Afbeelding

De zondagtrainers uit de regio hebben er alle vertrouwen in dat hun ploegen in 2013 beter gaan presteren

sport

Editie: Week 1, Jaargang 21 |

Rob de Lange.

DELFT - Het eind van het jaar en het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen een tijd van bezinning. De krant Delft op Zondag vroeg aan een aantal trainers van zondagverenigingen hoe ze terugkijken op 2012 en wat hun plannen voor 2013 zijn.

DHC is ook dit jaar de hoogst acterende ploeg in het amateurvoetbal. Trainer Rob de Lange staat al voor het vijfde seizoen aan het roer aan de Brasserskade.

- Ben je volgend seizoen ook nog trainer van DHC?
“Daarover zijn we nu in gesprek. Ik heb van Sjef de Poorter begrepen dat het bestuur positief is en ook uit de spelersgroep komen positieve geluiden. De intentie om volgend seizoen ook trainer van DHC te zijn is er dus ook gewoon.”

- Hoe staat DHC er op dit moment voor?
“Dan moet je eerst kijken naar hoe het vorig jaar ging. Vorig jaar hebben we ons uiteindelijk via de nacompetitie weten te handhaven en hadden we voor de winterstop dertien punten uit dertien wedstrijden. Nu hebben we zeventien punten uit twaalf wedstrijden. De selectie is wat minder breed, maar kwalitatief niet minder. Je ziet dat de jonge jongens beter worden en constanter presteren. Als we dit seizoen compleet blijven, waar ik zeker dat we ons makkelijker handhaven dan afgelopen seizoen.”

- Wat voor rapportcijfer geef je DHC voor het afgelopen jaar?
“De eerste seizoenshelft van het huidige seizoen presteren we naar behoren, dus geef ik een 7. Het vorig seizoen zijn we niet gedegradeerd, dus geef ik mijn ploeg een 6. Dan kom je gemiddeld uit op een 6,5.”

Delft speelt zijn wedstrijden dit seizoen onder leiding van Pierre van Zinnen, die eerder dit seizoen al duidelijk maakte dat hij de club aan het eind van dit seizoen verlaat.

- Hoe ben je tot die keuze gekomen?
“Als je ziet hoe mijn carrière als trainer verloopt, is het een logische stap. Ik heb het idee dat ik de spelers nog weet te motiveren en het moet niet zo zijn dat je voorspelbaar wordt voor ze.“

- Wat ga je nu doen?
“Ik ga een tijdje niks doen. Het lijkt me heerlijk om gewoon voetbal te gaan kijken. Als ik het werken voor een club ga missen, kunnen we altijd verder kijken.”

- Hoe kijk je naar de eerste seizoenshelft van Delft?
“De doelstelling is om bij de eerste vier te eindigen en met een tweede plek zijn we aardig op koers. We begonnen met twee lullige nederlagen en dat verwijt ik mezelf ook wel. In het begin was het met de nieuwe jongens en het nieuwe systeem even wennen. Nu staat er een ploeg die een goede serie heeft neergezet.”

- Welk cijfer geef je D.v.v. Delft over 2012?
“Het eerste halfjaar hebben we tot aan de laatste wedstrijd top gespeeld en zijn we net promotie misgelopen. De eerste seizoenshelft van dit seizoen doen we het naar behoren en daarom geef ik een 7,5 tot een 8.”

Edger Kuntz trad aan het begin van het seizoen aan bij Schipluiden als opvolger van Piet Doorn.

- Ben je ook het komend seizoen trainer van Schipluiden?
“Jazeker, het bevalt me uitstekend bij de club en we zijn op koers voor alle vooraf geformuleerde doelen.”

- Hoe luiden die doelen?
“Ten eerste willen we ons met de A1 handhaven in de vierde divisie. Verder willen we met het 16-23 elftal de finale halen, staat het tweede elftal zeven tot tien punten los in de Eerste Klasse en we willen ons met het eerste elftal handhaven. Als we ook de tweede seizoenshelft vijftien punten pakken, eindigen we bovenin de middenmoot.”

- De trainer van Schipluiden is dus op alle gebieden tevreden?
“Dat is ook weer niet zo. Iedere trainer mag zich gelukkig prijzen met het aanstormend talent zoals wij dat hebben. Maar er komt ook gogme, ervaring en scorend vermogen bij kijken en daar ontbreekt het soms aan. We hebben in twaalf wedstrijden twaalf keer gescoord en dat is te weinig. Daar moeten we hard aan werken en ik heb de indruk dat dit ook wel goed gaat komen.”

