Afbeelding

Dvv Delft is na ruime overwinning op Vitesse Delft de terechte winnaar van de Stad Delft Bokaal

sport

Editie: Week 32, Jaargang 20 |

Noël Cabros Dos Reis (links) en Richard Staakman zijn in een hevig, maar apart duel om het balbezit verwikkeld. (foto’s: Roel van Dorsten)

DELFT – Dvv Delft is de terechte winnaar van de drieëndertigste editie van de Stad Delft Bokaal. De ploeg van trainer Pierre van Zinnen was vorige week zaterdag met 5-1 te sterk voor Vitesse Delft.

Na afloop was iedereen het erover eens: de overwinning van de Kerkpolderbewoners was dik verdiend. “We zijn de terechte winnaar”, vindt ook Richard Staakman, die dit seizoen van DHC overkwam. “We voetbalden aardig en hadden het geluk dat we op de juiste momenten wisten te scoren.” Staakman zelf had een groot aandeel in de overwinning, want hij wist twee keer het net te vinden. “Aan de eerste ging een prachtige aanval vooraf en mijn tweede goal viel uit een vrije trap. Ze zaten er allebei in elk geval lekker in.” Staakman bewees met twee goals dus meteen zijn waarde voor zijn nieuwe club, maar hij heeft meer dan alleen scorend vermogen in te brengen. “Ik denk dat ik met name rust in het spel kan brengen. Vandaag hebben we een mooie prestatie neergezet. We hebben op goede momenten gescoord, waardoor zij druk moesten zetten en daardoor kregen wij op sommige momenten wat meer ruimte.”

‘DAT ER VEEL SPELERS UIT DE EIGEN JEUGD BIJ ZITTEN, IS ALLEEN MAAR GOED VOOR VITESSE’

Micha van Dasler, één van de weinig overgeblevene spelers van het afgelopen seizoen bij Vitesse Delft is het met Staakman eens, maar heeft desalniettemin vertrouwen in een beter seizoen dan het vorige. “Toen hebben we een vrij anoniem seizoen gedraaid, wat zonde is als je ziet hoeveel kwaliteit we in de groep hadden. Er zijn nu veel jongens weg, maar er zijn er ook weer heel wat bijgekomen. Het is een leuke groep en het feit dat er veel spelers uit de eigen jeugd bij zitten, is alleen maar goed voor Vitesse Delft.” Over het toernooi is Van Dasler gematigd tevreden. “Als je ziet op wat voor niveau we acteren en hoeveel kwaliteit er in deze selectie zit, moet je gewoon de finale halen. In de voorrondes hadden we twee goede overwinningen en dat het in de finale niet zo lekker ging, heeft denk ik ook met de vermoeidheid na een zware trainingsweek te maken. Daarbij moesten we tegen Delfia alles uit de kast halen om de finale te halen. Delft heeft bovendien gewoon een heel sterk en goed op elkaar ingespeelde ploeg met in de personen van Staakman en Van Akkeren twee echte versterkingen.”

Het was een goede analyse van de finale, die Delft bereikte door met 4-0 van Ariston ‘80 en met 3-1 van SEP te winnen. In het onderlinge duel tussen de twee verliezers trok SEP met 2-0 aan het langste eind. In de andere poule speelde Vitesse Delft met 1-1 gelijk tegen Concordia, won Concordia met 6-0 van Delfia, dat haar keeper geblesseerd zag uitvallen, en bleek Vitesse Delft met 10-0 te sterk voor de tricolores.

Het leidde tot een finale waarin de routine van Delft het uiteindelijk won van de jeugdige onbevangenheid van Vitesse Delft en de ruime cijfers waarmee dat gebeurde waren uiteindelijk niet eens geflatteerd. “Het leuke is”, vindt Guus Heemskerk, één van de organisatoren van het toernooi, “dat Delft het met een volledig Delfts elftal heeft gedaan. Er is een aantal nieuwe jongens bijgekomen dit seizoen, maar die hebben allemaal een verleden in de Delftse voetbalwereld. Het leuke is ook dat het vrienden van elkaar zijn en dat ze op die manier allemaal samengekomen zijn. Dit toernooi waren ze oppermachtig en de terechte winnaar.”

