nog niet uit. En het staat los van Concordia". (PB)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12