- Wat voor cijfer geef je Schipluiden over 2012?
“Ik las in het AD dat zij ons een 8 gaven, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik ga voor de 6,5 of 7-. We hebben te vaak onnodig puntverlies geleden tegen de clubs onderaan de ranglijst en kunnen nog beter.”

- Sta je ook komend seizoen voor de groep bij Oliveo?
“Daarover ben ik nu met het bestuur in gesprek, Ik heb het hier naar mijn zin en ga ervan uit dat we er wel uit komen.”

- Hoe is je eerste seizoenshelft bij Oliveo je bevallen?
“Heel goed. We zijn dit seizoen begonnen met een hele nieuwe groep omdat bijna het hele eerste elftal na het afgelopen seizoen stopte. We hebben een heel fijne groep, waarmee het heerlijk werken is. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om ons te handhaven en ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken. We spelen heel behoorlijk voetbal, maar soms geven we wedstrijden in korte tijd uit handen. Dat is inherent aan het spelen met een jonge ploeg en daarin ligt ook bij ons als begeleiding een taak.”

- Wat voor cijfer geef je je ploeg over 2012?
“Dat is een heel lastige vraag, want ik moet zeggen dat we dit jaar in een heel sterke poule zitten. Als je kijkt naar je positie op de ranglijst kan je niet helemaal tevreden zijn en geef ik mijn ploeg een zesje. Als je naar de inzet en de opkomst op trainingen kijkt, is dat cijfer wel hoger.”

DHL speelde zich het afgelopen seizoen pas in de slotfase veilig in de Derde Klasse en begon het nieuwe seizoen met Dick Hooning als trainer.

- Ben je ook het komend seizoen trainer van DHL?
“Dat gaan we deze week bespreken, maar het ziet er goed uit. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij de club en gelukkig worden de resultaten de laatste tijd ook steeds beter.”

- Hoe kijk je terug op je eerste seizoenshelft bij DHL?
“Je moet het bij DHL met eigen jongens doen en dat weet je als trainer. Het vorige seizoen was heel matig en dan moet je ervoor zorgen dat de groep het weer oppakt. Ik heb de organisatie wat anders neergezet met Wout Toet als hersteltrainer en Alex Nieuwenhout die op de achtergrond heel veel werk verzet. Nu zijn we op het moment beland dat de nieuwe aanpak zijn vruchten afwerpt. In het begin kregen we teveel tegengoals uit spelhervattingen, maar de laatste weken lijkt de puzzel in elkaar te vallen. Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden doen we leuk mee in de tweede periode.”

- Wat voor cijfer geef je je ploeg over het jaar 2012?
“Gezien de inzet en de passie die je bij de spelers ziet, moet dat sowieso een voldoende zijn. Je ziet dat ze de drive om te winnen hebben en daar begint het allemaal mee. Ik geef ze een 6, maar met als je het spel van de laatste maand ziet, zitten ze wel tegen een 7 aan.”

Marcel de Letter is voor het tweede seizoen op rij trainer bij SV Wippolder.

- Sta je ook komend seizoen weer voor de groep in sportpark De Pauwmolen?
“Ja.”

- Hoe kijk je terug op de eerste seizoenshelft?
“Het gaat wat minder dan we vooraf verwacht hadden. Nu is het zo dat we te weinig punten hebben verzameld, terwijl we niet weggespeeld zijn. Het probleem is dat we vaak onnodig achterkomen en dan het tij niet weten te kregen. Je ziet dat vaak gebeuren tegen dorpsclubs met een hoop routine. Vooraf dachten we daar als voetballende club juist onze punten weg te halen. In de praktijk blijkt dat lastig te zijn.”

- Gaat dat dit seizoen nog goedkomen?
“Zeker weten. We hebben een heel goede, jonge groep met allemaal jongens uit de Wippolder. Dat het niet altijd gaat zoals je hoopt heeft met de leeftijd te maken, maar ik zie dat we op de goede weg zijn. Als je op de trainingen kijkt, zie je ook dat de groep alleen maar sterker wordt. Er zit nog genoeg rek in.”

- Wat voor cijfer geef je je ploeg over het jaar 2012?
“De tweede seizoenshelft van het afgelopen seizoen presteerden we beter dan in het huidige seizoen. Daarom zou ik voor dat gedeelte een 7 willen geven en voor dit seizoen tot nu toe een 6. We moeten terug naar het niveau van eind vorig seizoen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12