‘WE MOETEN DOORSELECTEREN, ZODAT WE GERICHT NAAR DE COMPETITIESTART KUNNEN TRAINEN’

Daar had verliezend trainer Manuel Vissers van Vitesse Delft niets tegen in te brengen. “We zitten op een vroeg moment in de voorbereiding en je weet dat het moment van spelen niet heel gelukkig is. Het is echter wel een hele leuke happening in het Delftse en je moet er als trainer je voorbereiding aan aanpassen. Uiteindelijk is het een mooie manier om al je spelers aan het werk te zetten en te zien hoe ze het doen. Bij ons was het de bedoeling om vooral heel te blijven en mijn spelers aan het werk te zien. Dat is fijn, want ik ben nieuw als trainer en van de selectie van het afgelopen seizoen had ik maar twee jongens bij de groep. Dan hecht ik niet zoveel waarde aan de uiteindelijke resultaten, al stelde de uitslag van de wedstrijd tegen Delft me natuurlijk wel heel erg teleur.” Vissers is een stuk wijzer geworden tijdens het toernooi. “Ik heb al mijn spelers aan het werk gezien en merk dat er heel veel kwaliteitsverschil binnen de groep is. We hebben de groep deze week gesplitst; iedereen heeft de gelegenheid gekregen om zich te laten zien en we moeten nu doorselecteren, zodat we gericht naar de competitiestart kunnen gaan trainen. Die is over een maandje en dan moeten we er staan.” Volgens Vissers zal er in de tussentijd nog wel het nodige moeten gebeuren. “We hebben eerst wat mindere ploegen tegenover ons gehad, maar tijdens de finaledag zag je dat we het tegen Concordia al lastiger hadden. Tegen Delft werden we op sommige punten gewoon gedeclasseerd. Zij hebben dan wel een elftal dat al beter op elkaar is ingespeeld en op een aantal plekken goed versterkt is, maar deze uitslag was erg teleurstellend.”

Zijn collega bij dvv Delft, Pierre van Zinnen, kijkt tevreden terug op het toernooi. “Ik ben eigenlijk nog meer tevreden met het vertoonde spel dan met de bokaal. Als je in de finale kijkt naar de doelpunten die we gemaakt hebben, dan zie je dat we gewoon heel goed kunnen voetballen. Ik heb deze week alleen op mijn eigen elftal gelet, niet op de tegenstander. Het voetbal stelt me tevreden.” Dát Delft goed kan voetballen was vorig seizoen al duidelijk, toen de ploeg tot de laatste dag van de nacompetitie nog meedeed voor promotie naar de Eerste Klasse. “Dit jaar hebben we er een aantal jongens bij gekregen waardoor we niet alleen in de breedte beter zijn geworden, maar ook een kwaliteitsinjectie gekregen hebben. Een paar van die jongens speelden afgelopen seizoen op een hoger niveau en het is de vraag of zij zich aan het niveau van de Tweede Klasse aanpassen of dat ze de groep naar een hoger niveau tillen.” Van Zinnen is blij met de samenstelling van zijn spelersgroep. “Want achter de spelers die er nu staan, komt er een groep jonge jongens aan. Als trainer heb ik daarom geen luxeprobleem, maar slechts luxe. Die jongens zullen moeten laten zien dat ze in het elftal thuishoren. Staan ze ernaast en gaan ze daar problemen mee maken, dan krijgen ze een probleem met mij.” Van Zinnen heeft de spelers al in een vroeg stadium op scherp gezet. “Ik heb elf pionnen op het veld neergezet en iedereen gezegd dat ze moesten gaan staan bij de pion waarvan ze zelf vonden dat ze er het best bij pasten. Toen iedereen bij zijn pion stond, heb ik hen gezegd dat ze elkaar goed in de ogen moesten kijken en dat ze onderling moesten uitvechten wie er in het elftal thuishoort.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12