Afbeelding

Dit seizoen lukt het wel met het 3-5-2 systeem bij Concordia en dat kan volgens Martijn Overes zomaar eens tot een kampioenschap leiden

sport

Editie: Week 49, Jaargang 20 |

Martijn Overes is kopsterk en beschikt over veel duelkracht, merkt ook DHL’er Ruben Arkesteijn. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – De zomerstop heeft Concordia goed gedaan. De ploeg van trainer John de Letter stelde het afgelopen seizoen op de laatste wedstrijddag lijfsbehoud in de Derde Klasse vast. Dit seizoen gaat het een stuk beter en dit weekend kan Concordia zelfs de koppositie pakken.

Martijn Overes is als centrale verdediger een belangrijke kracht in het elftal van De Letter. Hij merkt verschil met het afgelopen seizoen. “Het gaat een stuk beter dan vorig jaar, ondanks dat er nauwelijks wisselingen in het elftal zijn. De jonge jongens zijn weer een jaartje ouder en we accepteren ook meer van de wat meer ervaren spelers. Vorig seizoen botste dat weleens, maar dat gaat dit seizoen allemaal veel beter samen.”

‘WE SPELEN LEUK, AANVALLEND VOETBAL EN PASSEN ONS ZO MIN MOGELIJK AAN DE TEGENSTANDER AAN’

Dat Concordia op dit moment tweede staat en zondag de koppositie kan pakken in een direct duel met koploper Verburch, verrast Overes niet echt. “Want we spelen leuk, aanvallend voetbal en passen ons zo min mogelijk aan de tegenstander aan. We spelen in een 3-5-2 systeem en hebben hierbij een solide verdediging. Het blok op het middenveld ondersteunt ons goed en voorin wordt er weliswaar niet zoveel gescoord als in het afgelopen seizoen, maar we maken toch nog wel heel wat doelpunten.”

Het gebeurt allemaal in het door John de Letter zo bewierrookte 3-5-2 systeem. “Dat systeem bevalt me erg goed. Vorig seizoen werd er ook mee gespeeld, maar dat liep allemaal niet zo goed. Toen ik halverwege het seizoen bij de selectie kwam, werd al in een 4-3-3 systeem gespeeld. Nu zijn we met deze, overwegend jonge groep een jaar verder en blijkt het wel te werken.”

Overes zijn positie, die van centrale verdediger, is een heel belangrijke in het systeem van De Letter. “Het bevalt me wel hoe het gaat”, vertelt hij. “Over het algemeen hebben we achterin alle drie een directe tegenstander. Ik kom op die positie ook het best tot mijn recht. Ik ben al vanaf de jeugd verdediger en mijn kwaliteiten komen op deze positie het meest naar voren. Ik moet het vooral hebben van mijn kopkracht, duelkracht en het neerzetten van de organisatie van achteruit. Dat deed ik in de jeugd al en daar ben ik in het eerste mee doorgegaan. De ervaren jongens hameren er ook op dat het belangrijk is dat ik veel coach. Ik heb het er met Wouter Lander, die nu een linie naar voren is geschoven maar ervoor op de plek stond waar ik nu sta, ook veel over. Hij heeft veel ervaring en daar kan ik weer van leren.”

‘WE HEBBEN VEEL JONGE JONGENS BIJ DE SELECTIE EN OOK VANUIT DE JEUGD KOMT ER HEEL WAT TALENT AAN’

Overes is met zijn twintig jaar een snelle leerling, zowel op het veld als bij zijn opleiding Bedrijfskunde, Management, Economie en Recht aan de Haagse Hogeschool. Hij heerst in de Concordia-defensie en directe tegenstanders gaan een lastige middag tegemoet als ze tegenover hem staan. Hij is niet de enige jongeling in de ploeg van De Letter. “We hebben veel jonge jongens bij de selectie en ook vanuit de jeugd komt er heel wat talent aan. Dat er kwaliteit is kun je wel zien, want vorig seizoen werd ons tweede elftal kampioen. Dat elftal bestaat voornamelijk uit jonge jongens. Verder wonnen we ook de competitie voor 16- tot 23-jarigen. Wat dat aangaat heeft de club zeker toekomst.”

Overes zijn toekomst ligt, als het aan hem ligt, bij Concordia. “Ik voetbal hier met mijn vrienden en heb bij Concordia nog heel wat te leren en stappen te maken. Uiteindelijk moet het voor de club ook mogelijk zijn om op een wat hoger niveau terecht te komen. Ik denk zelfs dat het volgend seizoen al zover kan zijn.” Wat dat betreft zijn de komende weken cruciaal voor het seizoen van Concordia. “Aanstaande zondag spelen we tegen koploper Verburch en als we die wedstrijd winnen, gaan we ze voorbij op de ranglijst. Als we de wedstrijd erna, de laatste voor de winterstop, ook winnen, consolideren we de voorsprong en doen we goede zaken in de tweede periode. Bovendien zijn we dit jaar geen ploegen tegengekomen waar ik echt bang van ben geworden. We hebben dit seizoen maar een keer verloren en dat was tijdens een offday tegen Dilletant. Verder zijn we nog wel wat punten onnodig kwijtgeraakt. Ik denk dat een kampioenschap er dus echt wel in zit, maar met een periode op zak ben je in ieder geval verzekerd van nacompetitievoetbal.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12